Добрите ченгета напускат – корумпираните остават

Екип на Биволъ

“Иван Иванов, аз доколкото знам, защото от моето напускане един единствен разговор съм имал с Илия Илиев, когато разбрах от медиите, че са освободени заместниците ми, аз се обадих на ген. Илиев и го попитах какви могат да бъдат мотивите, примерно за освобождаването на Тони Странджев от заместник и да бъде назначен Иван Иванов? Мисля, че тогава той ми каза, че той е бил категорично против, точно така, той ми каза, че категорично против е бил отстраняването на Тони Странджев и назначаването на Иван Иванов. Но каза, нали знаеш, че по новия закон вече аз нямам никакви правомощия. Аз не съм се подписал нито на едното предложение, нито на другото, но той няма никаква стойностна, той е само така съгласувателен.

А въпросният Тони Странджев, аз смятам, ча какво беще отстранен, защото където ви казах, за този огромния списък с всичките разработки, лицето, което водеше разработката на Пещера, при него е дошъл друг служител от БОП и го предупредил, че човек от охраната на Пещера му е казал, отиваш и казваш, не знам как се казваше момчето, казваш му, че знаем къде живееш, знаем къде работи жена му, къде са децата му и т.н. и че нещата срещу него и ще бъдат жестоки.

Това момче дойде при мен, заедно с Тони Странджев и каза, беше написал докладна записка по този случай. Аз го помолих тази докладна записка да не излиза от негово име, защото казах тогава на Тони, Тони, тъй като се съдържаше пак в неговата докладна, че сега колко е вярно, колко не е, но този от Пещера му казал, ама той къде е тръгнал, той Валентин Петров знае цялата работа, той е тръгнал да се бори.

Помолих Тони Странджев да се изготви една обобщена справка по всички мероприятия, по които е засичан Валентин Петров, която до бъде изготвена от негово име и подписана от мен, която аз изпратих на главния секретар, защото съзнавам, че главния секретар Валентин Петров не му е подчинен, но ако я изпратя до министъра, можеше да не бъде заведена и затова я изпратих до гладния секретар, пък те да си я разпределят както си искат.

По-късно Тони Странджев беше обработван да си изтегли тази докадна записка. Той не се съгласи. По-късно знам, че е върната в службата. По всички дела са викани работниците, долу в дирекцията, в присъствието на Весо Петров. Оставяни са при тях разработките. Не знам какво е ставало, но знам, че едно от момчетата, това момче, което е написало справката е било накарано да подмени втората страница от справката, което той го беше съобщил, защото е казал, тогава директора постъпи съвсем мъжкарски, аз да не бъда на огъня, а аз постъпих много кофти спрямо него и ми тежи и затова искам да си кажа, че съм подменил справката.”

От казаното излиза, че Странджев може да е такъв-онакъв, но не се е огънал пред заплахите изпратени от всесилните шефове на “Пещера АД” за жестока разправа с подчинения му, застанал е зад него и е докладвал по етапен ред.

За награда на Странджев му е “отрязана главата” и на негово място е сложен корупционера Иван Иванов-Рилски, който откровено работи за “Пещаците” и да реже главите на неудобните. Ето какво казва Танов за един от неговите подвизи по прикриването на контрабандата на митничарка от Митница Горубляне:

“….на 3 януари се връщам 2007 г. от новогодишните празници и на 5, 6 двама от служителите и началника на направление “Контрабанда”, Васко Гочев се казва и Митев е другият служител, който води разработката за митничарката, идват треперейки и казват, а преди това сме обсъждали тази разработка, изчертана е схема на всички лица, които са свързани с тази митничарка, едно лице обаче е неизвестно и е под псевдоним “запалката”. Беше с 3 удивително, обаче на 8-ми стана ясно, че запалката е министъра, защото въпросната госпожа звъни на Виктор Вълков и го пита, какво ще стане сега, след като има образувано дело срещу началника на кабинета на запалката, дали нашата далавера няма да се обърка? И единият от служителите Илия, каза, аз имам възможност да се пенсионирам, излизам в пенсия, защото не искам… и се пенсионира човекът, другият го пенсионираха след като аз напуснах, който беше началник направление Васко Гочев се казва.

В това съобщение, което е по разработката на Иван Иванов, той докладва на Пещера, че е отрязал главата на един, отрязаната глава е на началникът на направление “Контрабанда”, Васко Гочев.”

Мисля, че въпреки сложната мисъл на Танов е ясно за кого е работил Иван Иванов – Рилски, и че министърът Румен Петков – Запалката също е в схемата на “далаверата” им. Ето и транскрипцията от СРС-то, в което става ясно как изящно Иванов прикрива истинските си работодатели от “Пещера АД”:

На 15.11.2007 год. в 15.37 ч.

Радков – “Тия па сега ударили нашите приятели в Пловдив. Ония нашите с “Щ-то””

Иван – “Ъъъ.”

Радков – “А а. Айде те се оправили с ония на Раковска дето са високата сграда, ама в нашата какво да правим. Аз да се обаждам ли на този; на маймуната “Джиджи” или….”

Иван – “А.а”

Радков – “Да бе, да няма проблем само, че набери ме щото ми свършва ваучера.”

В 15.38 ч, Радков избира Иван.

Иван – “Ало”

Радков – “Да му се обадя ли?”

Иван – “Ама “Щ” ли бе са ударили?”

Иван – ”Случват се едни неща. Редно е да ги изкоментираме. В 14ч. влизам на съвещание след това правим горе събиране. На него ще се случат някои работи. Един от хората започва да дава отива на екскурзия.”

Атанас – “А -ха?”

Радков – “Да.”

Иван – “Ама те каква, самоинициативност или?”

Радков – “Явно с ония лайнари другите /прави пауза/ митничарите.”

Иван – “Ъ ъ. Кой ги е пушил?”

Радков – “Ъф е па решили са днес да правят оборот. “

Иван – “Обади му се на Джиджата и…”

Радков – “А дали няма нещо да..,.”

Иван – “Няма бе, споко. Кажи му, че много /прави пауза/ кажи праща ти много поздрави моя началник. Не може да говори. Те така.”

Радков – “Ама поне какъв? Как да му звънна? От къде?”

Иван – “Е от де да знам. Питай го какво става, какво направи, каква е хавата.”

Радков – “Аааа, добре.”

Иван – “Айде.”

Радков – “Тия кога ще ми се обадят бе? Аз се задминах та не можах нищо да свършиме. Тия /прави пауза/ що не ми се обади оня лайнар /Павел Василев Славков/.”

Иван – “Ъъъ. Кой?. Ама не ми вдига телефона и на мене /Павел Славков/.”

Иван – “Е да го духа тогава.”

Радков – “Ще пробвам пак айде. “

Иван – “Айде.”

Предполагаемият враг на Странджев, министър Цветан Цветанов също говори за чадъра над “Щ”-то опънат от Румен Петков по БНР в неделя 11 април 2010. Ето дословно думите му:

“И знаете ли какво ми каза бившият главен секретар Павлин Димитров? Вика: “г-н министър, когато имахме информация 2007 година за един от винзаводите за фалшиво количество, което започна една разработка, лично министърът ми се обади да каже, че това са наши хора, наши момчета и просто не е хубаво да правим нещо подобно.” Като тогава главният секретар е казал “ама това е по разпореждане на прокуратурата, от една окръжна прокуратура”. И нещата нали си представяте как са завършили в онзи момент по реализацията на тази операция за фалшивия алкохол? Просто всичко е архивирано, всичко е прекратено и няма достатъчно данни за образуване на някакво наказателно преследване”.

Каква безизходност лъха от тези думи, нали? Не е ли странно това примирение от страна на един министър, който като бял рицар бори корупцията и мафията. Изглежда борбата се води само в сегашно време, въпреки, че не е изтекла давността по тези престъпления за контрабанда и възпрепятстване на правосъдието.

Не е нужно да си напъваме въображението, за да си представим как са завършили в онзи момент нещата по реализацията. Ваньо Танов дава достатъчно точно описание на завършека:

“Добре, ще ви кажа. Разговорът на този Павлин е между него и той се обажда на Дъбов, поисква среща с него, след 10 минути звъни на приятелите си и казва, проведе хиляди разговори да се похвали колко е велик, виждате ли, аз отидох при Дъбката и той реши въпросът, обади се на Велчев, Велчев на туй и моята заповед отпадна. Но не знам кой е Велчев.”

Три години по-късно Иван Иванов – Рилски все още не е осъден. Разработките са спрени и архивирани. Няма и помен от разследване срещу “Пещаците” за контрабанда и корумпиране на длъжностни лица. Няма разследване за престъпления срещу правосъдието срещу огласените публични лица Румен Петков-Запалката и Димитър Дъбов – Дъбката. И двамата са депутати и се гласят да се влеят в новия проект на Първанов – Агент Гоце. Така и не разбрахме кой е Велчев.

Впрочем, май имаше едно лице с такова име. То май работеше нещо по образуване на някакви наказателни преследвания, но явно все не успява да събере достатъчно данни.

А дали пък поредното отрязване на главата на Странджев не вещае нов скандал?  Щом и Танов не е успял да го защити, явно “там горе” сериозно са му точили ножа за някоя докладна. Според мълвата причината за напускането му е провалена съвместна акция на МВР и Митниците срещу контрабандисти от техните среди на митница Кулата.

Засега може да се каже със сигурност само едно: Странджев е напуснал, а престъпните полицаи и митничари в системата са останали, също както и предишния път.

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

Избрахте да дарите 10.00€ Месечно

Възможности за плащане
Log In to Your Account (optional)

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 10.00€ Месечно

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Възможности за плащане
Log In to Your Account (optional)

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 5.00€

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

лв.
 
The current exchange rate is 1.00 EUR equals 0 BGN.
Възможности за плащане
Log In to Your Account (optional)

Внимание: с този метод сумата ще е в лева, а не в евро. Можете да изпратите "Данъкъ Биволъ" електронно през Epay.bg или с банков превод. От територията на България можете също да изпратите пари в брой през EasyPay, или да направите превод през банкомат, поддържащ услугата B-Pay.    

Обща сума: 5,00 лв.

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

SMS код BIVOL

За да подкрепите с малка сума нашите разследвания и автори, можете да изпратите SMS на кратък номер. Ще получите с обратен SMS линк към нашия архив.

  • Изпрати 1,2 лв. на номер 1851 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 2,4 лв. на номер 1092 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 4,8 лв. на номер 1094 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 12 лв. с два смс-а на номер 1096 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ

Сумите са с включен ДДС. Моля, имайте предвид, че това е най-неефективният начин да подпомогнете Биволъ, тъй като комисионната на мобилните оператори достига 60%. Ако имате възможност, използвайте някой от другите методи на плащане.

Криптовалути

За да ни изпратите биткойни сканирайте QR кода или използвайте един от двата адреса: Standard: 1EY3iwkPXiby6XFsyCcVPGZPYCGPbPeVcb
Segwit: bc1ql28g7qnvdmenrzhhc7rtk0zk67gg4wd9x9jmmc

 

 

Вижте също / Read Also

%d блогъра харесват това: