Новият член на КФН Владимир Савов идва от руска банка финансирана от ВТБ и обвинявана в рейдърство

by Екип на Биволъ

vladimir-savov

Владимир Савов Снимка http://finparty.ru/

Днес Народното събрание гласува кандидатурите на Ралица Агайн и Владимир Савов за членове на Комисията по финансов надзор. Практически без дебати и представяне на кандидатите, депутатите от ГЕРБ, ДПС и БСП ги одобриха.

Владимир Савов е по-малко известната фигура от двамата нови в комисията оглавявана от Стоян Мавродиев. От неговата биография научаваме, че през последните 4 години той е работил като директор на аналитичния отдел на руската финансова корпорация “Откритие”. Преглед на руската икономическа преса показва, че тази корпорация се свързва с кремълската банка ВТБ, както и с рейдърски скандали.

С държавна подкрепа в разгара на кризата

Руската икономическа преса следи внимателно развитието на корпорацията “Откритие”, която през последните години успешно се разраства и придобива нови банки и активи. На финансовия пазар виждат корените на успеха в това, че в самия разгар на кризата през 2009 г. ВТБ купува 19,9% от акциите на “Откритие” за 5 млрд рубли ($ 166 млн). Това става в момент, когато пари няма практически в никого и позволява на “Откритие” да започне агресивно да увеличава своите активи – пише руският седмичник “Русский репортер“.

Българският аналог на този неприкрит държавен фаворитизъм (основен акционер във ВТБ с 60,9% е руската държава) е подкрепяната с държавни пари Корпоративна търговска банка. При управлението на ГЕРБ в КТБ бяха концентрирани до 70% от влоговете на големите държавни предприятия. Това позволи на банката да увеличи агресивно своите активи, а чрез партньорството си с руската ВТБ да закупи стратегически предприятия като Виваком и Булгартабак.

И рейдърски схеми

ВТБ излиза от капитала на Откритие през април 2013 г. като продава останалите в нейно владение 7,96% на руския “рейдър номер едно” Сергей Гордеев. Компанията на Гордеев  “Росбилдинг” се специализира през нулевите години в поглъщането на предприятия, затварянето им и разпродажбата на недвижимите им активи. Гордеев дотолкова се прославя в тези дела, че дори известният с корупционните си практики бивш кмет на Москва Юрий Лужков го обвинява в “подкопаване на промишления потенциал на Москва”. – твърди руското издание Век.

Името на “Откритие” е замесено в мащабен рейдърски скандал в края на миналото десетилетие. През 2008 г. фирма от корпорацията става партньор-инвеститор в Дома на културата “Киров” в Санкт Петербург, който принадлежи на профсъюзите. Идеята е да се ремонтира сградата на дома на културата, а на прилежащата земя инвеститорите да построят елитен жилищен квартал и бизнес център.

За целта е създадено общо дружество, в което профсъюзите апортират 20% под формата на недвижимо имущество – сградата на “Киров” Вместо свежи инвестиции за останалите 80% от уставния капитал, “Откритие” внася в съвместната компания съмнителни дългови книжа.

През април 2009 г. директорът на новото дружеството продава зданието за 2 млн. долара на кипърска офшорка. Година след продажбата Ленинградската федерация на профсъюзите с потрес установява, че домът на културата вече не и принадлежи. Започват съдебни дела, които приключват с доказване на злоупотребата и разтрогване на договора. Образувано е и наказателно производство срещу директора на компанията, продал недвижимостта на офшорката, но впоследствие е прекратено.

Кой ги предлага?

Кандидатурите на Агайн и Савов са предложени експресно в четвъртък вечерта от шефа на КФН Стоян Мавродиев. В петък сутринта по схемата, напомняща избора на Делян Пеевски за шеф на ДАНС, предложението е вкарано в дневния ред на Народното събрание и е гласувано експресно от депутатите, като получава масивна подкрепа от ГЕРБ.

Както Биволъ писа, шефът на комисията по финансов надзор Стоян Мавродиев не само е близък до ГЕРБ (бивш депутат от партията), но е имал имотни отношения с ключова фигура от обкръжението на Бойко Борисов: Румен Николов – Пашата, бивш съдружник на Борисов в незаконна фабрика за цигари в Крайморие.

На 04.08.2006 Стоян Мавродиев и неговата съпруга Ива купуват от Румен Николов – Пашата апартамент от 173 квадрата с два гаража по 20 квадрата в Лозенец. Семейството брои за луксозния имот 200 000 лева.

Стоян Мавродиев беше сред призованите свидетели по делото срещу Евелин Банев – Брендо, Десислава и Владимир Дишлиеви, подсъдими за участие в международен канал за дрога в Италия и за пране на пари в София. Той не се яви да свидетелства. Друг свидетел по делото разясни, че Мавродиев е представлявал фирми за регистрация на офшорни компании.

“Държа на разпита на свидетеля Мавродиев, доколкото има негови подписи на документи, представени от “Куилин венчърс” и “Фиделите ентърпрайсиз”, включително и документи, с които е дадено упълномощаване на Десислава Дишлиева и Владимир Дишлиев да представляват дружествата по банковите сметки в Euram Bank.” – каза в съдебна зала прокурорът по делото, цитиран от в. Капитал.

След публикуването на тази информация  Мавродиев изпрати право на отговор, в което категорично отрече, че се е познавал с Румен Николов – Пашата. Той твърди, че е купил апартамента през пълномощник. Относно делото “Брендо” Мавродиев коментира, че прокуратурата и съдът единодушно са решили, че той няма нищо общо и е бил заличен като свидетел.

“Мотивите за това са описани в протокол на съда, който е публичен. В тях е посочено, че призоваването ми по този случай е несъотносимо по предмета на доказване на това дело.” – твърди Стоян Мавродиев.

***

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук. Dear Friends, glad to see you finished reading the article.

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find this article usefull, you can support our efforts to keep doing independent investigative reporting.

Платете Данъкъ Биволъ! / Pay Bivol Tax!

Въведете сума по избор и номера на Вашата кредитна или дебитна карта. Изберете дали да ни подкрепите еднократно или всеки месец:

Подкрепа за Биволъ

Support Bivol
Or enter your payment details below

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Ако използвате Apple Pay или G-Pay и виждате съответния бутон, можете да кликнете директно на него, без да въвеждате номер на картата. Bivol is not keeping track of your card number. We relay on Stripe for card, Apple Pay and G-Pay processing.

Можете също да се включите с ЕДНОКРАТЕН ДАНЪК през PayPal или Epay/банков превод или със СМС, или да станете един от нашите редовни, МЕСЕЧНИ ДАНЪКОПЛАТЦИ Научете повече за Данъкъ Биволъ тук.

You can also support us with ONE TIME TAX through PayPal, or become one of our regular, MONTHLY TAXPAYERS .

This post is also available in: English

Вижте също / Read Also