Октомври 2010 г.: Асен Йорданов получава наградата Leipzig Media Award („Европейски Пулицър“)  в Лайпциг, в присъствието на министъра на вътрешните работи на Германия Томас де Мезиер

Създадохме тoзи частен независим сайт, за да дадем още една възможност да достигнат до вас качествени журналистически разследвания, както и обективни мнения на специалисти и анализатори по най-горещите теми от ежедневието ни.

Защо Бивол? Защото това благородно животно не се бои от нищо, когато тръгне с рогата напред и не се оглежда страхливо от „нeкои съображения“. Такава журналистика ще ви предложим тук. В днешния свят на масирана и често манипулираща информация, рогата на бивола ще ни помогнат да стигнем до истината. А тя е целта, която преследваме.

Без цензура и без автоцензура, безпристрастно и коректно ние предлагаме разискване по най-актуалните теми. Спестяваме новините, които ни „заливат” от всички страни, но не пренебрегваме тяхното значение за живота ни.

Бивол е и трибуна на своите читатели, той е място за обмяна на идеи и бъдещо сътрудничество. Защото ние искаме да сме коректив, а вие, нашите читатели, можете да ни помогнете. С удоволствие публикуваме всяко ваше мнение под статиите ако отговаря на правилата за коментиране. Можете също така да ни изпратите предложения за нови разследвания и допълнителна информация за вече публикувани текстове.

Асен Йорданов, Атанас Чобанов

 

Capture_2013-07-10_a_16.07.40

Асен Йорданов е роден на 3 февруари 1964 година в Бургас. Работи като разследващ журналист от 1992 г. във вестниците Стандарт, Монитор и Политика (до 2007 г.), автор на значими разследвания за корупция и връзки на властта с организираната престъпност. Носител на престижната журналистическа награда Leipzig Media Award, наречена още „Европейски Пулицър“ за 2010 г. През 2013 г. е номиниран от „Репортери без граници“ за наградата Netizen (виж видеото с презентацията по-долу). През 2014 е единственият българин в селекцията на „Репортери без граници“ – „100 герои на информацията„. Живее в Бургас.

 

 


atanas-2016-smallАтанас Чобанов
е роден на 26 юни 1968 г. в София. Завършва френската езикова гимназия в София. От 1984 до 1989 е активен спелеолог и катерач. Живее във Франция от 1990 г. където защитава докторат по лингвистика през 2003 г. в Университет Париж-Запад. От 2007 г. работи като инженер-изследовател в CNRS, Франция, в лабораторията MoDyCo.  От 2008 г. е член на Обществения съвет на Асоциацията за свободно слово „Анна Политковская“.  Член на борда на директорите на OCCRP 2016-2018. Atanas Tchobanov interview for Novinite.com in English

 

atanas-bucharest

Сътрудничество с Wikileaks:

От март 2011 г. Биволъ е официален партньор на сайта Wikileaks за България и Балканите. Биволъ обработи и публикува дипломатическите доклади за България и Македония (проекта Cablegate), кореспонденцията на американската частна шпионска централа Стратфор (проекта Gifiles) и е медиен партньор в проектите PlusD и SpyFiles 3Оценката на Джулиън Асанж за това сътрудничество може да бъде видяна в негово изявление на конференция против корупцията в Европейския парламент от 5/12/12, а също и в това интервю за белгийска медия.

Партньори:

От ноември 2013 г. Биволъ е част от мрежата на OCCRP –  Organized Crime and Corrpution Reporting Project

partnerOCCRP

Награди:

Асен Йорданов е лауреат на престижната журналистическа награда Leipzig Media Award за 2010 г.

Сайтът е отличен с наградата на публиката „Човек на годината“ за 2012 г.

Сайтът е отличен с наградата на „Фондация Биоразнообразие“ за 2013 г. и 2014 г.

Награда за разследващ материал в категория „Онлайн медии“ на Сръбското дружество на независими журналисти заедно със сайта Krik.rs за 2015 г.

Биволъ в чуждестранните медии:

Ако Уудуърд и Бернщайн бяха българи“ (If Woodward and Bernstein Were Bulgarian) в онлайн изданието Slate, притежавано от легендарния вестник Вашингтон Пост. Превод на български в сайта на БГНЕС.

NDR TV Germany: Българските медии – свободни но не независими

European Journalism Centre: Underground professional journalism

L’Express France: Le port bulgare et la raffinerie russe

Ars Technica: Whither Whistleblowing: Where Have All the Leaking Sites Gone?

ARTE TV: “Les Bulgares ne se font pas d’illusions

ARTE TV: “Le système social et politique du pays est malade”

VICE USA: Burning Men of Bulgaria

ARD: Bulgarien: Abhörskandal vor den Wahlen

Alexa O’Brian Interview with Atanas Tchobanov, Balkanleaks’ spokesman and Bivol.bg co-editor

Atlatszo Hungary: Journalist buffaloes in Bulgaria

Der Spiegel Germany: How Europe is helping dictators

ARD and Euronews: ARD and Euronews Seek Independent Bivol for Comments

Kurier Austria: Wahlsieger Borisow – der Brutalo-Buddha

Ostpol Germany: Bulgaria: In the Grip of the Past

Klartext Switzerland: Sous l’emprise des oligarque

ARTE TV: La liberté de la presse en Europe

The Marker – Haaretz Israel: Орен Хазан, казиното, българската мафия и разговорите между израелски и български високопоставени лица

Финансиране:

Сайтът bivol.bg не получава средства от фондации и се издържа от дарения на читатели и симпатизанти, продажба на рекламно пространство и дистрибуция на високотехнологични продукти за защитена комуникация (Cryptophone). Вижте нашата рекламна оферта.

Връзка с нас:

Fax: +35956896489

Email: [email protected]

Facebook: https://www.facebook.com/bivolnews

Twitter: @bivolbg

Авторско право:

При използване на материали от Bivol.bg е задължително позоваването на източника (с линк в онлайн версиите).

image_pdfimage_print
Print Friendly

This post is also available in: English