ИНТЕРВЮ - Гроздан Караджов за "Автомагистрали":

„Порочната практика е диктувана от тогавашното политръководство“

Скандалите и рокадите в пътния сектор през погледа на министъра на регионалното развитие
Николай Марченко
Последвайте:

На 16 януари 2021 г. “Биволъ” съобщи, че назначената от служебния министър Виолета Комитова за изпълнителен директор на “Автомагистрали” ЕАД (АМ ЕАД) Десислава Христова е подписвала инхаусите за АМ “Хемус” през 2019 г. На 17 януари е освободена. Уволнен е и вторият изпълнителен директор инж. Иван Станчев, срещу чието освобождаване са се изказали трима членове на УС. Според данните на “Биволъ” новоназначените в УС на АМ ЕАД са участвали в скандалната схема за “укрепване на свлачища” като бивши директори на средно ниво. Според документи, с които “Биволъ” разполага, новият изпълнителен директор инж. Евгени Генчев е бил в комисиите по избор на подизпълнители при предишното управление, когато изпълнителен директор бе Стоян Беличев, а ресорен зам.-министър на регионалното развитие – Николай Нанков (ГЕРБ). Същевременно новият шеф на УС на Агенция “Пътна инфраструктура” (АПИ) и ексдепутат от “Има такъв народ” (ИТН) е бил финансов директор във фирма, взимала поръчки за свлачища. 

Замесени в инхаусите са преназначени начело на „Автомагистрали“ и АПИ е материалът на “Биволъ” по темата. Вицепремиерът и министър на регионалното развитие (от квотата на ИТН) Гроздан Караджов коментира случващото се в блиц-интервю за медията ни.


Гроздан Караджов по време на комисия в Народното събрание 
(снимка: Светломир Стоянов за "Биволъ")
 • След като “Биволъ” и в. “Сега” описаха ролята на г-жа Десислава Христова в първите инхаус договори от 2018 г., направило ли е АМ ЕАД вътрешна проверка, и подало ли е сигнали по случая в ГДБОП, ГДНП, ДАНС и Прокуратурата на Република България?

 Към настоящия момент такава проверка не е извършвана и не са подавани сигнали по случая в ГДБОП, ГДНП, ДАНС и Прокуратурата на Република България.

Договорите по инхаус се проверяват от компетентните органи.

 • Каква е ролята на новоназначените в УС на АМ ЕАД господа Евгени Генчев и Цветан Петков в подготовката и подписването на скандалните инхаус договори за АМ “Хемус” и укрепване на свлачищата?

Замесени в инхаусите са преназначени начело на „Автомагистрали“ и АПИ

Новоназначените членове на Съвета на директорите на „Автомагистрали“ ЕАД Евгени Генчев и Цветан Петков

не са подписвали ин-хаус договорите за АМ „Хемус“ и за укрепване на свлачищата.

Тяхното участие в подготовката на тези договори е на техническо ниво в съответствие със задълженията им съответно като директор дирекция „Техническа“ и като ръководител отдел „Инфраструктурно строителство“ и по разпореждане на тогавашния състав на Съвета на директорите.

 • От УС и компетентните дирекции проверени ли са съответните лица Генчев и Петков за връзките им с бившите им ръководители от ерата на ГЕРБ – господата Николай Нанков и Стоян Беличев?

Съветът на директорите на „Автомагистрали“ ЕАД

няма възможности, механизми и компетентност

да извършва подобни проверки.

ДАНС, НАП и НСлС търсят в “Автомагистрали” неведомите пътища към чекмеджето на Борисов

 • Имало ли е място многократното привикване на господата Генчев и Петков в ГДНП и НСлС за даване на показания в качеството им на подписвали инхаус договори наред с г-жа Десислава Христова и г-н Стоян Беличев?

Евгени Генчев и Цветан Петков са

давали показания общо по 2 пъти

в качеството им на свидетели пред ГДНП и ГДБОП.

 • Какви проверки, обиски, разпити и др. следствено-процесуални действия се водят в момента в “Автомагистрали” ЕАД, АПИ и МРРБ, как съдействат от екипа Ви за разследване на мащабните престъпления от времето на ГЕРБ?

До момента няма извършено нито едно от цитираните от Вас следствено-процесуални действия в „Автомагистрали“ ЕАД. При поискване на информация и документи дружеството е предоставяло такива на ГДНП, НСлС и ГДБОП.


Гроздан Караджов със заместниците си в Народното събрание
(Снимка: Светломир Стоянов за "Биволъ")
 • На какъв етап е договорът с фирмата “ДЛВ”, спомената от г-жа Десислава Христова и в. “Сега” покрай скандалните разлики в договори за укрепване на свлачището по републикански път “Кула-Грамада-Срацирово”?

Фирма ДЛВ има сключен договор с „Автомагистрали“ ЕАД за укрепване на свлачище по републикански път „Кула-Грамада-Срацирово“.

Съгласно договора това укрепване е на етап проектиране,

което се съгласува с Агенция „Пътна инфраструктура“.

 • Бил ли е новият директор на АПИ г-н Тодор Василев депутат в ИТН, свързан ли е с фирмата “ДЛВ”, спомената от г-жа Десислава Христова и в. “Сега” покрай скандалните разлики в договори за укрепване на свлачището по републикански път “Кула-Грамада-Срацирово”?

 Г-н Тодор Василев, председател на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“, е народен представител в 45-то Народно събрание.

Има Такъв #АПИГейт. Караджов освободи шефката на „Автомагистрали“ след статия на „Биволъ“

Избран е за народен представител от „Има такъв народ“, 13-ти избирателен район Пазарджик.

Информацията е публична и е налична на интернет страниците както на Народното събрание – https://www.parliament.bg/bg/MP/3177, така и на Централната избирателна комисия – https://www.cik.bg/bg/decisions/2438/2021-04-09.

Г-н Тодор Василев не е служител на „ДЛВ“ от март 2021 г. Като служител в дружеството е заемал длъжност на трудов договор – финансов мениджър.

 • Проверена ли е фирмата „Джамбо 33”, получила средства по редица от проектите за укрепване на свлачищата, за връзки с ДПС и продължава ли да бъде контрагент на АМ ЕАД?

„Автомагистрали“ ЕАД няма възможности, механизми и компетентност да извършва подобни проверки за връзка на конкретна фирма с трети лица или политически партии. Към настоящия момент

„Джъмбо 33“ продължава да е в договорни отношения

с „Автомагистрали“ ЕАД, които датират от 2020 г.

#АПИГейт: ГДБОП разследва шефката на „Автомагистрали“ за инхаусите към фирми на ДПС

 • Назначаването на лицата, свързани с порочните практики в “Автомагистрали” ЕАД как съответства на  мисията на този кабинет за промяната и на ролята на ИТН за “борба с наследието на ГЕРБ / ДПС”?

Вярвам, че под порочни практики имате предвид сключените незаконни договори за „ин-хаус“ от страна на Агенция „Пътна инфраструктура“ и „Автомагистрали“ ЕАД.

Дълбокото ми убеждение е, че тази порочна практика е продиктувана от тогавашното политическо ръководство

на МРРБ, преведена е в действие от тогавашното ръководство на АПИ, а за изпълнител на схемата е определено дружеството „Автомагистрали“ ЕАД.

По мое дълбоко убеждение СД на „Автомагистрали“ ЕАД е съучаствал в порочната схема в пълно съзнание.

Дотук не откривам ясни доказателства назначените в ръководството от мен директори в дружеството да са участвали

във взимането на горните порочни политически решения, а по-скоро за отношенията на власт и подчинени в йерархичната зависимост между изпълнителен директор и служители.


Гроздан Караджов със заместниците си в Народното събрание 
(снимка: Светломир Стоянов за "Биволъ") 

В същото време Ви уверявам, че внимателно изследвам възможността новоназначените от мен членове на СД и изпълнителен директор

да са били повече от просто изпълнители на волята

на ръководството на „Автомагистрали“ ЕАД, АПИ и на МРРБ. Ако това се потвърди, моите действия няма да закъснеят!

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

Избрахте да дарите 10.00€ Месечно

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 10.00€ Месечно

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 5.00€

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

лв.
 
The current exchange rate is 1.00 EUR equals 0 BGN.
Възможности за плащане
Информация за Вас

Внимание: с този метод сумата ще е в лева, а не в евро. Можете да изпратите "Данъкъ Биволъ" електронно през Epay.bg или с банков превод. От територията на България можете също да изпратите пари в брой през EasyPay, или да направите превод през банкомат, поддържащ услугата B-Pay.    

Обща сума: 5,00 лв.

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

SMS код BIVOL

За да подкрепите с малка сума нашите разследвания и автори, можете да изпратите SMS на кратък номер. Ще получите с обратен SMS линк към нашия архив.

 • Изпрати 1,2 лв. на номер 1851 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
 • Изпрати 2,4 лв. на номер 1092 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
 • Изпрати 4,8 лв. на номер 1094 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
 • Изпрати 12 лв. с два смс-а на номер 1096 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ

Сумите са с включен ДДС. Моля, имайте предвид, че това е най-неефективният начин да подпомогнете Биволъ, тъй като комисионната на мобилните оператори достига 60%. Ако имате възможност, използвайте някой от другите методи на плащане.

Криптовалути

За да ни изпратите биткойни сканирайте QR кода или използвайте един от двата адреса: Standard: 1EY3iwkPXiby6XFsyCcVPGZPYCGPbPeVcb
Segwit: bc1ql28g7qnvdmenrzhhc7rtk0zk67gg4wd9x9jmmc

 

 

Вижте също / Read Also

%d блогъра харесват това: