ВИДЕА: Евродепутати пред "Биволъ"

„Бездействие и липса на отговори“: Иван Гешев обещал на евродепутати прогрес по #БарселонаГейт до 15 дни

 #КъщиЗаТъщи щели да се конфискуват от НАП, уверил делегацията земеделският министър. Шефът й констатира надутите цени на пътища и земеделскa техника по европроекти
Николай Марченко
Последвайте:

Главният прокурор Иван Гешев е обещал на делегацията на Европарламента от Комисията по бюджетен контрол резултати по казуса Барселона Гейт до 10 – 15 дни. Това обявиха пред „Биволъ“ евродепутатите от Renew Europe София ин’т Велд (Кралство Нидерландия) и Цветелина Пенкова (С&Д / БСП, България) след брифинга в Дома на Европа. Холандската евродепутатка също така информира медията ни (вижте видеото), че е поставяла пред Гешев въпроса за „пачките и кюлчетата“ на Бойко Борисов, а пред министър-председателя Кирил Петков – за неуспешното задържане на експремиера. Възмути се еврроапарламентаристката и от това, че Прокуратурата си затваря очите за информацията на Васил Божков и Цветан Василев по повод злоупотребите на предишната власт. Цветелина Пенкова от БСП потвърди за поставяните въпроси и поясни, че по казуса с Къщи за гости Гешев е говорил за ефективни присъди. Андрей Новаков (ГЕРБ/ЕНП) увери, че можело да се стигне до и до отнемане на имуществото що касае къщите за гости. Шефът на делегацията Томаш Здеховски пък даде пример на журналистите как в България по неясни причини разходите за пътищата и земеделската техниката, финансирани по европроекти, са поне 2-3 пъти по-високи от пазарните стойности. 

Евродепутатите имаха напрегната мисия в София (Снимка: Светломир Стоянов за “Биволъ”)

В делегацията бяха в България между 11 и 13 април взеха участие Томаш Здеховски (ЕНП, Чехия), Цветелина Пенкова (С&Д, България), София ин’т Велд (Renew, Нидерландия), Виола фон Крамон-Таубадел (Зелените/ЕСА, Германия), Йоахим Кус (ИД, Германия), Ришард Чарнецки (ЕКР, Полша) и Андрей Новаков (ЕНП, България), заедно с представители на Еврокомисията и Европейската сметна палата.

Преди да се срещнат с премиера, главния прокурор, вицепремиера Асен Василев и др. институции, в понеделник, 11 април 2022 г., евродепутатите се срещнаха с разследващи журналисти от петте ключови медии в България – Антикорупционен фонд (АКФ), FrogNews, Благоевград News, BIRD.bg и „Биволъ“.

На срещата евродепутатите поеха ангажимент за повече правомощия за Офиса на европейския прокурор Лаура Кьовеши, за повече ангажираност на OLAF (Европейска служба за борба с измамите). Също така те се ангажираха с повече внимание към проблема със свободата на медиите в България, с повече прозрачност за собствеността им и с борбата с всякакъв вид цензура и незаконосъобразни съдебни дела срещу журналисти.

#БарселонаГейт: Разкрит до „няколко седмици“?

По време на пресконференцията в сряда шефът на делегацията Томаш Здеховски отговори на „Биволъ“, че по Барселона Гейт главният прокурор е поел ангажимент да представи резултати до „десетина дни“:

„Отговорът беше, че в момента върви разследване“

„То е в сътрудничеството с Eurojust (Агенцията на Европейския съюз за сътрудничество в областта на наказателното правосъдие – бел. ред.) Eurojust е в постоянен контакт с испанските власти и те ще имат повече информация след 10 дни, ако аз правилно си спомням“, обясни Здеховски.

Цветелина Пенкова, С&Д / БСП (Снимка: Светломир Стоянов за “Биволъ”)

В разговор с евродепутатките София ин’т Велд и Цветелина Пенкова разбираме, че после главният  прокурор се е отметнал дали толкова бързо се очакват реалните резултати по казуса. 

„Той каза, че ще му трябват 10 – 15 дни, за да информира за резултатите. Но после призна, че може да отнеме повече –  до 2 месеца“, коментира холандската евродепутатка пред „Биволъ“. 

Тя припомни, че Испанската прокуратура е предоставила тази информация на българските колеги „преди около два месеца“. Припомняме, че според Спецпрокуратурата документите все още се били превеждали:

„Ок, но това демонстрира само по себе си с каква „спешност“ и с какъв „приоритет“ им е този казус“.  

„За Барселона Гейт има индикации, че до няколко седмици, ще има резултат от разследването, което ще бъде публично оповестено“, коментира за „Биволъ“ Цветелина Пенкова.

„Така че, очакваме с нетърпение“.

По повод още два резонансни случая като къщите за гости и ремонта на Ларгото в София евродепутатите също са се поинтересували по време на срещата им с Иван Гешев.

„Конкретиката, която попитахте като къщите за гости – там има наказателни процедури, за да могат част от тези средства, с които е злоупотребено, да бъдат върнати на европейските институции“, каза Пенкова.

По отношение на случая с Ларгото, който беше разследван и от OLAF, според Пенкова информацията е, че Европрокуратура е предала становището си:

„В момента случаят отново е върнат в България със съответните разпоредби и трябва да продължи разследването, за да се види какви са злоупотребите“.

Андрей Новаков, ЕНП / ГЕРБ (Снимка: Светломир Стоянов за “Биволъ”)

Евродепутатът от ГЕРБ / ЕНП Андрей Новаков се опита да убеди журналистите и колегите си, че по Къщи за гости едва ли не има свършено правосъдие. По думите му част от средствата били възстановени от републиканския бюджет към европейския:

„И всички бенефициенти, които са се възползвали по неправомерен начин от тези пари, са дадени на НАП за принудително събиране и изземване“.

Това е информацията, която делегацията е получила във вторник, 12 април 2022 г., по време на „много конструктивната среща“ с министъра на земеделието Иван Иванов (БСП):

„Тези хора вече са предадени на НАП и средствата ще бъдат събрани оттам“.

 „Въпрос на време е – ако не могат да ги секвестират с някакво недвижимо имущество или парични средства, то би трябвало тези къщи да са обект на такова“, категоричен бе Новаков.

Нидерландска евродепутатка за бездействието на Прокуратурата

Главният прокурор Иван Гешев е „бичувал“ полицията и правителството по време на срещата с евродепутатите, каза пред Биволъ София ин’т Велд.

„На практика, когато питахме какъв е прогресът по делата, които интересуват обществото – нямаше отговор…Нямаше отговор“.

София ин’т Велд, Renew Europe (Снимка: Светломир Стоянов за “Биволъ”)

Евродепутатката твърди, че е подела и темата за снимките от спалнята на Бойко Борисов.

Дори снимките и да бяха манипулирани, тя е категорична, че „обществото има право да знае“ какво се е случило, защото казусът е от „повишен публичен интерес“.

Тя припомни, че когато е посетила София с друга делегация през септември 2021 г., е питала как върви разследването по случая.

„Идвамe сега, вече е април, питаме и все още няма отговори“.

Задържането на бившия министър-председател и лидер на ГЕРБ се е коментирало на срещата с Кирил Петков.

„Бяхме информирани от премиер-министъра каква е била процедурата и защо. Аз разбирам, че това не е бил точно арест, а процедура по превенция на изтичане на доказателства“.

„Тоталната липса на каквито и да било действия представлява само по себе безнаказаност“

По думите й лицата, които са били на публични длъжности сами би трябвало да имат интерес да докажат невинността си и „да си изчистят името:

„Но те не го правят!“.

Според нея лицата като Васил Божков – Черепа и Цветан Василев „може да разполагат с доказателства“ по някои от нашумелите случаи на корупция в България. Но въпреки това според нея прокуратурата не желае да се заеме с показанията им, демонстрирайки „бездействие и оправдания“.

„Мисля, че по време на пандемията видяхме, че навсякъде по света съдилищата и полицията използват техническите възможности за провеждане на разпити от разстояние и няма никаква причина да не се прави това“,  обобщи София ин’т Велд

Шефът на делегацията: Надувате цените на пътища и техника по европроекти  

Томаш Здеховски, ЕНП (Снимка: Светломир Стоянов за “Биволъ”)

Чешкият евродепутат Томаш Здеховски  изрази пред журналистите недволството от скандалните цени на пътищата в България, както и на техниката, използвана за реализиране на инфраструктурните и земеделските проекти с европейско финансиране.

Според него в изграждането на някои пътни отсечки или магистрали надвишаването на стойността им е достигала до 3 пъти от реалната пазарна себестойност:

„Обикновено пътищата ви са много евтини. Но понякога когато проектът е с европейско съфинансиране, цената вече беше по-висока, имаше конкретни случаи с конкретни доказателства“.

„В земеделието – ако ти поръчваш някакви селскостопански машини, всеки път вносителите повишават цените с 30%, 40%, 50%. А при някакви специални машини и доста повече – двойни и тройни цени“, казва Здеховски.

powered by Advanced iFrame. Get the Pro version on CodeCanyon.

Той призова журналистите да използват Google, за да проверяват цените на тракторите и др. селскостопанска техника, която няма как да струва в България 2-3 пъти повече, отколкото в страните от Западна Европа:

„А и властите винаги могат да попитат властите в другите страни какви са цените на някакъв специализиран трактор, например“.

Според него подобните случаи за закупуване на техниката на тройни цени са многократно споменати и при одитите на ЕК в България, където „това се случва“.

„Очакваме българските власти да въведат реални промени в съдебната система и прокуратурата, където досега разследванията не водят до видими резултати“, категоричен бе евродепутатът.

Видеа: Светломир Стоянов за “Биволъ” 

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

Избрахте да дарите 10.00€ Месечно

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 10.00€ Месечно

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 5.00€

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

лв.
 
The current exchange rate is 1.00 EUR equals 0 BGN.
Възможности за плащане
Информация за Вас

Внимание: с този метод сумата ще е в лева, а не в евро. Можете да изпратите "Данъкъ Биволъ" електронно през Epay.bg или с банков превод. От територията на България можете също да изпратите пари в брой през EasyPay, или да направите превод през банкомат, поддържащ услугата B-Pay.    

Обща сума: 5,00 лв.

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

SMS код BIVOL

За да подкрепите с малка сума нашите разследвания и автори, можете да изпратите SMS на кратък номер. Ще получите с обратен SMS линк към нашия архив.

  • Изпрати 1,2 лв. на номер 1851 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 2,4 лв. на номер 1092 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 4,8 лв. на номер 1094 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 12 лв. с два смс-а на номер 1096 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ

Сумите са с включен ДДС. Моля, имайте предвид, че това е най-неефективният начин да подпомогнете Биволъ, тъй като комисионната на мобилните оператори достига 60%. Ако имате възможност, използвайте някой от другите методи на плащане.

Криптовалути

За да ни изпратите биткойни сканирайте QR кода или използвайте един от двата адреса: Standard: 1EY3iwkPXiby6XFsyCcVPGZPYCGPbPeVcb
Segwit: bc1ql28g7qnvdmenrzhhc7rtk0zk67gg4wd9x9jmmc

 

 

%d блогъра харесват това: