Държавна ТЕЦ облагодетелствала Стефан Гамизов

Екип на Биволъ

marica-iztok

Сигнал от Синята коалиция срещу шефа на държавната ТЕЦ Марица Изток 2 Георги Христозов три години отлежава в прокуратурата. В сигнала става дума за милиони евро щети за държавното предприятие в полза на японската корпорация “Мицуи енергийни проекти”, изпълнител на проект за модернизация на централата. Това личи от документи изтекли в сайта Balkanleaks. Биволъ и OFFnews съвместно анализираха данните и получиха потвърждение от вносителите на сигнала за тяхната автентичност.

Според Иван Иванов от ДСБ, който е сред подателите на сигнала, случаят е бил разпределен от бившия главен прокурор Борис Велчев към Окръжна прокуратура Пловдив, но нищо не е свършено по него.

Консултант на проекта беше популярният в последните години „енергиен експерт” Стефан Гамизов. Потърсен за коментар, Гамизов заяви, че знае за сигнала, но досега не е бил търсен и разпитван от прокуратурата. „Това са ония простотии, с които Иван Костов се опитва да ме клевети. Това са много големи глупости, които могат да бъдат разнищени една по една. От въпросите ви разбирам, че сте решили да ме очерните. Напишете си глупостите, за да ви размажа след това”, заяви бизнесменът.

СРС “Камчия”

Договорът за рехабилитация на блокове 1-4 на топлоцентралата,изграждане на сероочистки и модернизация на блокове 5 и 6 е сключен на 31 март 2003 г. Проектът на стойност 226 милиона евро се финансира 85% със заем от Японската банка за развитие, гарантиран от държавата и 15% от ТЕЦ Марица Изток 2 със заем от Булбанк.

Главен консултант и доверено юридическо лице на Мицуи по този проект през 2006 г. става известният медиен “енергиен експерт” Стефан Гамизов чрез фирмата си “Ес Джи Инженеринг” ЕООД. Неговата роля е подробно анализирана в изтекла в медиите справка на ДАНС, при която е използвано СРС “Камчия” per.номер 2430/29.07.2008 г.

Справката разкрива, че Гамизов и приближения му началник на кабинета на министъра на енергетиката и енергийните ресурси Костадин Сирлещов са организирали източване на средства от проекта за рехабилитация. Именно Сирлещов лобира за това Гамизов да се “закачи” като консултант към проекта.

Твърди се, че за за 2006 г. и 2007 г. Мицуи е превела на фирмата на Гамизов “Консорциум Ес Джи И” 4 612 264 лв. От тях фирмата превежда сумарно около 3 млн. лв. на други фирми подизпълнители, а повече от 1 млн. лв. остават в консорциума. Вместо да извършва консултантска дейност, с тези пари Гамизов купува имоти и ги ипотекира, плаща рекламни разходи за гражданското си сдружение “Гражданска лига на България” и хонорари на адвокатска кантора на Сирлещов. В същото време енергийният консултант осигурява себе си и служителите си върху 220 лв.

Оперативният работник е записал в справката, че Гамизов и персоналът на фирмите му нямат нужната квалификация, за да извършват консултантски услуги в областта на енергетиката. Самият Гамизов няма завършено висше образование.

Заключението на ДАНС е, че “…извършваната от Стефан Гамизов дейност съдържа признаци за осъществявани фиктивни сделки, нарушаване на финансовото и данъчното законодателство и пране на пари от извършваната престъпна дейност”. Данните са предадени на прокуратурата.

Гамизов твърди, че разработката “Камчия” и справката са дело на бившия зам.-шеф на ДАНС Иван Драшков, който е целял да го компрометира заради разкриването на огромни далавери в сектора на енергетиката. Факт е, че Гамизов често говори в медиите срещу “енергийната мафия”, визирайки Богомил Манчев и фирмата му “Риск Инженеринг”, с действията на която е запознат покрай проекта за рехабилитация на ТЕЦ Марица Изток 2. „На някои им се иска да ме изкарат като Бого Манчев, но няма такъв филм”, коментира той.

През август 2009 г. малко след идването на власт на ГЕРБ Гамизов огласи и предаде на прокуратурата факти за злоупотреби от предишното ръководство на топлоцентралата. Тогава стана ясно, че се е срещал с премиера Бойко Борисов, който го е уверил, че ще съдейства за разследването.

Бронирани коли, охрана и реклама за “енергийния експерт”

Следващите три години Гамизов притихна и разреди медийните си изяви, напомняйки от време на време, че е готов да оглави гражданското общество и да изкорени корупцията. През това време приходите му от “консултантска дейност” очевидно не намаляват, става ясно от сигнала на Синята коалиция до прокуратурата.

Гамизов се движи с брониран джип и с многобройна охрана. Неотдавна той катастрофира с джипа, като обяви ПТП-то за атентат срещу важната му особа. През последния месец Гамизов обаче се активизира и не слиза от екраните, а по БНТ тече реклама на блога му, в който публикува своите откровения и разкрития за енергийната мафия.

Произходът на средствата за бронирани коли, охрана и реклама на обществената дейност на Гамизов се изяснява от този сигнал – това са парите на данъкоплатците, източвани покрай рехабилитацията на държавния ТЕЦ.

Помирител

Сегашното ръководство на ТЕЦ Марица Изток 2 явно устройва енергийния консултант, който се явява и “помирител” между японската и българската страна по търговски спорове свързани с рехабилитацията на централата. Преди това от централата изпращат запитване каква е ролята на фирмата на Гамизов в проекта и защо е била наета при изричното задължение на изпълнителя да иска съгласието на централата предварително. От „Мицуи” отговарят с несъответстваща на японския такт острота, поставяща под въпрос кой авторството на отговора: изненадани сме, че ни питате в този напреднал етап за това, при положение, че от самото начало работим с фирмата.

Следва рязък завой от централата и тя наема фирма „ЕС ДЖИ И КЪНСЪЛТИНГ” за помирител срещу 282 000 лв. без ДДС. Помирителят има водеща роля в договарянето на меморандум между двете страни през 2009 г., коствал няколко милиона лева на държавата.

Меморандумът е подписан на 07.10.2009 г. от Христозов и в него ТЕЦ „Марица Изток 2″ прави неоправдани отстъпки на “Мицуи енергийни проекти”. Вместо да води дела за обезщетения заради закъсненията на японците, Христозов се съгласява без бой на помирителна процедура. Нещо повече, освен допълненията към договора от 2003 г., с които е повишена цената на изпълението с няколко милиона лева, шефът на централата се съгласява тя да върне близо 4 милиона лева взети неустойки на „Мицуи” (1.95 милиона евро).

Докато консултира „Мицуи” едновременно Гамизов работи и като подизпълнител на компанията в ТЕЦ-а с друга своя фирма – “ЕС ДЖИ ИНЖЕНЕРИНГ” ЕООД, което е откровен конфликт на интереси, пише в сигнала.

Гамизов посочи, че за всичките години на проекта (от 2003 до 2009) сумарния приход на фирмите му от него е не повече от 6 милиона лева. „Ние дори се отказахме от консултантския си договор с Мицуи от морални подбуди. Той беше за около 600 хиляди лева”, твърди той. По думите на Гамизов, помирителската му роля спестила 100 милиона лева искове към държавата от страна на японската компания. „А ТЕЦ-ът искаше арбитраж, защото защитата щеше да вземе процент от иска. Представяте ли си каква перверзия – да искаш да те осъдят за 100 милиона, за да можеш да платиш на някого 6-7-8 милиона”, гласи версията на бизнесмена.

Според вносителите на сигнала обаче “Всички действия, предшестващи подписването на Меморандума, както и постигнатите в него договорки, имат за цел да доведат до край престъпните намерения на Георги Христозов и лицето, оказващо „помирителни услуги”, Стефан Гамизов и умишлено да ощетят „ТЕЦ Марица изток 2″ ЕАД, като безскрупулно увеличат стойността на договора и минимизират разходи на Изпълнителя, представляващи неустойки и обезщетения за неизпълнение”.

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

Избрахте да дарите 10.00€ Месечно

Възможности за плащане
Log In to Your Account (optional)

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 10.00€ Месечно

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Възможности за плащане
Log In to Your Account (optional)

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 5.00€

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

лв.
 
The current exchange rate is 1.00 EUR equals 0 BGN.
Възможности за плащане
Log In to Your Account (optional)

Внимание: с този метод сумата ще е в лева, а не в евро. Можете да изпратите "Данъкъ Биволъ" електронно през Epay.bg или с банков превод. От територията на България можете също да изпратите пари в брой през EasyPay, или да направите превод през банкомат, поддържащ услугата B-Pay.    

Обща сума: 5,00 лв.

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

SMS код BIVOL

За да подкрепите с малка сума нашите разследвания и автори, можете да изпратите SMS на кратък номер. Ще получите с обратен SMS линк към нашия архив.

  • Изпрати 1,2 лв. на номер 1851 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 2,4 лв. на номер 1092 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 4,8 лв. на номер 1094 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 12 лв. с два смс-а на номер 1096 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ

Сумите са с включен ДДС. Моля, имайте предвид, че това е най-неефективният начин да подпомогнете Биволъ, тъй като комисионната на мобилните оператори достига 60%. Ако имате възможност, използвайте някой от другите методи на плащане.

Криптовалути

За да ни изпратите биткойни сканирайте QR кода или използвайте един от двата адреса: Standard: 1EY3iwkPXiby6XFsyCcVPGZPYCGPbPeVcb
Segwit: bc1ql28g7qnvdmenrzhhc7rtk0zk67gg4wd9x9jmmc

 

 

Вижте също / Read Also

%d