Перачницата „Тройка“ – OCCRP разкрива една от най-мащабните схеми за пране на пари в историята

Екип на Биволъ

С помощта на един от най-големите течове на информация за банкови транзакции, Международният проект за разследване на организираната престъпност и корупцията (The Organized Crime and Corruption Reporting Project, OCCRP) разкри глобална схема за пране на пари в размер на 8,8 млрд. щатски долара, която е позволила на корумпирани политици и лица от организираната престъпност да перат тайно пари, да укриват данъци, да крият активи в чужбина и да извършват други незаконни дейности.

Преди това поредно разкритие, OCCRP изобличи две такива схеми наречени „Руската перачница“ и „Азербайджанската перачница“. Последната схема, която разкриваме тази седмица, е Перачницата Тройка“, създадена и управлявана от най-голямата руска частна инвестиционна банка и тясно свързана със сърцевината на управляващия елит на страната.

Схемата беше разкрита посредством голям масив банкови сделки и други документи, получени от OCCRP и литовския информационен сайт 15min.lt. Данните са събирани от различни източници и представляват едно от най-големите в историята разкрития на банкова информация, обхващащо повече от 1,3 милиона изтекли транзакции от 233,000 компании за общо над 300 милиарда евро.

За разлика от предходните „перачници“, този път OCCRP и неговите 21 журналистически партньори от цял ​​свят успяха да използват данните не само за да определят с точност бенефициентите на Перачницата „Тройка“, но и да разкрият кой я е създал и управлявал: “Тройка Диалог”, някога най-голямата частна инвестиционна банка на Русия.

Рубен Варданян
Credit: Natalie Ko/CC-BY-SA-4.0

Банката е била ръководена от богат руско-арменски инвестиционен банкер Рубен Варданян, който е имал участия в Давос и често е смятан за прогресивен банкер от западен стил. В средата на 2000 г. служители на банката създават цяло съзвездие от над 75 офшорни компании с най-малко 35 открити сметки в Ukio Bankas, проблемна литовска банка, която беше закрита през 2013 г..

По указания на “Тройка Диалог” милиарди долари от Русия са се вливали в тези сметки в Ukio. Парите са били разделяни на траншове и разпределяни на компании от „Перачницата“, преди да бъдат изпратени на различни получатели, известни и неизвестни. Транзакциите са били предимно фалшиви, били са подкрепяни с фалшиви документи описващи търговия с несъществуващи стоки. На излизане от системата парите преминават през сметки в кореспондентски банки на Запад, обикновено австрийски и германски.

Сред получателите на изпращаните парични средства са били компании свързани със Сергей Ролдугин, руският виолончелист от „Панамските досиета“, който е един от най-старите приятели на Владимир Путин. Ролдугин е получил повече от 69 милиона щатски долара чрез „Перачницата“. Много от тези сделки нямат никакъв смисъл от бизнес гледна точка. Например две компании свързани с Ролдугин са подписали 16 договора с две компании от „Перачницата“ за период от два месеца. Всичките 16 договора са анулирани, от което компаниите на Ролдугин са спечелили милиони долари от таксите за анулиране.

Перачницата „Тройка“ не е само система за пране на пари. Била е и скрит инвестиционен инструмент, черна каса, схема за укриване на данъци и още много други.

В няколко случая журналистите на OCCRP успяха да открият, че произходът на част от парите е от измами на високо ниво, включително скандалния случай Магнитски, измамата с гориво на летище Шереметиево и други.

Системата е позволила на руски олигарси и политици тайно да придобиват акции в държавни компании, да купуват недвижими имоти в Русия и в чужбина, да купуват луксозни супер-яхти, да наемат американската музикална легенда Принц да пее на частно парти и да плащат сметки за лечение. Собствениците на офшорните компании, които са направили възможно всичко това, на хартия са бедни арменци, живеещи в селски райони.

Каним ви да посетите http://www.occrp.org/през следващите две седмици за да прочетете обширна поредица от статии, които ще разкрият пълния обхват на Перачницата „Тройка“.

Партньорите на OCCRP по този проект са Международният център за разследваща журналистика (ICIJ), Гардиън (Guardian), Süddeutsche Zeitung, Би Би Си (BBC), The Globe and Mail, Newstapa, Hetq, investigace.cz, платформата Investico, Trouw, Groene Amsterdammer, Profil.at, El Periodico, Addendum, Биволъ (Bivol), Berlingske, Финландската телевизионна компания (the Finnish Broadcasting Company), 15min.lt, Knack, Новая газета (Novaya Gazeta) и Termedia.

Сараево, Босна и Херцеговина (4 март, 2019 г.) – OCCRP

Биволъ като партньор на OCCRP в проекта Перачницата Тройка” изследва хиляди банкови транзакции към български банки, сред които се откриват преводи към сметки на бивши и действащи български политици, военнопромишлени и строителни компании, плащания за студентски такси в чужбина, за медицински услуги и други транзакции със съмнително предназначение. Публикациите за българската следа в “Перачницата” ще започнат по-късно тази седмица.

***

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук. Dear Friends, glad to see you finished reading the article.

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find this article usefull, you can support our efforts to keep doing independent investigative reporting.

Платете Данъкъ Биволъ! / Pay Bivol Tax!

Въведете сума по избор и номера на Вашата кредитна или дебитна карта. Изберете дали да ни подкрепите еднократно или всеки месец:

Подкрепа за Биволъ

Support Bivol
Or enter your payment details below

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Ако използвате Apple Pay или G-Pay и виждате съответния бутон, можете да кликнете директно на него, без да въвеждате номер на картата. Bivol is not keeping track of your card number. We relay on Stripe for card, Apple Pay and G-Pay processing.

Можете също да се включите с ЕДНОКРАТЕН ДАНЪК през PayPal или Epay/банков превод или със СМС, или да станете един от нашите редовни, МЕСЕЧНИ ДАНЪКОПЛАТЦИ Научете повече за Данъкъ Биволъ тук.

You can also support us with ONE TIME TAX through PayPal, or become one of our regular, MONTHLY TAXPAYERS .

Вижте също / Read Also