Изгоненият от ГЕРБ Радослав Йовков незаконно изсякъл 1100 кубика в Копривщица

Кметът от ГЕРБ брани отлюспения от Бойко Борисов местен феодал

Почти 1100 кубика дървесина са изсечени от залесените мери на град Копривщица, при повече от съмнителни обстоятелства. Във времето, когато хиляди декари гора са унищожени от снеголом в района, общинският съвет в града решава, че всички наематели на мери, собственост на общината, имат право да ги обезлесяват по свое усмотрение. Гласуват и решение по въпроса. Общинското предприятие е оторизирано да издава разрешителни за сеч на всеки наемател, който пожелае да сече.

И тук започват разминаванията с нормативната база. Според закона за собствеността и ползването на земеделските земи, за отсичането на повече от 5 дървета на парцел – ливади или пасища, разрешението се дава от началника на управление „Земеделие“ в общинската администрация на съответното населено място. Ръководството на община Копривщица твърди, че Общинското предприятие изпълнява функциите на управление „Земеделие“. Според бившия директор на звеното инж. Иван Лесков обаче, подобни функции никога не са били вменени на предприятието. Това автоматично прави позволителните за сеч невалидни. Когато проверка на ИАГ пристига в Копривщица се оказва, че позволителното, с което бизнесменът Радослав Йовков сече в наетите от него мери, не е било заведено с входящ номер в книгата на предприятието. На превозните билети пък вместо вместо номера на позволителното за сеч, е вписан номер на общинско решение.

Замисълът е бил да се посочи номерът от решението, с което Общинският съвет позволява обезлесяването на мерите. Той обаче е сбъркан и е вписан друг номер – на несъществуващо решение. Впоследствие се оказава, че бизнесменът Радослав Йовков е наел почти 9 000 декара мери от община Копривщица. Без търг. По закон това е възможно, само ако Йовков е регистриран земеделски производител, с регистрирани в системата на БАБХ пасищни селскостопански животни.

Бизнесменът обаче няма такива. Получил е договора за наем срещу инвестиционно намерение за изграждане на козеферма. Което не е допустимо. Поне според закона. На практика Йовков получава залесените мери, обезлесява ги, продава дървесината и на следващата година започва да получава субсидии за терените, ако вече се е сдобил с козите. Според кмета на Копривщица – Генчо Герданов, няма нищо смущаващо в отдаването на мерите на Йовков, преди той да има добитък. Бизнеменът е стар познайник на мобилната горска стража. През 2010 – 2011 г. е уличен, че сече в завишени обеми, без разрешение, от общинския фонд на Копривщица. Горските инспектори откриват фалшифицирани превозни билети за дървесината, която фирмите на Йовков карат към завода в Горно Сахране. По ”случайност“ обаче оперативен работник от ОДП София, който работи по случая, „губи“ събраните доказателства срещу фирмите на Йовков. Делото за съставяне на документи с невярно съдържание приключва безславно.

Йовков е близък с лидера на Евророма – Цветелин Кънчев. Последният дори е кръстник на сина му. През годините около името на бизнесмена избухват няколко скандала, което не му пречи да е зам. председател на Федерацията по гербане. 

Заради наемането на мери срещу инвестиционно намерение, Радослав Йовков беше показно изритан от ГЕРБ. Бойко Борисов обяви отлюспването му през личния си профил във Facebook. Премиерът обяви, че шеф на централата в Копривщица е кметът Генчо Герданов. Същият, който не видя нищо смущаващо в начина, по който Йовков е наел мерите. Изводите оставяме на читателите на Биволъ.

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

При проблеми пишете на support [at] bivol [dot] bg

Вижте също / Read Also