Как България и Интерпол помагат на Владимир Путин да хвърля европейски граждани в затвор

Екип на Биволъ

Capture_2014-09-09_a_14.52.43

Николай Кобляков и журналистът Иво Инджев на 09.09.2014 малко след като съдът освободи Кобляков от домашен арест. Снимка: Facebook профил на Николай Кобляков

Тази статия е написана от Ричард Хелър и Питър Обърн, главен политически коментатор на Дейли Телеграф (допълнителните проучвания са на Клариса Агню)

Днес един невинен човек на име Николай Кобляков ще се яви в пред български съдия в отчаян опит да отблъсне безскрупулния опит на Владимир Путин да го депортира в Русия.

Светът знае много малко за Кобляков, но неговата съдба е ужасяващ поглед към това как Путин отваря нов фронт в кампанията си за сплашване на държавите от Източна Европа.

Най-новата му цел е България. Територия й никога не е принадлежала на Русия, няма обща граница с нея и там няма рускоезично население което да се нуждае от „защитата на Путин”.

Постъпките му спрямо нея се основават на гола власт. България е част от НАТО и ЕС, но това е най-бедната страна членка на Съюза, която е и изцяло зависима от руските енергийни доставки.

През май няколко страни-членки на ЕС изразиха опасения, че България е на път да направи решителен и неотменим завой към Русия. Германската служба за външно разузнаване, BND, изрази подобни опасения за увеличаване на руското влияние в България с цел да я превърне в “политически плацдарм” за проникване в Европейския блок.

В момента България се противопоставя на увеличаването на санкциите на ЕС по отношение на Русия и прие закон с който да даде възможност на руския Газпром да заобиколи отдавна установения закон за конкуренцията на ЕС за българския сегмент на новия му тръбопровод.

Случаят Кобляков дава ново основание за тези страхове.

Кобляков е възпитаник на Лондонския университет по икономика (London School of Economics). След завръщането си Русия започва създаването на верига от домове за възрастни хора, занимание което изглежда е било и състрадателно и печелившо. И както често се случва в Русия, с подкрепата на режима, конкурентите му го принуждават да изостави бизнеса си.

Оттогава г-н Кобляков живее в Париж, където става един от основателите на Русия-Свобода (Russie-Libertés), неправителствена организация бореща се за демокрация в Русия. Участва в протести в защита на Пуси Райът, против спорните Зимни олимпийски игри в Сочи през 2014 г.и в демонстрация проведена под украински флаг пред парламента в Париж в нощта на вечерята на Путин с президента Оланд по повод годишнината от победата на съюзническата армия в Нормандия през Втората световна война (D-Day).

На 1-ви април тази година Интерпол публикува за вътрешно ползване червена бюлетина за ареста му по искане на Русия. Обвиненията са в “мошеничество”, престъпление за което се твърди че е извършено в периода между декември 2004 г. и септември 2005 г. във Франция по отношение на компания наречена Станкимпорт (Stankimport).

Искът на компанията срещу него, който е единственото основание за такова престъпление, беше отхвърлен от френските съдилища. Всички доказателства сочат, че е невинен. И въпреки това Русия успя да осигури червена бюлетина за предполагаемото престъпление което е с давност десет години и не е извършено на руска земя.

Участието на Интерпол в подобни епизоди вече се превърна в нещо депресиращо обичайно. Съществуват все повече доказателства, че службата си сътрудничи с правителства, които искат да вкарат дисиденти в затвора.

Според организацията Глобални справедливи съдебни процеси (Fair Trials International), някои от най-големите нарушители са Русия, Шри Ланка, Турция, Беларус, Индонезия, Иран и Венецуела. (Случаят Кобляков е същият като на активиста Баха Кимионгюр, жертва на турска червена бюлетина, която доведе до шест месеца лишаване от свобода в три различни европейски държави, преди да бъде освободен в крайна сметка, след като Интерпол призна, че е това е било “злоупотреба”.)

Глобални справедливи съдебни процеси ни казаха, че “многократната намеса на Интерпол в политически случаи не се отразява благоприятно на репутацията му. Бюлетините на Интерпол могат да придадат достоверност на обвиненията на най-потисническите режими по света, което означава, че заточени активисти биват арестувани и са принудени да се борят срещу екстрадирането си в страни от които за мислели, че са избягали”.

След издаването на червена бюлетина за него през април, г-н Кобляков живее мирно в Париж и пътува до Португалия, Франция, Латвия, Германия, Чехия, Гърция и Обединеното кралство, без опити да бъде арестуван.

И все пак, веднага след пристигането си в България в края на юли, той е бил арестуван от полицията и хвърлен в ареста.

Руските власти вече са подали заявление за екстрадирането му от България. Първото му изслушване се състоя на 1-ви август, когато му е казано да остане в България и да изчака официална заповед за екстрадиция. Миналия понеделник се проведе второто изслушване, при което е осъден на домашен арест в София.

В момента събитията набират ужасяваща скорост. Днес той е изправен пред третото изслушване по обжалване на решението да бъде поставен под домашен арест. Утре ще има четвърто изслушване, което ще произнесе решението за екстрадирането му.

Много е вероятно българите да одобрят руското искане. Ако и когато това се случи, Николай ще се сблъска с нагласен съдебен процес и присъда в руски затвор. Той може и да умре там, в агония, както стана със Сергей Магнитски, следовател и борец против корупцията, който даде името си на американския закон Магнитски.

Западът трябва да надигне и да се загледа внимателен в това което се случва там.

Опасенията на страните-членки на ЕС и на германското разузнаване започнаха да се сбъдват. Стрелката на политическия компас на България се огъва на изток и ефектът е нарушаване на множество основни човешки права.

Изглежда в момента България помага на Путин да хвърля в затвора европейски граждани, които не се виновни за нищо освен несъгласие с режима на Путин, и да ги екстрадира обратно в Русия, където ги очакват затворнически лагери. Паралелите със съветската нечестност и бруталност от годините на двадесети век са плашещо ясни.

Карина Москаленко е водещ адвокат по човешките права в Русия и член на московския Хелзинки комитет. Запитана за случая Кобляков тя отговори: “В “нормална”държава няма начин той да бъде екстрадиран. Но случилото се до този момент с Николай Кобляков в България показва, че това не е нормална държава.” На фона на всичко това, искането му за убежище в България няма почти никакъв шанс.

Опасенията са, че ако Владимир Путин извие ръцете на България да пожертва Николай Кобляков, той скоро ще хване в капан и други невинни жертви и ще ги хвърли в затворите си, където ги чакат лишения, мъчения и смърт.

*Червените бюлетини на Интерпол са система за предупреждения с висок приоритет и често се използват като средство за откриване на заподозрени терористи. На теория тези червени бюлетини би трябвало да бъдат приветствани от всички, защото ускоряват разкриването на самоличността и задържането на отчаяни мъже и жени, които са заплаха за всички нас. На практика те са изопачавани отново и отново за да помагат на отвратителни режими да преследват вътрешната опозиция.

Превод Биволъ

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

Избрахте да дарите 10.00€ Месечно

Възможности за плащане
Log In to Your Account (optional)

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 10.00€ Месечно

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Възможности за плащане
Log In to Your Account (optional)

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 5.00€

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

лв.
 
The current exchange rate is 1.00 EUR equals 0 BGN.
Възможности за плащане
Log In to Your Account (optional)

Внимание: с този метод сумата ще е в лева, а не в евро. Можете да изпратите "Данъкъ Биволъ" електронно през Epay.bg или с банков превод. От територията на България можете също да изпратите пари в брой през EasyPay, или да направите превод през банкомат, поддържащ услугата B-Pay.    

Обща сума: 5,00 лв.

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

SMS код BIVOL

За да подкрепите с малка сума нашите разследвания и автори, можете да изпратите SMS на кратък номер. Ще получите с обратен SMS линк към нашия архив.

  • Изпрати 1,2 лв. на номер 1851 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 2,4 лв. на номер 1092 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 4,8 лв. на номер 1094 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 12 лв. с два смс-а на номер 1096 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ

Сумите са с включен ДДС. Моля, имайте предвид, че това е най-неефективният начин да подпомогнете Биволъ, тъй като комисионната на мобилните оператори достига 60%. Ако имате възможност, използвайте някой от другите методи на плащане.

Криптовалути

За да ни изпратите биткойни сканирайте QR кода или използвайте един от двата адреса: Standard: 1EY3iwkPXiby6XFsyCcVPGZPYCGPbPeVcb
Segwit: bc1ql28g7qnvdmenrzhhc7rtk0zk67gg4wd9x9jmmc

 

 

Вижте също / Read Also

%d