Мистериозното нападение в началото на август над Яков Джераси, един от най-дейните участници в инициативния комитет, стоящ в основата на завръщането на Симеон Сакс-Кобурготски през 2001г., остана извън основния новинарски поток. То не бе коментирано нито от жертвата, нито от израелското посолство, въпреки че лично посланик Шаул Камиса Раз е посетил пострадалия в частната клиника, където е бил лекуван.

Според оскъдната информация, която е известна по случая, Джераси е атакуван в късните вечерни часове от четирима нападатели в Пловдив, напръскан със спрей и наръган два пъти с хладно оръжие в ръката. Местни издания твърдят, че поради неясни причини жертвата не е подала официално оплакване във връзка с инцидента, което пък е в известен смисъл странно предвид добрите отношения на жертвата с главния прокурор Сотир Цацаров. Пред няколко месеца той бе награден лично от висшия магистрат с Почетния знак на Прокуратурата на Република България Яков Джераси е български евреин, чието семейство емигрира от България през далечната 1949г. В последствие живее и работи в Израел и САЩ, като е заемал поста говорител на израелската армия.

През последните две десетилетия той пребивава и работи предимно в София. Заместник-директор е на Израелско-Българския институт, както и изпълнителен директор е на фондация България Интърнешънъл, която се занимава с издателска и благотворителна дейност. През 1993 тя е създадена с първоначалното предназначение да работи за завръщането на бившия български цар Симеон Втори. След 2001г. започва да развива и допълнителни дейности. Сред благотворителните прояви са финансирането на театрални постановки, дарения за болнични заведения. В книгоиздателството е най-известна с книги най-вече на тематика свързана със спасяването на българските евреи и дейността на израелските тайна служба Мосад.

Джераси е известен с това, че има солидни контакти с влиятелни политически и бизнес фактори в България, Израел, САЩ и Европа. Той не крие лобистката си дейност и дори застъпва позиции, които са в подкрепа на законовото регулиране на лобизма у нас.

Под патронажа на бившия президент Петър Стоянов, Джераси издава на български книгата „Мосад. Най-великите мисии на израелските тайни служби“. Тя проследява знакови операции в историята на израелското разузнаване. Съдържа както студии на авторите проф. Михаел Бар-Зоар и Нисим Мишал, така и интервюта с израелски лидери и агенти на Мосад. Израелският професор Бар-Зоар, също роден в София, е автор и на мащабното изследване “Извън хватката на Хитлер”, посветено на спасяването на българските евреи, като и то е издадено у нас с подкрепата на фондация България Интернешънъл. Както и Джераси, така и той самият е доста интересна личност – бивш съветник и официален биограф на покойния премиер Ицхак Рабин, както и на екс-президента Шимон Перес. Самият той има ярко присъствие в израелската политика и журналистика, бил е и два мандата депутат в Кнесета.

Яков Джераси е сред малцината защитили Делян Пеевски по време на миналогодишните събития около скандалния му избор за шеф на ДАНС. Той застана и зад Емил Иванов, областен управител на Софийска област от ДПС и екс-висаджия, както и зад ромския депутат Бат Сали. Във връзка с така наречената „Операция Шипка“ около подготовката и реализацията на завръщането на бившия български цар в България и българския политически живот, в серия от свои интервюта Джераси разкри през последните няколко години подробности около контактите на Симеон с генерал Любен Гоцев, Гиньо Ганев и други български политици. Също така разказва, че е имало идея за организиране на среща между Симеон Сакс-Кобурготски и Тодор Живков. По думите му е съществувала предварителна уговорка внучката на Тато да води кандидат-депутатска листа на НДСВ по време на победните за новоучреденото движение избори през лятото на 2001 година.

Неяснотите около причините за нападението остават поради липсата на официално разследване и изявления от страна на засегнатото лице, но от почеркът на наемниците личи, че става въпрос за банда от професионалисти, чиято цел е била да жертвата да бъде сплашена.

***

Радваме се, че стигнахте дотук. Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

Можете да се включите с PayPal, банкова карта (Visa или Master Card), Epay.bg, в брой през EasyPay, през банкомат с B-Pay или с банков трансфер. Приемаме и криптовалутен данъкъ в биткойн или друга криптовалута.

This post is also available in: English