“Биволъ” публикува сигналите до Велислав Минеков

Заличената килия на Левски в Двореца взима главата на Яра Бубнова

Проверка в НИМ не потвърждавала, че са изчезнали експонати от колекцията на Васил Божков
Последвайте:

При ръководения от Министерството на културата по време на Вежди Рашидов “ремонт-реставрация” е унищожен уникалният облик на Царския Дворец в София на бул. “Цар Освободител”, в който днес се помещава Националната художествена галерия (НХГ). “Биволъ” се сдоби ексклузивно със сигналите, предизвикали проверка от страна на служебния министър на културата проф. Велислав Минеков. Става дума за заличаване на т.нар. Паметно място с килията на Васил Левски, в която е държан по време на съдебния процес срещу него. Както и за безотговорно съхраняване на експонати и антикварни елементи от декора, които са подложени на опасна за тях кондензна влага. Тъй като има установени от специална комисия щети със заличаването на Паметното място, може да се стигне до процедура по отстраняване на сегашната директорка на НХГ Ярослава Бубнова, информира “Биволъ” началникът на политическия кабинет на министъра Борис Данаилов. Тя обаче не планира да напуска поста си, стана ясно от коментара й за медията ни. Същевременно по повод изказването на Васил Божков – Черепа, че е откупил експонати от конфискуваната си колекция, Борис Данаилов съобщи, че провежданата проверка в Националния исторически музей (НИМ) засега не е открила потвърждение за изчезнали артефакти. 

Снимка: Светломир Стоянов за “Биволъ”

Има обещания, които служебният министър на културата проф. Велислав Минеков не можа да спази. Наскоро той обеща да спре всякакви срещи, които касаят нарушенията, и кражбите и други нередности в подведомствения му културен сектор.

Проведе среща министърът и с представител на екипа на Сайта за разследваща журналистика “Биволъ”. 

Медията ни подаде също сигнал за окаяното състояние на външните фасади на Царския дворец в София. Оказа се, обаче, че и във вътрешността на сградата на НХГ е пълно с проблеми, които са резултат на престъпния “ремонт-реставрация” от 2012 г. 

Тогава министър на културата е бил скулпторът Вежди Рашидов, отговорен и за ремонта на “Ларгото” в София, за който OLAF (ОЛАФ) разследва България с цел да бъдат върнати похарчените за кич 9 млн. лв. 

“Да подам оставката, защото съм обидена на министъра?”

Според служебния министър безбройните вандалски намеси при ремонта на Двореца по време на първия кабинет на ГЕРБ са сложни за описване. Например, по думите му за “Биволъ”, дръжките на дограмите от прозорците на сградата с герба на Цар Фердинанд са били изнесени в чужбина и се продавали на търгове във Виена. 

А за килията на Васил Иванов Кунчев – Левски, намираща се в подземието на бившия конак (след това Княжески дворец), където е бил държан по време на процеса на осъждането му през 1873 г., наскоро бе дал отделна пресконференция. 

По искане на арх. Мария Каразлатева в писмо до Министерството на културата е създадена специална Комисия, която е проверила състоянието на Двореца и подземията му заедно с Паметното място – килията на Левски и други подсъдими преди Освобождението. 

“Има данни, които са предадени в Инспектората, те са направили оглед на сградата и помещенията”, съобщи за медията ни Борис Данаилов. Според него констатациите като цяло потвърждават информацията от сигналите, с които “Биволъ” разполага. 

Според Данаилов състоянието на сградата определено е “лошо”. Той потвърди информацията, че директорката на НХГ от ерата на ГЕРБ Ярослава Игоревна Бубнова (Яра Бубнова) не е била приета от културния министър. 

“Така е, не беше приета. Тя беше в чужбина по някакъв повод нейн си, но вече е в България и съответно си върши работата, за която е все пак директор”, поясни Данаилов. 

Попитан беше дали това означава, че ще се иска отстраняване на Яра Бубнова

Вежди Рашидов и Яра Бубнова (вдясно) Снимка: Министерство на културата

“Засега още е рано да се говори за оставката, защото за трябва една дълга процедура, която е свързана с установяване и узаконяване на тези щети, ако има такива”. 

“Според мен има, но това е въпрос на малко по-дълъг период от време…”, обобщи казуса с Двореца началникът на кабинета на министър Минеков. 

Медията ни поиска и позицията на директорката на НХГ Ярослава Бубнова“Какво означава министърът не ме приема?”, пита тя реторично репортер на “Биволъ”. 

“Аз какво, трябва да подам оставката, защото съм обидена на министъра?”.

“Възможно е, попитайте министъра. Не мога да ви отговоря на какво е проявата…”, отговори тя на въпроса дали Минеков не й е демонстрирал липса на доверие.

Не можела да каже нищо за проведената от министерството проверка за състоянието на Двореца. 

“Трябва според мен тях да ги разпитвате”, пренасочва ни тя към културното ведомство. 

Работила била със служебното правителство “по същия начин като с всяко друго”.

“Галерията е институция със своя вектор, със свои задачи, със своя собствена бюрокрация, история, хора”. 

“Все пак, политическите промени от характера на резултата на изборите са си естествени в нашия живот”, констатира Яра Бубнова

“Навсякъде лъха на нищета!” 

Два сигнала от професионалисти постъпват в кабинета на министър Велислав Минеков през юни 2021 г. На 14 юни т.г.  арх. Мария Каразлатева сезира началника на кабинета на служебния министър и бивш директор на НХГ доц. Борис Данаилов за трагичното състояние на интериора на сградата. 

Проверяват фондациите на Васил Божков и държавния фонд “13 Века България”

“Нарушен е един класически принцип в реставрационната етика – никъде не е запазен поне един ъгъл, който да експонира оригинала!”. 

Експертката допълва, че за целта е имало материал, който е “оставен да догние в мокрия сутерен”.  Така, унищожен е оригиналният паркет на Двореца, наследен от царско време. 

“Същото се отнася и за изрязаните подложни сектори с оригиналния фигурален паркет и декоративната обрамчава “лента” със сложна орнаментика от полихромни породи дървесина”. 

Според архитектката, те са подменени така, че “сложните орнаменти в обрамчаващата лента са просто спъстрени!”.  Очевидно подчинените на Вежди Рашидов не са били склонни да харчат за материали при осъществяване на тази фалшива “реставрация”. 

“Макар да е изпълнявано по същите контури, буквално с подръчните породи дървесина”. 

Налице е едно безстопанствено отношение към елементите на интериора, които поради липсата на климатизиране в части от сградата, са подложени на опасна за тях кондензна влага. 

“Освен картините, които са затворени в малък климатизиран сектор, на гниене са подложени, поставените върху пода и подпряни на мокрите стени забележителните огромни дървени врати от залите на двореца, които са с орнаменти и днес едва ли някой може да възпроизведе заради липса на подходящ по размери и структура дървен материал”. 

“Биволъ” публикува сигналите до Велислав Минеков   Заличената килия на Левски в Двореца взима главата на Яра Бубнова“Биволъ” публикува сигналите до Велислав Минеков   Заличената килия на Левски в Двореца взима главата на Яра Бубнова
Сигналът на арх. Мария Каразлатева до Министерството на културата (Снимки: "Биволъ")

Престъпната безстопанственост при складиране и съхраняване на елементите от интериора на бившия Дворец не приключват с вратите от епохата на Третото Българско Царство

Става дума и за мазето, сутерена, в който се смята, че е била запазена по време на монархията килията на Апостола на Свободата Васил Левски.

Мария Каразлатева призовава да се “осигури проветрение” и да се обмисли как да се организира “климатизацията за сутерена”. 

“След това може да се мисли за осигуряване на “Паметното място” там”. 

Това, което “Биволъ” споменава в репортажа си за състоянието на Двореца, се забелязва и от експерти – рушащите се елементи на фасадата.  “Неотложна е и експертиза, в състава на която да има инженери, които да обследват причините за толкова силно напуканите масивни гранитни облицовки отвън на цокъла – те са започнали да се рушат до тухления градеж, както се вижда на ръба на югоизточния ризалит към “Царя”, констатира архитектката. 

Тя обяснява, че е “впечатлена – до потрес” от “отношението към един емблематичен паметник на историята и културата на България, а не просто “недвижима културна ценност”.  Експертката по културното наследство призовава да бъде незабавно назначена комисия, която да напише “бюрократично изпипан протокол за преодоляване на актуалната ситуация”. 

“Липсата на добронамерено въображение е очевидна – навсякъде лъха просто на нищета”, пише известната българска архитетка и реставраторка за състоянието на Двореца. 

“Съхраненото от чужденец – унищожено от български министър” 

Бившата директорка на Националната галерия Бисера Йосифова също сигнализира за окаяното състояние на двореца. В писмо до министъра тя припомня историята на проекта “Паметно място” в сутерена на НХГ, “посветено на загиналите по време на освободителното движение в София и Софийско”. 

Кой руши Царския дворец в сърцето на София

Бисера Йосифова припомня, че през 2008 г. е зам.-директор на галерията и в това си качество предлага този проект на тогавашния министър на културата Стефан Данаилов. С неговата заповед е назначена експертна комисия начело със зам.-министъра Иван Токаджиев и включвала още проф. Маргарита Ваклинова от Археологическия институт с музей към БАН, арх. Мария Каразлатева, арх. Иван Тончев, историк (изследовател на живота на Васил Левски) проф. Дойно Дойнов и самата Бисера Йосифова (автор на идейната концепция и ръководител на проекта). 

“За целта Министерството на културата отпусна на няколко транша 45 хил. лв., които бяха употребени и осчетоводени за проучвателни дейности и за разчистване на подземието”, пише бившата директорка на НХГ. 

Йосифова обръща внимание върху историческата справка, според която в периода 1881 – 1882 г. по покана на княз Александър Батенберг австрийският архитект Виктор Румпелмайер проектира и осъществява изграждането на новото крило на Двореца. 

“Османски основи на конака са запазени, тъй като още тогава бива оценена тяхната стойност за историята на България и за паметта на Апостола и на десетките загинали за Освобождението”. 

Бисера Йосифова не крие критичността си по отношение на “ремонта с елементи на реставрация”, който е заличил част от историческата ценност на сградата. 

“Близо век и половина след това, съхраненото по волята на княз Батенберг и от един архитект – чужденец е унищожено от български министър на културата и неговите креатури”. 

Йосифова твърди в писмото си, че извършваните дейности са били “съгласувани с директорката на НХГ Славка Иванова”. 

“Биволъ” публикува сигналите до Велислав Минеков   Заличената килия на Левски в Двореца взима главата на Яра Бубнова“Биволъ” публикува сигналите до Велислав Минеков   Заличената килия на Левски в Двореца взима главата на Яра Бубнова“Биволъ” публикува сигналите до Велислав Минеков   Заличената килия на Левски в Двореца взима главата на Яра Бубнова
Сигналът на Бисера Йосифова към служебния министър на културата проф. Велислав Минеков (Снимки: "Биволъ")

Ставало дума за “цялостна подмяна, както на паркетното покритие от славонски дъб с интарзии, през дограмите (днес единични), пребоядисване на цоклите…”

Бисера Йосифова пише и за констатираните от нея щети върху Двореца, вследствие на: 

“безогледни намеси върху автентичния характер на историческата сграда, която е паметник на културата от национално значение”. 

Следват описанията на псевдо реставрационните намеси при ремонта на сградата, довели до заличаване на част от историческото й наследство, свързани със затворения в подземията на тази сграда Васил Левски

Тя припомня, че т.нар. “Ремонт-реставрация” е бил одобрен от Националния институт за недвижимото културно наследство (НИНКН) – очевиидно не е случайно, че доскорошният директор от времето на министъра на ГЕРБ Боил Банов е сменен този вторник от проф. Велислав Минеков

“Оказа се, че автентичната среда на конашките килии и историческите останки – протритите стъпала към килиите, стенописа с “Недреманное око”, средновековната настилка към проходите и пр., са унищожени”. 

Според Бисера Йосифова след ремонта на Вежди Рашидов са направени направо шокиращо скандални промени в облика на исторически ценното подземие на бившия Дворец. 

“Оригиналната каменна основа е покрита с керамични баняджийски плочки, стените на влажното подземие са облицовани с гипсокартон, а средновековният път на прохода към джамията (днес не съществува) е залят с бетон”, пише бившата директорка. 

Също така тя обръща внимание, че “някои от помещенията дори бяха пригодени за депа, оборудвани с апарати за извличане на влагата (по няколко кофи вода на ден), където се съхраняваха години наред живпоисни произведения, затворени с врати от PVC”. 

Йосифова смята, че бившата дългогодишна ръководителка на НХГ е знаела за нарушенията, извършени при т.нар. “ремонт – реставрация”. 

“За всички тези действия, които са недопустими при съхраняване и опазване на недвижимите и движими национални ценности отговаря Славка Иванова”. 

“Тя не предприема абсолютно нищо, което да предотврати тази безстопанственост и нарушение на основните законови изисквания, които е длъжен да съблюдава директорът на една национална музейна институция”, пише Бисера Йосифова за бившата си шефка в НХГ. 

Славка Иванова: Ремонтът бе по проект на Данаилов 

Слава Иванова и Бойко Борисов откриват “Квадрат 500” (Снимка: “Площад Славейков”)

Пред “Биволъ” Слава Иванова отрече всякаква отговорност за дейностите по ремонта и за наличие на безстопанственост при управление на НХГ. 

Според нея не е била уволнена заради разследването на ремонта на двореца по сигнал на министъра на културата Петър Стоянович (2013 – 2014) от кабинета “Орешарски”. 

“Не смятам, че имаше основания за уволнението ми”, казва тя. Според нея ставало дума за разминавания от “личен характер”. 

Слава Иванова твърди, че е писала редовно “докладни записки” до министерството, които са съдържали вкл. и “снимков материал” за състоянието на сградата. 

“Включваха проблемите, които касаят сутерена, влажността, неработещата апаратура…”. 

Според бившата директорка на галерията проектът на ремонта, който е бил проведен през 2012 г. по нейно и на Вежди Рашидов време, е бил одобрен още от предишния министър от БСП Стефан Данаилов и нейния предшественик в  НХГ Борис Данаилов.

През 2009 г. в качеството си на нов министър Рашидов в първото правителство на Бойко Борисов уволнява Данаилов от НХГ заради “неизпълнение на служебните му задължения”. Борис Данаилов коментира за “Биволъ”, че заради изказаните тогава публично “обиди” от страна на Вежди Рашидов, е успял да го осъди.

Колекцията на Черепа в НИМ – непокътната?

Документите за колекцията на Васил Божков в кабинета на Велислав Минеков (снимка: Николай Марченко, “Биволъ”)

През 2013 г. Бисера Йосифова става и.д. директор на НХГ, а Борис Данаилов – съветник на министъра Петър Стоянович.

И сагата започва отново – новият министър на културата сезира Прокуратурата за “ремонта” от 2012 г. Йосифова уволнява заместник-директора Иван Милев и маха още четирима свои служители. 

Според редица културни дейци Иван Милев бил “човек на Васил Божков” в НХГ. И е върнат като заместник вече от настоящата директорка Яра Бубнова. “Не”, отговори тя на въпроса на “Биволъ” дали заместникът й е имал професионален опит в някоя от структурите на Черепа. 

Дни преди изборите самият предприемач и лидер на ПП “Българско лято” Васил Божков – Черепа алармира, че е купил няколко експоната от конфискуваната му колекция от антики на черния пазар. От служебното министерство обаче нямат официална информация за изчезнали експонати от тази колекция, става ясно от коментара на Борис Данаилов за медията ни.

Колекцията антични предмети на Черепа се съхранява в Националния исторически музей, където върви инициираната от служебния министър проверка.

“Така е, публикувал е, но проверката, която се прави в момента горе, засега не е установява такива липси”

По думите на началника на кабинета на Велислав Минеков липсват доказателствата за това: “Поне засега сведенията са такива”.

“Там има от министерството хора, които работят точно по този проблем”.

Той допълни, че “ще трябва още малко време” за довършване на проверката в НИМ на колекцията на намиращия се в Дубай Васил Божков.

“Защото предметите са страшно много, те са няколко хиляди”, поясни Данаилов.

“Засега не е установена никаква липса. Слава Богу!”

Както заяви наскоро пред “Биволъ” и самият служебен министър Велислав Минеков, в момента върви проверка на цялата колекция на Васил Божков, както и на фондациите с неговото участие като “Тракия” и “Колекция Българско Изкуство”.

За целта министърът е изискал от Специализираната прокуратура 6 дебели класьора с документите за колекцията на Черепа, които се проверяват. От НИМ на проф. Минеков обаче все отговаряли, че нямало изчезнали или откраднати антики от конфискуваната колекция на Васил Божков. 

Заглавна снимка: Експремиерът Бойко Борисов оглежда меча на Хан Кубрат в Двореца, БГНЕС 

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

При проблеми пишете на support [at] bivol [dot] bg

This post is also available in: EnglishRussianFrench