Виждаме това, което виждаме…

Представяте ли си как биха се изразили членовете на Венецианската комисия, ако не бяха достатъчно добре владеещи метафоричния изказ юристи? Да, за оня проект на Конституция, спасителната сламка, поредната партенка на Борисов Три, който даже и Марешки не си беше направил труда да прочете. Какви ли биха били спонтанните им думи, ако не държаха на добрия тон?

Ами американските сенатори, които според Георг Георгиев изразявали лична позиция, а по виждането на екс външния министър Даниел Митов били достатъчно добре познати на всемогъщата българска държавна машина (особено Менендес). Не било особено важно какво са казали, понеже Бойко бил чест гост на американската администрация, демек си е дупе и гащи с батко Барак, дядо Дони и новия дядо Джо? Самият факт, че мутрата на прехода кара почти безаварийно Жипката на властта, след като трети американски президент сяда в Овалния кабинет, е достатъчно стряскащ, но каквото такова. „Ти си го избра“, каза преди години Кокинов, а аз мога само да добавя, „сънароднико“.

И Георги Харизанов защити подобаващо несъвместимите си с пазарните цени наеми, отговаряйки в национален ефир на приятелския огън срещу стабилно осраната ни съдебна система. К‘ъв е тоя Менендес, та ще държи сметка на България, при положение, че е осъден за корупция? Льольо! Сега, че сенатор Менендес от Ню Джърси не е осъден за корупция, не е важно. Тия вече даже не си бият негрите, на нас ще ни дават акъл. И то какъв!?

“Постоянна корупция, влошаване на медийната среда, политизиране на правосъдието и други заплахи за върховенството на закона”. Ако някой се съмнява, че сенаторите Менендес и Риш могат да бъдат толкова прями, ето го и на английски. „…persistent corruption, declining media freedom, politicization of the judiciary, and other threats to the rule of law…“. Публикувано черно на бяло на сайта на Сената, а за да е пределно ясно, че Георг, Даниел и Георги плямпат с врата си пълни нелепици, и на сайта на американското посолство в България.

Още ли не ви се струва жалко как политическата мафия и съдебната ни система, крепяща се около сталинския реликт Прокуратура, драпат със зъби и нокти, за да продължат да го карат ала „куче влачи рейс“? Ето, ще пропуснем мнението на презокеанските „партньори“ на Пожарникаря-слънце за Турски поток, няма да ви връщаме към докладите на посланик Пардю, нито към „Репортери без граници“, „Трансперънси интернешънъл“ или там някакви си други соросоиди, дето клатят стабилността и пречат да се върши „Работа, работа, работа!“.

Ето по-пресен пример. Лаура Кьовеши се оказа по-невъзпитана от венецианците, а дори и от американците. Върна седмина от десетима кандидати за европейски прокурори, изпратени ѝ от Гешев. Без особено метафоричен изказ, без да има как да се появи някой дебил, продукт на дългогодишна служба в българската администрация, и да каже, че е лично нейно мнение. Не. Типично по балкански, невъзпитаната влахкиня от маджарски произход заби такъв сервиз в Каскета на българската прокуратура, че на всеки човек с поне малко нервен ганглий в главата чак биха му изтръпнали петите.

Не и на Гешев обаче. Според Прокуратурата всичко си е наред. Великолепната седморка на Блейк не е върната. Просто Кьовеши искала допълнителна информация за тия благонадеждни служители на Темида, та Каскета ще ѝ изпрати. Ама утре, че сега разрешава сложен казус относно противозаконно отнет трийсет и три годишен велосипед тип планински бегач марка „Балкан“ на стойност осемдесет и седем лева и дванадесет стотинки.

Ако се питате какво имам предвид, абсолютно нищичко. Просто се опитвам да постигна виталното ниво на изказ на един от мастър шеф готвачите на гореспоменатия проект за Конституция – самият Данаил Кирилов. Може би го бяхте забравили незаслужено? А не трябва. България никога не би могла да има министър на правосъдието, който да е по-красноречива еманация на самото правосъдие от Барни. Както каза той, докато все още беше в светлината на прожекторите, „Виждаме това, което виждаме“…

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

При проблеми пишете на support [at] bivol [dot] bg

Latest posts by Стоян Николов - Торлака (see all)

Вижте също / Read Also