Обслужва ли ГЕРБ енергийния обръч на Р.Овч.?

neft_sondazhi

Българското правителство, в лицето на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, организира конкурс за фирма, която да проучва и разработва евентуални находища на нефт и газ край Силистар. Титаничните усилия на хората от министерството в издирване на най-подходящия кандидат приключиха със сключването на договор между МИЕТ и „Ледербел БГ”- прясно регистирана фирма с 50 000 лв. капитал, за която до момента нефт и газ са били онези работи, дето ти ги наливат от колонките по бензиностанциите. Решението е подписано от Цветан Цветанов на 3-ти февруари 2011 г. Срокът за сондиране е 5 г. от датата на подписване, а впоследствие, откривателят на подземното богатство получава автоматично правото на дългосрочна концесия за добив.

Новаците в нефтодобивния бранш, обаче, се оказаха ветерани в мътния бизнес на България. Един от собствениците е Красимир Георгиев, собственик на печалноизвестната „Фронтиер”, спомената и в грамите на американското посолство, изтекли в Wikileaks като част от “енергийната мафия” [06SOFIA1691]. Името на Георгиев беше споменавано и в делата срещу Валентин Димитров-Топлото. Тогава получи обвинение, че чрез фирмите си „Ледербел” и „Банско пропърти партнърс 2”  е препрал пари на Вальо Топлото, източени от софийската „Топлофикация”. Между другото, фирмата, получила правата за дълбаене на шелфа “Ледербел БГ”, е с еднакви телефони и адрес с веригата от фирми “Банско пропърти партнърс”. С Вальо Топлото е свързана и друга от собственичките на „Ледербел БГ”- Калина Павлевчева. В определен период на живота си тя е съдружничка на майката на Топлото –  Цеца Димитрова  в “Банско пропърти партнърс 2”, посредством офшорната компания „Метаконсулт”. За останалите двама в управлението на „Ледербел БГ” Михаил Радев и 28-годишния Константин Спиров няма данни засега.

Определено най-интересното име, което изплува в основата на този кръг е лицето Георги Руменов Сотиров на 61 г. Той е управител на… 21 фирми и собственик на 5, свързани предимно с енергийния бизнес и този с недвижими имоти. Преди няколко години Сотиров бе заподозрян и разследван за тясна обвързаност в обръч от фирми, свързани с тогавашния енергиен министър Румен Овчаров, но прокуратурата отказа да образува производство. Бившият шеф на “Булгаргаз” Васил Филипов, който също правеше разкрития по случая, пък отказа да даде писмени обяснения и да уточни твърденията си за престъпления.

Презентацията на “сондьорите” прерастна в скандал

На 29-ти април /петък/ именно последните двама дойдоха на работната среща, организирана в Бургас, между представители на „Ледербел БГ”, зам.министрите от МИЕТ Иво Маринов и Марий Косев, Областна управа Бургас и кметовете на засегнатите селища от бъдещото сондиране в морето – Приморско, Царево, Ахелой, Варвара и Синеморец. Замисленото като кротка презентация събиране, прерасна в лют спор. Разясненията за стъпките по изпълнение на договора за блок „1-14 Силистар”, включваща бъдещите проучвания, както и различните съществуващи способи за тях, се оказа неприемливи за представителите на морските общини. Въпреки подробните обяснения на придобилите правата, че едва 1% от разливите в световен мащаб се случвали при сондаж, ветровете духат в посока север-юг и дори и да има разлив, той ще отиде в открито море, както и клетвите, че за сеизмичния анализ няма да бъде използван взрив, настроението в залата на Областна управа стана взривоопасно. Дори това, че ще се дълбае извън териториалните води на България, не подейства успокояващо на присъстващите. Както е видно от приложената схема на точките за сондаж, някои от сондажите са на по-малко от 2 морски мили от брега.

Крайбрежието ни отново заложник на енергийни интереси

Кметът на Приморско Лиляна Димова, неочаквано подкрепена от колегата си от Царево Петко Арнаудов, поиска точни и ясни гаранции за екологичната страна на проекта. Двамата градоначалници попитаха представителите на правителството защо не е била определена задължителната в такива случаи оценка за въздействие на околната среда /ОВОС/ на бъдещия проект, а са побързали да подпишат договора. Присъстващите се интересуваха също какви конкретно са гаранциите, че няма да има разлив, при положение, че на спечелилата фирма и липсват опит, пари и технологии. На този въпрос до края на срещата никой така и не даде отговор.

Зам. министър Марий Косев увери всички, че са спазени всички изисквания на ЕС при даване на разрешението, но не отговори защо не е назначена процедура по ОВОС при започване на подобни проучвания.

Бургаски общински съветници заявиха, че с 50 000 лева капитал, с който разполага „Ледербел БГ”, е съмнително как ще може да извърши толкова отговорни и скъпоструващи сондажи, като в същото време спази изискванията. Язвителният тон беше подхванат и от Ангел Божидаров, представил се като собственик на семеен хотел в гр. Черноморец. Той обясни, че хотелът му струва 250 000 лв. и с него очаква да изхранва семейството си, което няма как да стане при евентуално замърсяване. По тази причина отправи предложение до представителите на „Ледербел БГ” след срещата да отидат до нотариус и да му подпишат запис на заповед за 250 000 лв., който да бъде активиран в случай, че сондажите предизвикат реален разлив.

Екологичното равновесие на Черно море е застрашено

В безличната презентация, изготвена от  „Ледербел БГ”, умишлено или не, беше пропуснат проблемът с натрупания сероводород на дъното на Черно море. На практика, вследствие силното замърсяване и натрупването на биологични и химични отпадъци Черно море е единственото на планетата (освен Мъртво море), в което няма живот под 50-100 м дълбочина. Нивото на сероводород се покачва неизбежно и експертите предвиждат скоро той да достигне до повърхността, което сигурно ще убие всякаква флора и фауна. Освен това, ако сероводородът изригне, се очакват апокалиптични последствия от самозапалването му и горящите води на огромни пространства.

Активистът на „Екогласност” Манук Манукян на няколко пъти се опита да повдигне въпроса, но държавните служители и представителите на частната компания се направиха, че не го чуват. А въпросът е наистина сериозен – в дънните утайки съдържанието на сероводород варират от 12-16 до 240 mg/l, а общото количество на отровния газ в Черно море се изчислява на над 20 000 куб.км. Според еколозите, именно човешка намеса в това минно поле може да доведе до изхвърляне на огромни количества сероводород над повърхността, което де факто ще го превърне в бомба. Местните жители и екологичните организации заплашиха, че ще сигнализират Европейската комисия заради неспазване на Конвенцията за опазване на Черно море. Исканията, отправени към държавата, са скандалният договор да бъде прекратен. Дори в най-добрия случай да се открие нефт и газ в териториалния ни шелф, щетите за страната и брутния ни вътрешен продукт биха били много по-големи от евентуалните ползи от добива, категорични са противниците на сондажите. Правителствената инициатива да се дадат ексклузивни права на един обръч от енергийния бранш да проучва и добива нефт и газ от крайбрежния ни шелф, събужда също толкова силен отпор и негативна реакция, колкото и енергийният проект за петролопровод “Бургас – Александруполис”.

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

Избрахте да дарите 10.00€ Месечно

Възможности за плащане
Log In to Your Account (optional)

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 10.00€ Месечно

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Възможности за плащане
Log In to Your Account (optional)

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 5.00€

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

лв.
 
The current exchange rate is 1.00 EUR equals 0 BGN.
Възможности за плащане
Log In to Your Account (optional)

Внимание: с този метод сумата ще е в лева, а не в евро. Можете да изпратите "Данъкъ Биволъ" електронно през Epay.bg или с банков превод. От територията на България можете също да изпратите пари в брой през EasyPay, или да направите превод през банкомат, поддържащ услугата B-Pay.    

Обща сума: 5,00 лв.

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

SMS код BIVOL

За да подкрепите с малка сума нашите разследвания и автори, можете да изпратите SMS на кратък номер. Ще получите с обратен SMS линк към нашия архив.

  • Изпрати 1,2 лв. на номер 1851 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 2,4 лв. на номер 1092 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 4,8 лв. на номер 1094 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 12 лв. с два смс-а на номер 1096 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ

Сумите са с включен ДДС. Моля, имайте предвид, че това е най-неефективният начин да подпомогнете Биволъ, тъй като комисионната на мобилните оператори достига 60%. Ако имате възможност, използвайте някой от другите методи на плащане.

Криптовалути

За да ни изпратите биткойни сканирайте QR кода или използвайте един от двата адреса: Standard: 1EY3iwkPXiby6XFsyCcVPGZPYCGPbPeVcb
Segwit: bc1ql28g7qnvdmenrzhhc7rtk0zk67gg4wd9x9jmmc

 

 

Вижте също / Read Also

%d блогъра харесват това: