Окупай Ропотамо: Мутрите на Таки влязоха на абордаж в резервата (Обновена)

Екип на Биволъ

Capture_2014-04-04_a_12.10.31

Служители на фирмата “Венис Марина”, свързана с наркотрафиканта Христофор-Амантинидис-Таки са окупирали пристана за лодки в резерват Ропотамо, въпреки прекратения договор от страна на РИОСВ, заради нарушения.

Охраната на резервата е извикала полиция от РПУ Приморско. Патрулката е посетила мястото, констатирала е ситуацията и се е оттеглила. “Не е наша работа да пазим резервата” – твърди шефът на РПУ Приморско Галин Сгуров в официално изявление на ОДП, чрез говорителя Цветелина Рандева. Сгуров прехвърлил ангажимента за спазването на закона на Гранична полиция, но оттам отвърнали, че това е абсурдно.

Работа на МВР обаче е да пази закона, който в случая очевидно е нарушен, Това е категорично доказано в проучвания на Биволъ.

Договорите с “Венис Марина” за стопанисване на атракцията “Разходка с лодки” по Ропотамо бяха прекратени миналата година след като в поредица публикации Биволъ разкри незаконно строителство извършено от фирмата в защитената територия. След разразяването на скандала, РИОСВ-Бургас прекрати договора за обектите на сушата, но остави договора за лодките. Община Приморско спря строежа, а незаконното строителство и санкционирането на нарушителите от институциите, беше потвърдено от всички съдебни инстанции.

Договорите с “Венис Марина” бяха сключени от бившия шеф на РИОСВ-Бургас Бойчо Георгиев, който скандално се прочу покрай Дюнигейт покрай близостта си с унищожителите на дюните от СЛЕ-Груп и светкавичните съгласовки за строителство в защитени зони, които им разписа.

Проведеният конкурс от Георгиев за избор на изпълнител на развлекателни дейности в резервата е обжалвано от друг участник и е обявен за незаконен от АС-Бургас на 28.02.2014 г. Така фактически е констатиран порок още при сключването на договорите за наем. Решението на АС-Бургас е обжалваемо във ВАС.

Отделно от това, с писмо изх. N°6177 от 12.08.2013 РИОСВ-Бургас уведомява фирмата, че заради незаконното строителство едностранно прекратява сключения на 24.10.2012 г. договор за лодките и нарежда на “Венис Марина” да освободи изцяло имота, който е изключителна държавна собственост.

Capture_2014-04-04_a_12.14.34

“Венис Марина” обжалва нареждането на РИОСВ в Бургаски окръжен съд, който на първа инстанция обявява договора за валиден. РИОСВ обжалва това пред Апелативен съд. Прекратяването обаче е в сила и съдебната жалба не спира неговото изпълнение, твърдят юристи. Съдебната процедура обаче не спира и изпълнението на заповедта за освобождаване на имота. Освен това тече конкурс за нова процедура за наем. “Венис Марина” ЕООД са закупили тръжни книжа, сочи информация на Биволъ, което косвено значи, че и самите те считат процедурата на Бойчо Георгиев за невалидна.

Нанасянето на “Венис” на пристана на Ропотамо е станало в следобедните часове на 28 март. По данни на гранични полицаи катамараните са навлезли в устието и нагоре по течението на река Ропотамо от посока Атия.

powered by Advanced iFrame. Get the Pro version on CodeCanyon.

Потърсен за коментар шефът на РИОСВ-Бургас Антоний Иванов каза, че счита настаняването на плавателни съдове за незаконно, тъй като резервата е изключителна държавна собственост и според ЗЗТ нерегламентирано присъствие там е недопустимо. Това на практика означава нито повече, нито по-малко, но окупация на строго защитената територия. Иванов е категоричен, че за РИОСВ Бургас няма валидни договори с нито една фирма и никой няма право да влиза, камо ли да вкарва големи катамарани по поречието на Ропотамо.

Като реакция той е съставил 3 акта за нарушение на капитаните на плавателните съдове. Изпратено е официално писмо до Морска администрация за установяване на собствеността на корабите по надлежен ред, въпреки, че реално се знае чии са те. Директорът на РИОСВ е изпратил и писмо на фирмата, че трябва да осободи доброволно пристана в резерват Ропотамо в 3 дневен срок. В противен случай, Иванов заяви, че ще алармира Областния управител, който да предприеме съответните действия от името на държавата.

Срокът от три дни даден от РИОСВ изтича днес и ако изобщо има държава в момента, Областният управител Павел Маринов е длъжен да разпореди окупаторите да бъдат изкарани принудително. При продължаващо бездействие на всички държавни институции и структури към подобно арогантно незачитане на закона, остават зловещи изводи за преливане на властови и криминални интереси.

Кого или какво разхождат хората на Таки?

В предни свои разследвания Биволъ разкри, че фирмата “Венис Марина” ЕООД е свързана с издирвания за наркотрафик Христофор Амантанидис – Таки. “Венис Марина” е собственост на регистрираната във Великобритания “Стоименов Груп Лимитед” ООД. За собственик на британската офшорка се спряга един от гаулайтерите на Георги Илиев по морето – Веселин Стоименов. За него се знае, че е един от хората, които пое бизнеса на ВАИ холдинг след убийството на Илиев в Слънчев бряг през лятото на 2005 г. Същата тази фирма е едноличен собственик на “Ер Ви Инвестмънт” ЕООД, която е съсобственик с Христофорос Аманатидис – Таки на несебърската фирма “Интертур”, показва справка в Търговския регистър.

Биволъ описа начините чрез пристана на река Ропотамо да бъде осъществявана контрабанда на различни криминални товари и дрога включително. Устието дори попада в частична сянка на радарите и няма възможност да се следи прецизно какви лодки влизат и излизат там. Подчертаният интерес на фирми, свързани с организираната престъпност към монополизиране на водните дейности в този резерват, би трябвало да бъде обект на проучване от страна на ДАНС.

Представителят на “Венис Марина” Веселин Стоименов се похвали преди дни в медиите, че за лято 2013 г. е превозил с корабчетата си по Ропотамо над 70 000 туристи! Според речни капитани обаче това е в пъти повече от реално осъществимия брой за сезон и цифрата е силно завишена. Ако една обективна експертиза докаже, че има драстично несъответствие между деклариран и осъществим обем от услуги в Ропотамо, тогава въпросът би трябвало да бъде експониран на вниманието на Икономическа полиция и НАП за вероятно пране на мръсни пари, чрез разходка с лодка.

Обновено 20:30 04.04.14

След публикацият на Биволъ лодките не само не бяха изведени принудително от полицията, но се увеличиха и вече са пет на брой. Това е ясен знак за безнаказаността, която усещат мутрите, безпардонното им отношение към закона и безсилието на бутафорните държавни институции.

ropotamo-040414

Ропотамо – без знаци и без защита

Защитената заради своята уникалност река Ропотамо нямала знаци на устието си, които да забраняват да си влизаш и върлуваш по течението й. Това е безумното и нагло обяснение дадено от екипажа на “Венис Марина” на инспекторите, които са отишли да им съставят актове за нарушението. Без да се съобразяват с охраната и специалистите на държавната инспекция, те са нахлули и са заявили, че ще останат и нямат намерение да махнат плавателните съдове.

“Навлизане по река Ропотамо от устието на територията й и акустиране на пристана на лодка, тип катамаран, на “Венис Марина”, без съгласуване с РИОСВ – Бургас и без договор за възлагане за извършване на туристическа дейност и разходка с лодка по р. Ропотамо, в резерват Ропотамо.” Това буквално пише в трите акта за нарушение, които са съставени за нашествието и окупацията на резервата още преди една седмица. Нарушенията са на българското законодателство и на Заповеди на МОСВ за статута на резерватите ни.

Ясен знак, че мутризацията на България ударно се връща в ранните 90, е отказът на МВР да изпълни задълженията си, а вместо това незаконните лодки се увеличиха с още 2! Областният управител на Бургас дори не си мръдна пръстта да се заинтересува какво се случва в Ропотамо, все едно че става дума не за мутренска окупация на българска държавна територия, а за Крим, окупиран от Путин.

_22

-1

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

Избрахте да дарите 10.00€ Месечно

Възможности за плащане
Log In to Your Account (optional)

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 10.00€ Месечно

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Възможности за плащане
Log In to Your Account (optional)

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 5.00€

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

лв.
 
The current exchange rate is 1.00 EUR equals 0 BGN.
Възможности за плащане
Log In to Your Account (optional)

Внимание: с този метод сумата ще е в лева, а не в евро. Можете да изпратите "Данъкъ Биволъ" електронно през Epay.bg или с банков превод. От територията на България можете също да изпратите пари в брой през EasyPay, или да направите превод през банкомат, поддържащ услугата B-Pay.    

Обща сума: 5,00 лв.

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

SMS код BIVOL

За да подкрепите с малка сума нашите разследвания и автори, можете да изпратите SMS на кратък номер. Ще получите с обратен SMS линк към нашия архив.

  • Изпрати 1,2 лв. на номер 1851 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 2,4 лв. на номер 1092 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 4,8 лв. на номер 1094 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 12 лв. с два смс-а на номер 1096 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ

Сумите са с включен ДДС. Моля, имайте предвид, че това е най-неефективният начин да подпомогнете Биволъ, тъй като комисионната на мобилните оператори достига 60%. Ако имате възможност, използвайте някой от другите методи на плащане.

Криптовалути

За да ни изпратите биткойни сканирайте QR кода или използвайте един от двата адреса: Standard: 1EY3iwkPXiby6XFsyCcVPGZPYCGPbPeVcb
Segwit: bc1ql28g7qnvdmenrzhhc7rtk0zk67gg4wd9x9jmmc

 

 

This post is also available in: English

Вижте също / Read Also

%d блогъра харесват това: