Официално: от министъра на правосъдието Крум Зарков

Синовете на путинов олигарх – без български паспорти след разкрития на Биволъ

Синовете на един от инвеститорите в скандалната Gemcorp Сергей Адониев ще живеят в Лондон и на Френската Ривиера само като руски граждани, но не и като такива на ЕС
Последвайте:

Двамата синове на руския мултимилионер и близък до Кремъл олигарх Сергей Адониев, съосновател на единствения руски производител на смартфони Yota Devices, са лишени от гражданството на Република България след публикация на “Биволъ”. За това става ясно от отговорите на запитването на медията ни до министъра на правосъдието Крум Зарков. Адониев и партньорът му, Сергей Авдолян, са били сред инвеститорите в Gemcorp, прочула се у нас през 2022 г. със скандала около сделката за “батериите” на експремиера Кирил Петков.  На 30 януари 2023 г. “Биволъ” написа, че Сергей Адониев и двамата му синове са внесени в списъка на санкционираните лица от Министерството на финансите на САЩ по Закона “Магнитски”.  Самият Адониев е лишен от гражданството през 2018 г., след серия публикации на “Биволъ” съвместно с колегите от The Insider (партньор на The Bellingcat) и The Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP). Тогава Антикорупционен фонд (АКФ) поиска отзоваване на гражданството на руския мултимилионер, което се случи след разгорелия се медиен скандал. Но Министерството на финансите на САЩ в края на януари 2023 г. информира, че санкционираните синове на Адониев са не само с руско, но и все още с българско гражданство, за което веднага съобщи “Биволъ”. След публикацията ни, правосъдното ведомство се самосезира и отне гражданството на двамата руснаци със задна дата, която съвпада с лишаването от паспорт на бащата им Сергей Адониев – 22 май 2018 г.

Припомняме, че “Биволъ” писа (виж тук и долу) за Сергей Адониев през 2018 г., когато АКФ разкри, че тайнствен руски предприемач, съден за измама на територията на САЩ, е получил българско гражданство през 2008 г. През 2022 г. стана ясно, че Адониев и ключовият от партньорите му в миналото, Сергей Авдолян, поне до 2015 г., са били сред инвеститорите в Gemcorp Capital Management LImited, прочула се у нас със скандала около сделката на Кирил Петков и Асен Василев (вижте повече тук). По различни данни парите на руснаците със заема от Внешторгбанк (ВТБ) са били за около 250 млн. долара сред общите инвестиции в американската компания. 

Адониев и двамата му синове – в списъка “Магнитски” от януари 2023 г.

“Същите (вече) не са български граждани”

През 2023 г. е анулирано българското гражданство на децата на Сергей Адониев, след извършена допълнителна проверка на основанието, на което те са вписани с българско гражданство”, информираха медията ни от Министерството на правосъдието (МП) след официалното ни запитване до ресорния служебен министър Крум Зарков. 

Самият министър потвърди пред “Биволъ”, че е видял въпросите на медията ни и ги е  разпределил на компетентната дирекция за отговор, за да събира информацията и да ни я изпрати възможно най-бързо. 

От ведомството му поясняват, че са запознати с публикацията на медията ни по повод включването на Сергей Адониев и синовете им в списъка “Магнитски”. 

“Допълнителната проверка е извършена по повод информацията, публикувана в сайта „Биволъ“ на 30.01.2023 г.”,

пише в отговорите на МП. 

Става ясно, че двамата наследили част от бизнеса и имотите на баща си руснаци са получили българските си паспорти още като са били малолетни. “За тях не е провеждана процедура по натурализация, която да е завършила с указ, а е установено, че са български граждани по силата на чл. 17 от ЗБГ (Закон за българското гражданство – б.р.), тъй като и двамата им родители са придобили българско гражданство докато те все още са била малолетни”, гласи обяснението на правосъдното министерство. 

Сергей Авдолян (вдясно) подписва договор с “Ростех” в присъствието ан президента Владимир Путин. (снимка: ТАСС)

Според ведомството на Крум Зарков, “след отмяната на натурализацията на 22.05.2018 г. на техния баща, е отпаднало основанието, на което те са вписани с българско гражданство”. 

Министерството е наредило на Община Пловдив да ги заличи от списъка на гражданите на Република България. “С писмо № 97-00-546/10.02.2023 г. до Община Пловдив, на основание чл. 115, ал. 1, т. 3, във връзка с чл. 113, ал. 2 от Закона за гражданската регистрация са дадени указания за предприемане на действия по компетентност за

заличаване на тяхното вписване в регистъра на населението като български граждани”. 

Заличаването им е станало със задна дата, става ясно от отговорите на Министерството на правосъдието: “Указанието е изпълнено на 14.02.2023 г. и е отразено, че считано от 22.05.2018 г. същите не са български граждани”.

Министър Зарков се сезира по статията на “Биволъ” за синовете на Адониев (снимка: БГНЕС)

В сайта на американското финансово ведомство са изписани имената на санкционираните лица начело със самия Сергей Адониев както на английски, така и на кирилица (вижте скрийншота долу). 

Така, олигархът е вписан според документите му на латиница като ADONEV, Sergei Nikolaevich и на кирилица като АДОНЬЕВ, Сергей Николаевич. 

Същевременно фамилията на децата му преднамерено или непреднамерено, но се пише по различен начин както на латиницата, така и на кирилицата. За тях пише, че “са свързани с Адониев, Сергей”.  Синовете на Адониев съответно са вписани като ADONYEV, Filipp Sergeevich (АДОНИЕВ, Филипп Сергеевич), роден през 1997 г. и ADONYEV, Luka Sergeevich (АДОНИЕВ, Лука Сергеевич), роден през 2003 г. 

Путиновият “олигарх с български паспорт” прави първите руски смартфони Yota Phone

Адониев щял да инвестира у нас 10 млн. Вложил – само 50 хил. лв. 

Подчинените на Крум Зарков потвърждават информацията на “Биволъ” за това, по какъв начин Адониев е получил български паспорт по време на кабинета “Станишев” преди 15 години. 

“Както посочвате, действително руският гражданин Сергей Адониев е придобил българско гражданство през 2008 г., като е предложен от министъра на транспорта г-н Петър Мутафчиев на основание чл. 16 от ЗБГ, във връзка с чл. 30 и 32 от ЗБГ”.  

Както бяхме писали неколкократно, капиталът на пловдивската фирма на Адониев от 50 000 лв. е единствената му инвестиция в българската икономика. Но тогавашният ресорен министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията от квотата на БСП – Пловдив Петър Мутафчиев обещава, че руснакът ще вложи в икономиката ни още средства: 

“Мотивите на предложението са, че „има регистрирана фирма „Садко“ ЕООД в Р България и е предприел действия за реализиране на крупни инвестиции, като въведе най-новите постижения в сферата на телекомуникациите”. 

Липсата на инвестиции се потвърждава от информацията на правосъдното министерство, което ни отговаря на запитването. 

Адониев с топ олигарха Алишер Усманов, собственик на ФК Arsenal, в. “Коммерсантъ” и съакционер в соцмрежите VKontakte и Facebook (снимка: kommersant.ru)

“За целта ще инвестира в страната ни над 10-десет млн. евро. В дейността си г-н Адониев е подпомаган активно от съпругата си Мария Адониева. Придобиването на българско гражданство от г-н Сергей Адониев и г-жа Мария Адониева ще облекчи и разшири тяхната бизнес и инвестиционна дейност в Р България.“

Министерството на правосъдието информира и по какъв начин руският олигарх все пак е лишен от паспорта си в България: “През 2018 г. ДАНС сезира заместник-министъра на правосъдието с ресор „Българско гражданство“ за установени данни, свързани с осъждане на Сергей Адониев на територията на САЩ през 1998 г., които са основание за отмяна на натурализацията му”. 

“Съветът по гражданството при Министерството на правосъдието се е запознал с информацията, предоставена от ДАНС

и е дал мнение натурализацията му да бъде отменена, тъй като Сергей Адониев е придобил българско гражданство по натурализация като е укрил факти и данни, които, ако са били известни биха били основание за отказ и е налице хипотезата на чл. 22, ал. 1 и ал. 2 от ЗБГ и следва да бъде направено предложение от Министъра на правосъдието за отмяна на натурализацията по реда на чл. 31, ал. 2 от ЗБГ. Натурализацията е отменена с указ на Вицепрезидента на Р България от 22.05.2018 г.” 

Ведомството на Крум Зарков признава, че съпругата на Сергей АдониевМария Адониева е запазила българско си гражданство, “тъй като по отношение на нея, не са установени данни за осъществена хипотеза на чл. 22, ал. 1 и ал. 2 от ЗБГ”. 

The Insider: Сергей Адониев бил разследван от ФБР за трафик на един тон кокаин

Мултимилионер от Forbes с яхти и сметки в Люксембург 

Същевременно децата на Адониев са засечени по време на международното разследване #LuxLeaks (Luxembourg Leaks) като собственици на вила за $25 млн. на Френската Ривиера. 

В санкционния списък са включени също така такива луксозни превозни средства, които според Министерството на финансите на САЩ “са свързани” с Адониев. С тях очевидно ще му е доста по-сложно да се движи – става дума за частния самолет Bombardier Global 6000 и двете му яхти Addiction и Anatta.

През 2018 г. АКФ го окачестви като “лице с бизнес интереси в сферата на телекомуникациите, както и в добива на полезни изкопаеми – в Русия – въглища, в Уганда – нефт”.  “Използва в своята дейност офшорни дружества (Telconet Capital Limited Partnership, регистрирано на Каймановите острови),

които го превръщат в рисков фактор от гледна точка на превенцията срещу прането на пари

и избягване на данъчното облагане”, констатираха тогава от НПО-то. 

Статията за машинациите на Адониев (Източник: The Insider)

Тогава проверката на медията ни установи, че става дума за Адониев, чията съпруга Мария също е била притежателка на български паспорт. Адониев не отговаряше напълно на дефиницията за “олигарх”, тъй като състоянието му все бе под $1 млрд. Може би поради тази причина той не фигурираше и в т.нар. Списък на Путин, публикуван от Финансовото министерство на САЩ на 30 януари 2018 г.

Списъкът съдържаше имената на 114 висши политически лица и 96 олигарси от вътрешния кръг на президента Владимир Путин. Олигарх, или не, близостта на Адониев с този кръг от лица и фирми е факт, а придобиването на български паспорт будеше много въпроси.

След мащабния медиен скандал, Адониев е бил лишен от български паспорт.

Оказа се, че синовете му обаче все още могат да пътуват по света в качеството им на граждани на ЕС с българските си паспорти. Живеят те обаче, за разлика от баща си, чийто адрес е посочен в Израел, в Лондон.  

Роман Доброхотов: “Магнитски” – катастрофа за Сергей Адониев. Синовете му – все още “българчета” (Обновено)

Руски журналист:  “Магнитски” е катастрофа за Адониев

През 2019 г. руското издание за разследваща журналистика The Insider Russia (партньорската ни медия по мрежата The Organized Crime and Corruption Reporting Project ) и сайтът “Биволъ” писаха, че Сергей Адониев и съдружниците му са били разследвани за трафик на кокаин от властите в САЩ. 

The Insider допълни информацията за присъдата на Адониев с новината, че той е бил разследван не само за икономически престъпления, но и за трафик на един тон кокаин, преди да се превърне в милиардер с подкрепата на кръга около руския президент Владимир Путин. Това е било преди Адониев да стане известен технологичен магнат в Русия, но е не е необичайно предвид криминалната биография на други предприемачи в обкръжението на Владимир Путин. 

“Разбира се, че включването в списъка “Магнитски” си е катастрофа за него”, коментира по случая “Адониев” специално за “Биволъ” главният редактор на едно от водещите руски независими разследващи издания The Insider Russia Роман Доброхотов. Журналистка на The Insider Анастасия Кириленко е разследвала криминалното инало на Адониев през 2019 г.

“Преди пълномащабната война в Украйна той можеше да разчита, че в очите на европейците ще може да се дистанцира отр Кремъл и от връзките си с (шефа на държавната корпорация “Ростех” – б.р.) Сергей Чемезов”.

“Но войната промени много неща и сега, когато попадат под атака и такива либерали като (собственика на руската “Алфа банк” – б.р.) Михаил Фридман и (банкер и инвеститор – б.р.) Петър Авен, на Адониев му е сложно да маневрира”.

През 2021 г. сп. “Forbes Россия” е бил под Nr.193 сред най-богатите предприемачи в Русия със състояние от около 550 млн. долара, което е под декларираните от него около 700 млн. долара през 2020 г.  Изданието Super Yacht Fan обаче оценява състоянието на Адониев доста по-солидните 3 млрд. долара. 

Статията от 1990-те г. за “кокаиновия скандал” около Адониев (Източник: The Insider)

Според руското издание на Forbes, Адониев е “частен инвеститор”. Роден е на 27 януари 1961 г. в гр. Лвов, Украинска ССР, женен, с пет деца. Пише, че един от първите (легални) бизнеси на Адониев е компанията за внос на плодове JFC в партньорство с предприемача Владимир Кехман. Според изданието, компанията е била “сред най-едрите на пазара” в този сегмент на търговията в Русия. 

Инвестиционният фонд на Адониев Garsdale е притежавал не само дялове в Yota Mobile и Yota Phone, но също пакет акции в един от най-големите руски мобилни оператори “Мегафон”, чийто мажоритарен акционер е най-богатият руски олигарх Алишер Усманов (собственик на металургичния гигант “Метолинвест”, британския ФК Arsenal и вестник “Коммерсантъ”). 

Според данните на Forbes пикът на личното състояние на Адониев е бил през 2017 г., когато в класацията на изданието е вписан с $800 млн.

През същата година е спечелил от продажбата на дела си в компанията “Технологии на парников ръст” на съдружника си Сергей Рукин

Вижда се, че е в списъка на списанието сред най-богатите руснаци от 2013 г., с между 700 и 800 млн. долара като през 2021 е за последен път в топ 200 с малко над половин милиард. Дали е свързано с пандемията или санкциите, не е ясно, но очевидно предприемачът играе по-малка роля в руския бизнес, отколкото допреди две години. 

Заглавната снимка: Сергай Адониев в Кремъл заедно с Роман Абрамович и прессекретаря на Путин – Дмитрий Песков (източник: Alamy) 

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

Избрахте да дарите 10.00€ Месечно

Възможности за плащане
Log In to Your Account (optional)

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 10.00€ Месечно

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Възможности за плащане
Log In to Your Account (optional)

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 5.00€

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

лв.
 
The current exchange rate is 1.00 EUR equals 0 BGN.
Възможности за плащане
Log In to Your Account (optional)

Внимание: с този метод сумата ще е в лева, а не в евро. Можете да изпратите "Данъкъ Биволъ" електронно през Epay.bg или с банков превод. От територията на България можете също да изпратите пари в брой през EasyPay, или да направите превод през банкомат, поддържащ услугата B-Pay.    

Обща сума: 5,00 лв.

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

SMS код BIVOL

За да подкрепите с малка сума нашите разследвания и автори, можете да изпратите SMS на кратък номер. Ще получите с обратен SMS линк към нашия архив.

  • Изпрати 1,2 лв. на номер 1851 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 2,4 лв. на номер 1092 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 4,8 лв. на номер 1094 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 12 лв. с два смс-а на номер 1096 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ

Сумите са с включен ДДС. Моля, имайте предвид, че това е най-неефективният начин да подпомогнете Биволъ, тъй като комисионната на мобилните оператори достига 60%. Ако имате възможност, използвайте някой от другите методи на плащане.

Криптовалути

За да ни изпратите биткойни сканирайте QR кода или използвайте един от двата адреса: Standard: 1EY3iwkPXiby6XFsyCcVPGZPYCGPbPeVcb
Segwit: bc1ql28g7qnvdmenrzhhc7rtk0zk67gg4wd9x9jmmc

 

 

Вижте също / Read Also

%d блогъра харесват това: