Илияна Йотова плащала за тролове по 1500 лв. на месец

Capture_2014-02-15_a_22.52.48

Оферта на Лийдуей до Илиана Йотова за управление на онлайн репутационен мениджмънт от 24 юли 2013 г. предлага използване на интернет тролове срещу 1500 лв. на месец без ДДС. Срещу тази сума екип от 4 експерта трябва да се грижи за виртуалното присъствие на Йотова във форуми и социални мрежи, да реагира на обществените нагласи, да провокира, създава и поддържа нови теми и дискусии по теми свързани с политическата активност на Илиана Йотова.

Пакетът включва и следното: “Публикуване на 250 коментара на месечна база в Интернет пространството от виртуални потребители с разнообразни, типизирани и еволюиращи профили от различни (неповтарящи се) IP адреси с цел информиране, промотиране, балансиране или противодействие. Интензивността на осъществяваното онлайн присъствие ще е адекватно разпределена и ще съответства на политическата ситуация в страната.
По-рано разследване на Биволъ показа, че Йотова е използвала услугите на Лийдуей и дори ги е фактурирала на Европейския парламент. Самата тя не отрече за отношенията си с Лийдуей, но измисли друг мотив за фактурата в ЕП – фиктивни проучвания, които обеща да огласи пред медиите, но това не се случи.

Capture_2014-05-23_a_11.53.58

Пълният файл може да бъде изтеглен тук.

Европейски парламент  – мисия непрозрачност

От Европейския парламент обаче категорично отказаха на Биволъ да предоставят фактурата на Йотова. Оказа се, че тази най-демократична институция е тотално непрозрачна за така наречените “общи разходи” на европейските депутати, които възлизат на внушителните 18 000 евро на месец. Гражданите нямат право да знаят за какво харчат парите им. Укорителни и дори престъпни деяния може да бъдат фактурирани на Европейския парламент и това никога няма да стане известно на обществеността, ако няма теч на информация.

Capture_2014-05-23_a_11.57.24

Скандалът с троловете показа, че Йотова е платила именно от тези безотчетни пари. Това рано или късно ще бъде доказано черно на бяло, тъй като Биволъ ще сезира веднага новосформираната бюджетна комисия в следващия европарламент с искане за парламентарно разследване на случая.

Нито един български евродепутат не публикува отчети за разходите си

Непрозрачните разходи на евродепутатите отдавна са обект на дебат в Европа. Повечето от европейските зелени и някои либерали публикуват подробни отчети за всички суми над 25 евро, но масово няма такава практика. Проверка на Биволъ показа, че нито един от българските евродепутати не си е направил труда да публикува отчети. За сметка на това много от тях говориха за “прозрачност” време на кампанията за европейските избори.

Троловете – сини и червени

Преди два месеца Биволъ разкри използването на тролове от партиите БСП и ДСБ. От БСП отрекоха, а от ДСБ признаха, че са ползвали услугите на Лийдуей. От партията на Радан Кънев обаче отказаха да предоставят отчетите за троленето, позовавайки се на фирмена тайна. Биволъ поиска тази информация по рода на ЗДОИ и въобще не получи отговор от ДСБ.

Резултатът от скандала е, че БСП ще бъде дадена на прокуратурата заради произхода на средствата, с които е плащала на Лийдуей за тролене на черно. ДСБ пък ще отговаря в административен съд за мълчаливия отказ по ЗДОИ и укриването на отчетите, които са доказателство за финансовите машинации и на БСП.

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

При проблеми пишете на support [at] bivol [dot] bg

This post is also available in: English

Вижте също / Read Also