Граждани се вдигнаха на протест срещу обгазяванията в Бургас

Протестиращите: РИОСВ и Община Бургас си признаха, че са корумпирани
by Стоян Тончев

Бургаски граждани вчера излязоха на протест срещу зачестилите тежки обгазявания на града и околните селища. Качеството на въздуха в „най-добрия” град за живеене в България и „витрина” на управляващата партия ГЕРБ, е силно влошено. Хората, които днес се събраха с маски на лицата пред сградата на Община Бургас на мирен протест за „глътка чист въздух” ясно изразиха своята непримиримост срещу този опасен рецидив. На митинга се  коментираше, че въздухът е тежък, задушлив и лепкав, ежедневно изпускат отровни газове и мирише на нефтопродукти. Според официалните статистики атмосферните замърсители в морския град са руската рафинерия ЛукОЙЛ /бивш Нефтохим/ и австрийският дървообработващ завод „Кроношпан”.

Хората изразиха остро недоволство и от работата на отговорните за качеството на въздуха и опазването на околната среда от замърсявания институции. Заявиха, че са подавали многократно сигнали до РИОСВ-Бургас, до Община Бургас и на телефон 112, но без резултат.

Преди дни Биволъ направи запитване по ЗДОИ за атмосферните замърсявания в града, адресирано до РИОСВ-Бургас и Община Бургас.  Отговорите бяха, че не са констатирани никакви завишавания на вредните емисии над допустимите норми, освен … ФПЧ!


Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да подкрепите Биволъ с малка сума. Въведете желаната сума в полето и реквизитите на Вашата банкова карта или използвайте бутона Apple Pay/G-Pay от Вашия мобилен телефон Плащането се извършва през системата Stripe и Биволъ не съхранява номера на Вашата карта.:

Подкрепа за Биволъ

Support Bivol
Or enter your payment details below
Или станете наш редовен спомоществовател с „Данъкъ Биволъ“

След като се запознаха с официалната информация, според която замърсявания на въздуха в Бургас няма и не е имало, протестиращите се възмутиха: „Виждате ли, официално РИОСВ и Общината си признават, че са корумпирани”.  Парадоксалната ситуация е, че жителите на Бургас буквално не могат да дишат и да си отворят прозорците за проветряване, а отговорните органи отричат драстичните обгазявания, които продължават с години. Тази безотговорност и пренебрежението към сериозния проблем преляха чашата и в Бургас се организира инициативно общество за граждански отпор. Освен вредните газове от комините, 11 млн. тона прахови частици от „Лукойл – Нефтохим“ и около над 120 000 тона годишно от „Кроношпан“ влизат в дробовете на живеещите в общината, недоволстваха потърпевшите.

Factory with air pollution.

“Мръсен въздух, фини прахови частици и какви ли не други замърсители  и постоянно превишени нива… Много често се усеща миризма на сероводород, на развалени яйца. Тези дни пак имаше изпускания. Това  навежда на мисълта, че има обгазявания, контролирани от ЛукОЙЛ. Всички виждаме как денонощно бълват комините и на „Кроношпан“. Никой не може да ни увери в обратното, че точно оттам не идва замърсяване.”, бяха част от изявленията на протеста. Според  хората институциите покриват нарушителите срещу корупционни зависимости и политически причини. Бяха засегнати и дългогодишните близки отношения на Бойко Борисов и собственика на ЛукОЙЛ – България, Валентин Златев.

Борбата за по-чист въздух в Бургас продължава, а с нея се увеличават и онкоблните. Затова говорят предвидените в бюджета на Община Бургас за 2018 година 8 милиона лева, които ще се инвестират в разширяването на Онкодиспансера с нови крила и закупуване на модерна апаратура. Бургас е традиционно и рекордьор по броя на децата с астма и други тежки респираторни заболявания.

***

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук.

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

Включете се с ЕДНОКРАТЕН ДАНЪК (през PayPal, банкова карта, Epay/банков превод), или станете един от нашите редовни, МЕСЕЧНИ ДАНЪКОПЛАТЦИ (през PayPal или банкова карта), или със СМС от България или чужбина

Научете повече за Данъкъ Биволъ тук.

Вижте също / Read Also