Документи от туроператори разкриват мащабна схема за укриване на приходи и данъци от концесионера на Банско

Банско: Жирардели продава – Цеко получава

Парите от чужденците отиват директно в кипърска офшорка на Георгиус Георгиу
Екип на Биволъ

Продажби на лифт карти и наем на ски оборудване за десетки милиони са укрити от родните данъчни чрез хитра схема с посредници в чужбина, установи разследване на Биволъ. Концесионерът на Банско Юлен АД официално се води на ски-легендата Марк Жирардели, но парите от продажбите отиват в кипърска офшорка на Георгиус Георгиу – сламен човек на Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев, собственици на Първа инвестиционна банка. Това разкриват документи от западни туроператори, с които Биволъ разполага.

Колко са скиорите е тайна

Всеки ски сезон започва и завършва с оптимистични съобщения за милионите туристи, които са се запътили към българските ски курорти и по-малко оптимистични за поскъпване на лифт картите. Но да се получат конкретни данни за броя ски посещения в българските курорти се оказа мисия невъзможна.

Според общоприетата дефиниция ски посещение е “едно лице, което посещава ски зона за целия или част от деня или нощта с цел каране на ски, сноуборд или друго спускане. Посещенията включват целодневни, полудневни, нощни, безплатни, за възрастни, за деца, сезонна карта и всякакъв друг вид билет, който дава на скиора/сноубордиста използването на съоръженията в района.”

Големите европейски ски курорти редовно публикуват статистика колко ски посещения имат, но за Банско, както и за другите два български курорта – Боровец и Пампорово, такава липсва. Все пак, може да се направи някаква приблизителна преценка на база на авторитетните проучвания на швейцарския специалист по ски индустрията Лоран Ванат. Според него за 2022 г. приблизителният брой на ски посещенията в България е 1 200 000, като от тях на местните скиори се падат около 900 000, а на чуждите туристи около 300 000 ски посещения – разбирай продадени лифт карти от всякакъв вид. България привлича основно скиори от Великобритания, като държи 4% от пазара на Острова.

Ски посещенията в България според доклада на експерта Лоран Ванат.

Тези числа контрастират с гръмкия анонс на официалния сайт на ски зона Банско: “1 650 000 души се очаква да влязат в България от 22 декември до 22 март догодина. Голямата част от тях идват основно заради ските в Банско…”

Предполага се, че голямата част от чужденците няма да карат ски само един ден, а ще останат поне седмица. Но ако това беше така, България щеше да се изравни като ски дестинация с Норвегия. Реалният брой на дошлите от чужбина “заради ските в Банско” всъщност е много по-скромен.

Професионалисти в бранша, до които се допита Биволъ, твърдят, че средно на ден лифтовете в Банско се ползват от 5 – 6 000 души, а в пикови дни на сезона по пистите има над 10 000 души. Така за един сезон от 100 дни ски посещенията в Банско могат да се оценят приблизително на 600 000. Важно е уточнението, че това са ски посещения, а не туристи, които карат ски, тъй като типичната ски ваканция на чужденците у нас е поне за седмица.

Биволъ изпрати въпрос на Юлен АД колко са ски посещенията по години за последните пет години. Директорът Иван Обрейков отговори, че това е търговска тайна и ни насочи към официалните отчети на фирмата в Търговския регистър.

Ето какво е отчела Юлен за годините, за които са налични данни за приходите от продажби на карти и билети.

Година Сума в млн.лв. Приход Цена дневна карта лв. Приблизителен брой ски посещения на сезон Приблизителен брой ски посещения с бонус 10%
2018 23,6 Карти и билети 58 406 896 450 000
2019 26,2 Карти и билети 70 374 285 411 000
2020 23,2 Карти и билети 70 331 428 364 000
2021 19,5 Карти и билети 79 246 835 270 000

Калкулацията на ски посещенията в тази таблица е завишена с 10% заради намаленията при закупуване на многодневни, детски и сезонни карти. Отливът през 2020 и 2021 се обяснява с COVID-19 кризата.

Къде са милионите? В офшорна сметка…

Разликата между отчетените и реалните данни за ски посещенията бие на очи – губят се средно над 200 000 ски посещения годишно. В парично изражение това са средно 14 млн. лева годишно, които НАП не “вижда”.

Схемата е доста елементарна. По-голямата част от чужденците, които идват на ски в Банско, купуват ски-пакети от туроператорски фирми. В тях са включени лифт карти, ски оборудване и евентуално ски обучение.

Тези карти обаче не минават през касовите апарати на Юлен, а се заплащат от туроператорите директно по сметка на фирмата Balkan Holidays (Cyprus) в Първа инвестиционна банка – Кипър. Цените са без ДДС. Биволъ разполага с многобройни счетоводни и банкови документи на западни туроператори, които потвърждават тази схема през годините.

Парите за ски пакетите се превеждат не на Юлен, а в сметка в ПИБ-Кипър на името на кипърска фирма.

Цените на Balkan Holidays за ски пакетите, комерсиализирани в Западна Европа са без ДДС.

Така на практика “Юлен” печата и продава всеки сезон стотици хиляди ски карти, които българските данъчни не виждат изобщо и данъчните приходи от тези продажби не постъпват в държавния бюджет. Не се внася и ДДС.

Кипърската фирма не фигурира в отчетите на Юлен като контрагент.

Попитан дали Юлен има търговски взаимоотношения с тази кипърска фирма и в какъв обем са те, Иван Обрейков отговори, че и това е търговска тайна. Balkan Holidays (Cyprus) не фигурира в списъка на контрагентите на Юлен в официалните отчети.

Уж е Жирардели, но парите пак са при Георгиус

Проверка на Биволъ в търговския регистър на Кипър установи, че собственик на Balkan Holidays (Cyprus) е известният кипърски гражданин Георгиус Георгиу. До преди няколко години той беше и номинален мажоритарен собственик на Юлен АД чрез офшорката T.A.K. Services, а чрез ПИБ и “най-голям инвеститор” в страната.

Както разкри международното разследване Досиетата Пандора, повечето офшорки на Георгиу, включително и T.A.K. Services, се оказаха с действителни собственици Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев, двамата мажоритарни собственици на Първа инвестиционна банка.

Така се потвърдиха и данните от мащабното разследване на Биволъ, според което Минев и Мутафчиев са източили милиарди от банката си като са кредитирали офшорките на Георгиу, тоест, самите себе си.

Огромна капиталова дупка в ПИБ

За да се замаже скандала с Георгиу, като краен собственик на T.A.K. Services се самообяви известният в миналото скиор Марк Жирардели. Но както се вижда, значителна част от паричните потоци на Юлен АД отиват пак при Георгиус, разбирай, при Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев.

Кипърските офшорки и сметки, през които се източва огромен ресурс от банката /чрез кредитиране на свързани лица/ са използвани и в откровено бандитската кражба на 26 милиона евро от парите за храни за бедни в Румъния, разследвана от Биволъ и румънски колеги от Rise Romania. В обвинителния акт на румънската прокуратура се твърди, че това е станало възможно благодарение на висшия мениджмънт на ПИБ, която е издала гаранции на куха фирма, собственост на български клошар.

Бездомникът Валери Милорадов каза пред камерата на Биволъ, че всички документи за търга, включително печата на фирмата му, са се намирали в централата на ПИБ, където той е ходил да подписва документи.

Концесия на статуквото

Въпросът за крайния собственик на Юлен АД стана обществено значим покрай факта, че концесионерът на ски зоната в Банско незаконно е завладял и ползва по-голяма площ, отколкото е записана в концесионния договор. Освен това концесионерът оказа безпрецедентен натиск да разширява ски зоната и да сече в Националния парк Пирин без екологична оценка.

Като основен аргумент се посочва недостатъчния капацитет на кабинковия лифт, който е от 2000 души на час. Настоява се за строеж на втори лифт. Парадоксът е, че ако се гледат официалните отчети на Юлен, то изобщо няма нужда от втора кабинка.

Скандалът придоби и международно измерение след като охранители на Юлен респектираха екип на немската обществена телевизия ARD, който снима репортаж за Национален парк Пирин. На тях им беше забранено дори да снимат ски зоната, все едно тя е частна собственост на концесионера.

Мутри на ЮЛЕН гонят екип на немската телевизия ARTE

Журналистическият екип тогава беше демонстративно следен, сниман и ескортиран от мутрите в присъствието на маркетинговият директор на “Юлен” Иван Обрейков.

След разкритията на Биволъ от МОСВ изпратиха до Георгиус Георгиу покана за среща, но той не се яви. В началото на 2018 г. в телевизионно интервю тогавашният премиер Бойко Борисов заяви за собствеността на “Юлен”, че “всички знаят, нищо, че го крият – за Цеко Минев става въпрос”. След този сигнал свише опортюнистично се намеси и прокуратурата, която разпореди проверка по сигнал на “Зелените”. През юли 2018 г. проверката приключи с нареждане от ВКП до МОСВ да предоговори концесията. До момента обаче това не е направено.

“Направихме инвентаризация на собствеността, установихме чужда (недържавна) собственост върху ски-съоръженията в концесионната площ и предложихме на Съвета по концесии да се прекрати концесията ако цялата собственост не се върне на държавата” – това коментира за Биволъ бившият зам.-министър на екологията Тома Белев, попитан какви действия е предприело последното редовно правителство по случая. То обаче падна от власт и статуквото се запази.

За едни 100 милиона лева…

Мащабът на схемата на Юлен и ПИБ за укриване на приходи и печалби очевидно не е за подценяване. Ако тези 14 милиона годишно се екстраполират за времето на концесията на ски курорта, сумата ще надхвърли 100 милиона лева. Освен това в пакетите към ски картите вървят също оборудване под наем и ски уроци, без това да се осчетоводява като приход в България, съответно без да се заплаща дължимия данък.

Наистина, на фона на многомилиардните кредити от ПИБ към нейните собственици, едни сто – сто и петдесет милиона от ски карти и оборудване не са значима величина. Това едва ли би трябвало да е така за накърнения държавен бюджет!

Междувременно от разследването Досиетата Пандора стана ясно също, че санкционираният по глобалния закон Магнитски Делян Пеевски е ценен клиент на ПИБ, която му е издала референции за отваряне на офшорна фирма. Тази информация допълва и по-рано известните данни, че именно през ПИБ Делян Пеевски успя да прекредитира заемите си от КТБ, в която той беше незаобиколим фактор до 2014 г. и конфликта с Цветан Василев, довел до атака срещу банката и нейното затваряне.

Отчитайки влиянието на този важен клиент в правоохранителните органи и най-вече в прокуратурата, едва ли в обозримо бъдеще може да се очакват някакви действия срещу концесионера Юлен и лицата, които действително го притежават.

ПИБ през годините в разследванията на Биволъ:

Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев зад Юлен, Витоша ски и кредитирани от ПИБ офшорки

БНБ крие тайни доклади за трагичното състояние на ПИБ

ПИБ е съучаствала в ДДС схемите на Иван Танев – Универсалния

 

 

 

БНБ отказа да провери: Източва ли се ПИБ?

Огромна дупка в ПИБ, фалшифицирани експозиции и фиктивни печалби

 

 

 

КЗК остави ББР да купи дела в ПИБ над пазарната цена

ПИБ: “Свалете веднага статията за Доган, Пеевски, Борисов, Булгартабак, контрабандата и финансирането на тероризма”

Доган, Пеевски, Борисов, Булгартабак, контрабанда и финансиране на тероризма

 

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

Избрахте да дарите 10.00€ Месечно

Възможности за плащане
Log In to Your Account (optional)

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 10.00€ Месечно

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Възможности за плащане
Log In to Your Account (optional)

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 5.00€

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

лв.
 
The current exchange rate is 1.00 EUR equals 0 BGN.
Възможности за плащане
Log In to Your Account (optional)

Внимание: с този метод сумата ще е в лева, а не в евро. Можете да изпратите "Данъкъ Биволъ" електронно през Epay.bg или с банков превод. От територията на България можете също да изпратите пари в брой през EasyPay, или да направите превод през банкомат, поддържащ услугата B-Pay.    

Обща сума: 5,00 лв.

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

SMS код BIVOL

За да подкрепите с малка сума нашите разследвания и автори, можете да изпратите SMS на кратък номер. Ще получите с обратен SMS линк към нашия архив.

  • Изпрати 1,2 лв. на номер 1851 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 2,4 лв. на номер 1092 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 4,8 лв. на номер 1094 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 12 лв. с два смс-а на номер 1096 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ

Сумите са с включен ДДС. Моля, имайте предвид, че това е най-неефективният начин да подпомогнете Биволъ, тъй като комисионната на мобилните оператори достига 60%. Ако имате възможност, използвайте някой от другите методи на плащане.

Криптовалути

За да ни изпратите биткойни сканирайте QR кода или използвайте един от двата адреса: Standard: 1EY3iwkPXiby6XFsyCcVPGZPYCGPbPeVcb
Segwit: bc1ql28g7qnvdmenrzhhc7rtk0zk67gg4wd9x9jmmc

 

 

Вижте също / Read Also

%d