Октомври 2010 г.: Асен Йорданов получава наградата Leipzig Media Award („Европейски Пулицър“)  в Лайпциг, в присъствието на министъра на вътрешните работи на Германия Томас де Мезиер

Създадохме тoзи частен независим сайт, за да дадем още една възможност да достигнат до вас качествени журналистически разследвания, както и обективни мнения на специалисти и анализатори по най-горещите теми от ежедневието ни.

Защо Бивол? Защото това благородно животно не се бои от нищо, когато тръгне с рогата напред и не се оглежда страхливо от „нeкои съображения“. Такава журналистика ще ви предложим тук. В днешния свят на масирана и често манипулираща информация, рогата на бивола ще ни помогнат да стигнем до истината. А тя е целта, която преследваме.

Без цензура и без автоцензура, безпристрастно и коректно ние предлагаме разискване по най-актуалните теми. Спестяваме новините, които ни „заливат” от всички страни, но не пренебрегваме тяхното значение за живота ни.

Бивол е и трибуна на своите читатели, той е място за обмяна на идеи и бъдещо сътрудничество. Защото ние искаме да сме коректив, а вие, нашите читатели, можете да ни помогнете. С удоволствие публикуваме всяко ваше мнение под статиите ако отговаря на правилата за коментиране. Можете също така да ни изпратите предложения за нови разследвания и допълнителна информация за вече публикувани текстове.

Асен Йорданов, Атанас Чобанов

 

Capture_2013-07-10_a_16.07.40

Асен Йорданов – директор, роден на 3 февруари 1964 година в Бургас. Работи като разследващ журналист от 1992 г. във вестниците Стандарт, Монитор и Политика (до 2007 г.), автор на значими разследвания за корупция и връзки на властта с организираната престъпност. Носител на престижната журналистическа награда Leipzig Media Award, наречена още „Европейски Пулицър“ за 2010 г. През 2013 г. е номиниран от „Репортери без граници“ за наградата Netizen (виж видеото с презентацията по-долу). През 2014 е единственият българин в селекцията на „Репортери без граници“ – „100 герои на информацията„. Живее в Бургас.

 

 


atanas-2016-smallАтанас Чобанов
 – гл. редактор, роден на 26 юни 1968 г. в София. Завършва френската езикова гимназия в София. От 1984 до 1989 е активен спелеолог и катерач. Живее във Франция от 1990 г. където защитава докторат по лингвистика през 2003 г. в Университет Париж-Запад. От 2007 г. работи като инженер-изследовател в CNRS, Франция, в лабораторията MoDyCo.  От 2008 г. е член на Обществения съвет на Асоциацията за свободно слово „Анна Политковская“.  Член на борда на директорите на OCCRP 2016-2018. Atanas Tchobanov interview for Novinite.com in English

 

atanas-bucharest

 

Димитър Стоянов – разследващ репортер, роден в гр. Сливен на 12 септември 1980 г. Завършва Софийския университет „Св. Климент Охридски“, като магистър в специалността „Антропология и филология“. Занимава се с журналистика от 2000 г. Работил е за БНР, НОВА ТВ и бТВ. Първите си разследвания прави за Инфорадио през 2006-2007 г. Няколко пъти попада във фокуса на международните организации за защита на свободното слово, след като става обект на натиск покарай работата си за Биволъ. Вижте интервюта с Димитър Стоянов тук и тук.

Сътрудничество с Wikileaks:

От март 2011 г. Биволъ е официален партньор на сайта Wikileaks за България и Балканите. Биволъ обработи и публикува дипломатическите доклади за България и Македония (проекта Cablegate), кореспонденцията на американската частна шпионска централа Стратфор (проекта Gifiles) и е медиен партньор в проектите PlusD и SpyFiles 3Оценката на Джулиън Асанж за това сътрудничество може да бъде видяна в негово изявление на конференция против корупцията в Европейския парламент от 5/12/12, а също и в това интервю за белгийска медия.

 

Партньори:

От ноември 2013 г. Биволъ е част от мрежата на OCCRP –  Organized Crime and Corrpution Reporting Project, един от най-успешните в световен мащаб консорциуми на разследващи журналисти, разкриващи корупционни схеми и злоупотреба с власт.

partnerOCCRP

Награди:

Асен Йорданов е лауреат на престижната журналистическа награда Leipzig Media Award за 2010 г.

Сайтът е отличен с наградата на публиката „Човек на годината“ за 2012 г.

Сайтът е отличен с наградата на „Фондация Биоразнообразие“ за 2013 г., 2014 г. и 2017 г.

2014: Асен Йорданов е единственият българин в селекцията на „Репортери без граници“ – „100 герои на информацията“

Награда за разследващ материал в категория „Онлайн медии“ на Сръбското дружество на независими журналисти заедно със сайта Krik.rs за 2015 г.

Йелена Чосич (BIRN), Стефан Дойчинович (KRIK) и Атанас Чобанов (Биволъ) са част от международния екип получил грамотата Global Shining Light Awards 2017 за разследването „Убийствен удар“

През 2016 г. журналистическо жури присъди на Биволъ наградата за разследваща журналистика „Радостина Константинова“. Управителният съвет на фондацията, в който доминират зависими от олигарси издатели, отказа да връчи наградата на Биволъ. „Фондация Радостина Константинова се опитва да навреди на репутацията им чрез използване на фалшиви и неприемливи аргументи. Истинският проблем е неудобното положение, в което са поставени някои български политици от информацията, която те са разкрили.“коментираха този враждебен акт от „Репортери без граници“.

Награда за разследващ материал в категория „Онлайн медии“ на Сръбското дружество на независими журналисти NUNS за разследването „Убийствен удар“ за 2016 г.

Грамота за отлична журналистика Global Shining Light Awards за 2017 г. като част от екипа на разследването „Убийствен удар„.

Награда на публиката „Свободен електрон“ на фондация „Блу Линк“ за 2018 г. За постижения в използване на Интернет и комуникациите за укрепване на демокрацията, гражданското общество, опазването на околната среда и прилагането на европейски ценности.

Биволъ в чуждестранните медии:

Ако Уудуърд и Бернщайн бяха българи“ (If Woodward and Bernstein Were Bulgarian) в онлайн изданието Slate, притежавано от легендарния вестник Вашингтон Пост. Превод на български в сайта на БГНЕС.

NDR TV Germany: Българските медии – свободни но не независими

European Journalism Centre: Underground professional journalism

L’Express France: Le port bulgare et la raffinerie russe

Ars Technica: Whither Whistleblowing: Where Have All the Leaking Sites Gone?

ARTE TV: “Les Bulgares ne se font pas d’illusions

ARTE TV: “Le système social et politique du pays est malade”

VICE USA: Burning Men of Bulgaria

ARD: Bulgarien: Abhörskandal vor den Wahlen

Alexa O’Brian Interview with Atanas Tchobanov, Balkanleaks’ spokesman and Bivol.bg co-editor

Atlatszo Hungary: Journalist buffaloes in Bulgaria

Der Spiegel Germany: How Europe is helping dictators

ARD and Euronews: ARD and Euronews Seek Independent Bivol for Comments

Kurier Austria: Wahlsieger Borisow – der Brutalo-Buddha

Ostpol Germany: Bulgaria: In the Grip of the Past

Klartext Switzerland: Sous l’emprise des oligarques

ARTE TV: La liberté de la presse en Europe

The Marker – Haaretz Israel: Орен Хазан, казиното, българската мафия и разговорите между израелски и български високопоставени лица

ARTE TV: Vox Pop: Tourisme pour le meilleur et pour le pire (За #Догансарай с участието на Атанас Чобанов)

ARTE TV: Българи срещу корупцията  (с участието на Асен Йорданов)

AFP: България е безпомощна да овладее корупцията (интервю с Атанас Чобанов)

Wiener Zeitung: Една държава в ръцете на олигархията (интервю с Асен Йорданов)

Le Parisien: Piratage de l’équipe Macron : pourquoi les experts privilégient la piste russe за разкритието на Биволъ, че във файловете „Макронлийкс“ има следа от руска намеса

NDF: Eine NGO bietet bedrohten Journalisten Schutz

El Pais: La Europa más hostil al periodismo libre 

ZDF: Kreative Köpfe und Korruption

Финансиране:

Сайтът bivol.bg не получава средства от фондации и се издържа от спомоществования на читателите продажба на рекламно пространство. Вижте нашата рекламна оферта.

Връзка с нас:

Fax: +35956896489

Email: [email protected]

Facebook: https://www.facebook.com/bivolnews

Twitter: @bivolbg

Авторско право:

При използване на материали от Bivol.bg е задължително позоваването на източника (с линк в онлайн версиите).

Политика за личните данни

Сайтът Биволъ не събира лични данни за своите читатели. Личните данни на спомоществователите на сайта (малко име, имейл адрес), свързани с финансовите им транзакции се събират единствено с цел да бъдат идентифицирани лицата за данъчни нужди и не подлежат на продажба или предоставяне на трети лица. Данните се съхраняват в строго съответствие с действащото законодателство.

***

Радваме се, че стигнахте дотук. Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

Включете се с еднократен данък или станете един от нашите редовни, месечни данъкоплатци

This post is also available in: English Russian