Разкритието на "Биволъ" - игнорирано с месеци

За тайните ни оръжия в Украйна разкри Биволъ, Петков и Нинова отричаха

Бившите управляващи използват темата с доставките на оръжия и дизел за предизборен PR, но мълчат за комисионите
Николай Марченко
Последвайте:

Не, няма новина в статиите на Die Welt и POLITICO, пръв разкри тайните доставки на оръжия за Украйна сайтът за разследваща журналистика “Биволъ” в партньорство с изданието на полските разследващи журналисти Fundacja Reporterow – Frontstory.pl. Разследването на “Биволъ” и колегите дойде още през юли 2022 г., като тогава кабинетът “Петков” и ресорната министърка на икономиката Корнелия Нинова всеки ден отричаха за доставките и отказваха коментар за медията ни. Най-вероятно защото източниците на “Биволъ” потвърдиха наличие на мръсни сделки като такава за беларуски снаряди, които са върнати от украинците и румънците, защото са ръждясали, а лично Лена Бориславова и Калоян Методиев оказваха натиск върху “ВМЗ Сопот” да ги пребоядиса. “Биволъ” още тогава заедно с полските колеги получи потвърждения за сделките от Министерството на отбраната на Полша и от Министерството на икономиката на Румъния. Днес обаче Кирил Петков, Асен Василев и Корнелия Нинова си правят предизборен пиар със схемата си за комисионни от износа на оръжия за милиони, като те са наследени заедно със схемата за незаконен внос в Украйна на руски горива от България, вече от служебния кабинет на Гълъб Донев. Разследването на “Биволъ” и Fronstory.pl излезе на английски, полски, руски, румънски, чешки, но бе игнорирано масово от традиционно непрофесионалните и страдащи от автоцензура български медии. 

Написахме за мащабните доставки на оръжия още на 19 юли 2022 г.

“София тайно продава овехтели оръжия за Украйна през Румъния и Полша”, написа “Биволъ” на български и на английски със съдействието на полските разследващи журналисти на 19 юли 2022 г. В същия материал разкрихме схемата на Кирил Петков, Корнелия Нинова, ръковоена от шефовете на кабинетите им Лена Бориславова и Калоян Методиев, която може да е истинската причина за масовите уволнения в бордовете на “ВМЗ Сопот” и др. държавни военни предприятия.  “Биволъ” получи тогава и официално писмо от Министерството на икономиката и румънската държавна корпорация RomArm за наличие на договор със скандалната българска компания “Алгънс” ЕООД, за която лобираше кабинетът “Петков”. 

 
Ръждясалите снаряди от България за Украйна (Снимки: "Биволъ") 

В същия материал “Биволъ” пръв разкри официално по Закона за достъп до обществена информация, със съдействие на министърката на външните работи Теодора Генчовска, че от март до юни 2022 г. са извършени 50 военни полета до Жешув, Република Полша, със стоки със специално предназначение.

София тайно продава овехтели оръжия за Украйна през Румъния и Полша

Медията ни изчисли, че за 90 дни извършените 50 полета правят през ден по един полет от София, Варна и Бургас, където са засечени военните самолети от Украйна и Полша. Написахме и, че става дума за сделки за около 1 млрд. евро. Нито едно министерство или институция в България ни съдейства, освен МВнР

Заглавието на съвместния материал на “Биволъ” и Fundacja Reporterow

Новината бе масово цитирана от медиите в Букурещ, Варшава, Киев, Прага, и дори Москва. Разследването излезе на полски в сайта на Fronstory.pl, на руски – в сайта на The Organizеd Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP), на чешки в сайта на Центъра на чешките разследващи репортери Investigace.cz, в телевизията на CNN в Румъния Antena3/CNN (виж видеото долу), в румънския сайт Panorama.ro, цитирано бе в редица украински и руски медии. Но в София само “Капитал” посмя да цитира разследването на “Биволъ” в статията си по темата. 

Статията ни с полските колеги на чешки – в Investigace.cz

Припомняме на лидерката на БСП и народен представител г-жа Корнелия Нинова, както и на депутатите от “Продължаваме промяната” Кирил Петков и Асен Василев, че да се прави бизнес за сметка на войната не е повод за хвалби и евтин предизборен PR, а е повод да дадат допълнителни показания в Държавна агенция “Национална сигурност” (ДАНС) относно това как са съдействали на българска фирма да реекспортира в Румъния и Украйна снаряди съветско производство от санкционна държава и помагач на Путинова Русия във войната – Република Беларус.

Нивото на “документацията”, с която борави Министерството на икономиката (Архив: “Биволъ”)

И да обяснят защо фалшивият сертификат от Беларус на руски бе подправен в България и е пълен с правописни грешки. “Биволъ” продължава да настоява ДАНС, МВР, Прокуратурата да разследват схемата със старите снаряди, защото кървавият бизнес върху войната за сметка на комисионните за български политици е държавна измяна и саботаж в ползата на Кремъл и диктатора Владимир Путин

powered by Advanced iFrame. Get the Pro version on CodeCanyon.

Както винаги всички големи разкрития с международен отзвук – излизат от Биволъ. И както винаги биват маргинализирани от зависимите медии в България, докато не прокънтят такива зад граница. Затова не считаме, че статиите в Die Welt и POLITICO, които не са никакви разследвания, а просто набор от хвалби от страна на Петков и Василев пред подведените от тях и недостатъчно информирани западни медии, са повод София да се гордее с “помощта си за Украйна”. Най-вероятно, ако имаха нужда от нашите боеприпаси в Москва, българските политици щяха да уредят и доставки по молба на Владимир Путин, не само по молба на Володимир Зеленски. Стига да има комисиони. 

Статията ни в ТОП-10 за август, 2022 г., според Global Investigative Journalism Network

А как отричаха дружно и мълчаха ПП и БСП за оръжията, докато лъгаха в полза на “Лукойл”, за да уреждат дерогацията за руския петрол в помощ на руския монополист, е също важна тема. През лятото “Биволъ” и ГД “България Обединена с Една Цел” (БОЕЦ) бяха заклещили тогавашния ръководител на Национална агенция за приходите (НАП), протеже и подчинен на Асен Василев, защо все още не са разследвани престъпленията на “Лукойл”. Тогава Спецов смутолевеше, че те щели да платят цели…7 млн. лв., при положение, че са укрили за 23 години данъци в България за милиарди левове. 

Теодора Генчовска е единственият политик, който е дал информация за доставките в Полша, на “Биволъ”

Сега схемата става ясно – Кирил Петков, Асен Василев и Спецов очевидно са решили да не водят битката с Кремъл и “Лукойл”, а да симулират поредната им “помощ” за Украйна и да си уредят имиджови придобивки пред Киев и Вашингтон, за сметката на санкциите на Брюксел, които те обезсмислят с разрешение от Еврокомисията едва впоследствие реекспорт на руски горива към Украйна. 

Antena 3/CNN Romania

Само и само, за да си запазят и без това сриналото се правителство, Петков и компания тогава не гласуваха открито военната подкрепа за Украйна. Лъгаха,  че “Лукойл Нефтохим Бургас” не бил можел уж да работи с друг, освен с руски нефт. Въпреки, че България е внасяла десетки години петрол за “Нефтохим” от Близкия Изток, най-вече от Ирак и Либия.

Дмитро Кулеба поиска оръжия. Кристиан Вигенин: Категорично не

И всичко това не е скрита помощ за Украйна , а е просто скрита и цинична подкрепа за режима на Путин, който продължава да спонсорира военните действия с петродоларите от такива пробойни в санкционната политика на ЕС, каквато е и България. 

Panorama.ro

“Биволъ” няма да спре с разкритията си за делата на властта, които са в ущърб на България, ЕС и Украйна, нищо, че са често маскирани като “помощ” и “съдействие”. Как и кой в България саботира международното ембарго за търговия с руски нефт и горива, за да печели Путин, нарушавайки законодателството на ЕС, на Румъния и на Украйна, очаквайте съвсем скоро в международно разследване на “Биволъ” и в сайтове на международните ни партньори. 

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

Избрахте да дарите 10.00€ Месечно

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 10.00€ Месечно

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 5.00€

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

лв.
 
The current exchange rate is 1.00 EUR equals 0 BGN.
Възможности за плащане
Информация за Вас

Внимание: с този метод сумата ще е в лева, а не в евро. Можете да изпратите "Данъкъ Биволъ" електронно през Epay.bg или с банков превод. От територията на България можете също да изпратите пари в брой през EasyPay, или да направите превод през банкомат, поддържащ услугата B-Pay.    

Обща сума: 5,00 лв.

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

SMS код BIVOL

За да подкрепите с малка сума нашите разследвания и автори, можете да изпратите SMS на кратък номер. Ще получите с обратен SMS линк към нашия архив.

  • Изпрати 1,2 лв. на номер 1851 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 2,4 лв. на номер 1092 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 4,8 лв. на номер 1094 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 12 лв. с два смс-а на номер 1096 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ

Сумите са с включен ДДС. Моля, имайте предвид, че това е най-неефективният начин да подпомогнете Биволъ, тъй като комисионната на мобилните оператори достига 60%. Ако имате възможност, използвайте някой от другите методи на плащане.

Криптовалути

За да ни изпратите биткойни сканирайте QR кода или използвайте един от двата адреса: Standard: 1EY3iwkPXiby6XFsyCcVPGZPYCGPbPeVcb
Segwit: bc1ql28g7qnvdmenrzhhc7rtk0zk67gg4wd9x9jmmc

 

 

This post is also available in: English

Вижте също / Read Also

%d