Прокуратурата погна БНБ заради лоши кредити на “гнила ябълка”

by Екип на Биволъ

Capture_2014-06-18_a_12.33.47

Сергей Станишев поздравява Цветан Гунев с избирането му от НС за подуправител на БНБ. Снимката е от в. Монитор от периода когато беше лоялен към депутата Делян Пеевски и към банкера Цветан Василев.

Цветан Гунев, подуправител на БНБ с ресор Банков надзор е разследван от Прокуратурата и излиза в отпуск “до приключване на процесуалните действия”.

Това отговори пресцентъра на БНБ на запитване на Биволъ дали Цветан Гунев е станал обвиняем, както се твърди в анонимен мейл разпространен до редакциите на редица медии тази нощ. От пресцентъра на Прокуратурата до момента не са изпратили отговор на същия въпрос. Не е ясно кога точно е повдигнато обвинението и защо Прокуратурата е мълчала и още мълчи за този случай от огромен обществен интерес.

Биволъ потвърди от независим източник, че срещу Гунев има не само досъдебно производство, а е повдигнато обвинение по чл. 282 от НК за престъпление по служба. Все още не му е поискана мярка за неотклонение.

Поводът е разследване за лоши кредити на КТБ, за които Гунев е трябвало да осъществи надзор по закон.  проверката в БНБ и обвинението на Гунев са предизвикани от сигнала на “Протестна мрежа” за организирана престъпна група, включваща Делян Пеевски, Цветан Василев и Николай Бареков.

Лошите кредити следва да се обезпечават с внасяне в БНБ на пълния им размер. “Това се прави с цел дисциплиниране на такива банки и поддържане на фонда, чрез който държавата гарантира влоговете на българските граждани до 100 000лв.” – разяснява авторът на анонимния мейл, който твърди, че работи в БНБ.

Цветан Гунев беше избран с гласовете на управляващото мнозинство и на опозицията от ГЕРБ на 12.06.2013, два дни преди избирането на Пеевски за шеф на ДАНС. Тогава ГЕРБ, които бяха обявили бойкот на заседанията на НС по изключение гласуваха кандидатурата, а Сергей Станишев лично поздрави Гунев.

От няколко дни през медиите и с използване на държавното обвинение се води война между бившите съдружници Цветан Василев и Делян Пеевски. Това развитие на скандала обаче има и друго измерение. БНБ и “Банков надзор” имат мисия да следят дали парите на обикновените вложители не се използват за кредитиране на свързани лица. Провалът в тази мисия означава, че са засегнати интересите на гражданите, а в крайна сметка и на данъкоплатците, с чиито пари се покриват лошите експозиции.

Класически пример за такова кредитиране е разкритата от Биволъ схема за купуване на медии от майката на Делян Пеевски с кредит от КТБ. Самият Пеевски нарича тези вестници “моите медии”.

 

Биволъ сигнализира за тези проблеми в БНБ още през 2011 г., когато публикува поверителен доклад на посланик Байърли за “гнилите ябълки” в българската банкова система. По информация на бившия шеф на финансовото разузнаване, няколко български банки са се занимавали с “пране на пари от престъпна дейност и кредитиране на свързани лица”, което ощетява изрядните вложители.

Публикацията беше тотално игнорирана от всички медии и дори се превърна в “тема табу” на годината. Година по-късно четири банки – ПИБ, КТБ, ЦКБ и Инвестбанк подадоха жалба срещу Биволъ в БНБ и поискаха медията ни да бъде глобена по Закона за кредитните институции.

(Очаквайте подробности)

Capture_2014-06-18_a_12.23.41

***

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук. Dear Friends, glad to see you finished reading the article.

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find this article usefull, you can support our efforts to keep doing independent investigative reporting.

Платете Данъкъ Биволъ! / Pay Bivol Tax!

Въведете сума по избор и номера на Вашата кредитна или дебитна карта. Изберете дали да ни подкрепите еднократно или всеки месец:

Подкрепа за Биволъ

Support Bivol
Or enter your payment details below

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Ако използвате Apple Pay или G-Pay и виждате съответния бутон, можете да кликнете директно на него, без да въвеждате номер на картата. Bivol is not keeping track of your card number. We relay on Stripe for card, Apple Pay and G-Pay processing.

Можете също да се включите с ЕДНОКРАТЕН ДАНЪК през PayPal или Epay/банков превод или със СМС, или да станете един от нашите редовни, МЕСЕЧНИ ДАНЪКОПЛАТЦИ Научете повече за Данъкъ Биволъ тук.

You can also support us with ONE TIME TAX through PayPal, or become one of our regular, MONTHLY TAXPAYERS .

This post is also available in: English

Вижте също / Read Also