Културата - на прицела на Закона “Магнитски”

Проверяват фондациите на Васил Божков и държавния фонд “13 Века България”

Във фонда се повтаря ситуацията с УС на “Магистрали” и ББР, информира “Биволъ” началникът на кабинета на културния министър
Последвайте:

Законът “Магнитски” стигна до културния сектор. В момента върви проверка в офиса на една от най-добре обезпечени финансово институция под шапката на Министерството на културата – Националния дарителски фонд (НДФ) “13 века България”. Успоредно върви проверката на всички фондации с ресор културно наследство на бизнесмена Васил Божков – Черепа, тъй като отскоро е в санкционния списък на Министерството на финансите на САЩ. Споменатата от служебния министър на културата проф. Велислав Минеков ръководителка, “съдействала” на Божков, е изпълнителният директор на “13 века България” Слава Иванова, научи “Биволъ”. Началникът на кабинета на министъра Борис Данаилов сравнява УС на фонда с тези в ББР и “Автомагистрали” ЕАД – членовете му отказват да напуснат постовете си. Самата Слава Иванова отрича, че е отговорна за “безстопанствеността”, предизвикала проверката – става дума за $1,5 млн., потънали в КТБ по време на дългогодишния министър на културата на ГЕРБ Вежди Рашидов. 

Проф. Велислав Минеков (снимка: Николай Марченко, “Биволъ”)

“В следващия разговор ще стигнем до един друг човек, съдействал на Васил Божков в един период от своята биография”. За това информира журналисти по време на пресконференция във вторник служебният министърът на културата проф. Велислав Минеков. 

По думите му ставало дума за поне още “един директор, който заема много висок пост” в културния сектор на държавната администрация:

“Разполага и огромни средства и възможности”.

“В момента проверяваме документите”, каза шефът на културното ведомство, отказвайки да спомене името и институцията.

“Тече проверка”, поясни Минеков. Според него резултатите щели да бъдат известни “до няколко дни”. “Не мога да конкретизирам нищо в момента”, каза още министърът. 

Колекцията на Черепа 

Документацията за колекцията на Черепа е в тези папки. (Снимка: Николай Марченко, “Биволъ”)

В кабинета на Велислав Минеков на шестия етаж в Министерството на културата се набиват на око наредени 6 дебели средно 10 см всяка цветки папки с надпис: “Специализирана прокуратура”. 

Според професора, става дума за 2 200 експоната от колекцията на Васил Божков – Черепа, които в момента подробно проучва, след като ги е изискал от Спецпрокуратурата, ръководена от Сотир Цацаров.

По думите му в момента няма точна информация дали има изчезнали експонати от античната колекция на Васил Божков. Античната й част се съхранява в Националния исторически музей (НИМ). Министърът се опитва да установи дали всички антики са запазени и няма такива, които да са откраднати или извозени извън България. 

“Питах ги (НИМ – бел. ред.) за един от предметите, казаха, че не е изчезнал, но не ми дават цялата информация за колекцията”.

На тази среща с представител на “Биволъ” министърът на няколко пъти спомена бившата директорка на Националната художествена галерия (НХГ) Слава (Славка) Иванова, която е работила като “съветник към колекцията” в една от фондациите на Черепа. Според документи вТърговския регистър обаче е заемала поста на “управител”. 

Скрийншот: “Биволъ”

Има и подаден към министъра сигнал от страна на бившата директорка на НХГ Бисера Йосифова за нарушенията в галерията и в “13 века България” (вижте долу) и близостта до бивш министър на ГЕРБ

“Безпрецедентната вярност към Вежди Рашидов, който винаги възнъграждава покорните нему хора, отведе Славка Иванова до поста Изпълнителен директор на НДФ “13 века”, където пребивава и понастоящем”.

Проверка на “Биволъ” в сайта на Министерството на правосъдието показа, че през 2014 г. Славка Петкова Иванова е в борда на директорите на Фондация “Колекция Българско Изкуство” на Елена Любомирова Динева – съпругата на Васил Божков. 

В борда е бил и покойният вече художник акад. Светлин Русев, когото смятат за един от “министрите на културата в сянка” и след промените в България. Офисът на фондацията е на адрес: гр. София, р-н Средец, Бул. Васил Левски, 79, ет. 1. 

Скрийншот: “Биволъ”

Сред членовете на борда с мандат до 2019 г. са още самият Васил Крумов Божков, Маргарита Захариева Лулова и Милена Любомирова Динева.

Впоследствие името на Славка Иванова е заличено, понеже пак е оглавила държавна институция – първо НХГ, после – “13 века България”. В момента Иванова е изпълнителен директор на държавния фонд, чийто офис се намира в столичния квартал “Лозенец”. 

“Трима министри узакониха колекцията на Васил Божков през годините”,

обърна вниманието на факта проф. Велислав Минеков. Редица документи показват, че от 2009 г. насам министрите Стефан Данаилов (БСП), Вежди Рашидов (ГЕРБ), Боил Банов (ГЕРБ), заместниците им и дипломати издават заповеди и др. документи във връзка с колекцията на антични предмети на Фондация “Тракия” на предприемача, по-известен с прякора си “Черепа”.

Културата - на прицела на Закона “Магнитски” Проверяват фондациите на Васил Божков и държавния фонд “13 Века България”Културата - на прицела на Закона “Магнитски” Проверяват фондациите на Васил Божков и държавния фонд “13 Века България”Културата - на прицела на Закона “Магнитски” Проверяват фондациите на Васил Божков и държавния фонд “13 Века България”Културата - на прицела на Закона “Магнитски” Проверяват фондациите на Васил Божков и държавния фонд “13 Века България”Културата - на прицела на Закона “Магнитски” Проверяват фондациите на Васил Божков и държавния фонд “13 Века България”Културата - на прицела на Закона “Магнитски” Проверяват фондациите на Васил Божков и държавния фонд “13 Века България”Културата - на прицела на Закона “Магнитски” Проверяват фондациите на Васил Божков и държавния фонд “13 Века България”Културата - на прицела на Закона “Магнитски” Проверяват фондациите на Васил Божков и държавния фонд “13 Века България”Културата - на прицела на Закона “Магнитски” Проверяват фондациите на Васил Божков и държавния фонд “13 Века България”Културата - на прицела на Закона “Магнитски” Проверяват фондациите на Васил Божков и държавния фонд “13 Века България”Културата - на прицела на Закона “Магнитски” Проверяват фондациите на Васил Божков и държавния фонд “13 Века България”Културата - на прицела на Закона “Магнитски” Проверяват фондациите на Васил Божков и държавния фонд “13 Века България”
Документите с подписи на министри, узаконили колекцията на Васил Божков 

(Снимки: "Биволъ") 

Пари, потънали в КТБ 

Министърът информира “Биволъ”, че фондът “13 века България” все още не е възстановил вложените във фалираната през 2013 г. Корпоративна търговска банка (КТБ) средства.  

Според него ставало дума за “няколко милиона”. “В момента се опитваме да установим за каква точно сума става дума”, коментира проф. Минеков. 

Началникът на кабинета на министъра на културата Борис Данаилов (осветен като агент “Ван” към VI управление на ДС) потвърди пред “Биволъ”, че министърът е имал предвид точно Славка Иванова и фонда “13 века България”, когато загатнал за “проверката”. 

Скрийншот: “Биволъ”

“Точно така”, каза Данаилов. Според него милионите в КТБ досега “никой не ги е потърсил” тези пари, “с които фондът е разполагал”. 

“Трябва да мине проверката, която да установи всичко и за какви точно средства става дума”. 

Според Данаилов обаче ставало дума и за съмнителни “харчове” от страна на фонда за проекти, които не трябваше да бъдат финансирани. 

Припомня и за проекта “Родна Стряха” – сграда на бул. “България”, в която идеята е била да се настаняват връщащите се от чужбина български креативни дейци.

Министърът каза, че от сградата е останало “само едно скеле” при инвестирани милиони от страна на фонда “13 века България”.

Сигнал срещу Слава Иванова (снимка: “Биволъ”)

Той призна, че изграждането на сградата е започнало преди фондът да бъде оглавен от Славка Иванова, която е назначена там от предишния министър на ГЕРБ Боил Банов

“Но тя би могла да предвижи проекта и да не го зарязва така”, коментира още Борис Данаилов за т.нар. “пропуснати ползи” при реализирането на “Родна стряха”. 

Той акцентира на факта, че Слава Иванова не е била “обикновен консултант” във фондацията на Васил Божков, а е била “на ръководна позиция”.

Борис Данаилов в тази връзка поясни, че и в “Колекция Българско Изкуство” на Елена Динева “в момента тече проверка”. Както и във всички други фондации и НПО-та, вкл. “Тракия”, които са били контролирани от Черепа, топмениджърите и съдружниците му. 

“Проверките във фондациите му е във връзка със санкциите по закона “Магнитски”, обясни съратникът на Велислав Минеков в културното ведомство. 

Слава Иванова и Бойко Борисов откриват “Българския Лувър” (“Квадрат 500”), 2015 г. (Снимка: Румен Добрев, “Площад Славейков”)

Борис Данаилов съобщи също така, че ситуацията с нежеланието на съда да вписва новите управителни съвети в “Автомагистрали” ЕАД и в Българската банка за развитие (ББР) се повтаря и в “13 века България”. 

Там от години по устав двама от членовете на УС са служебните министрите на културата, на образованието и на труда. Но в момента са в малцинство, тъй като останалите представители отказват да напускат постовете си. 

“Повтаря се ситуацията с тази в други държавни дружества, защото членовете отказват категорично да напуснат”.

Според него служебните министри на културата проф. Минеков, на образованието и науката проф. Николай Денков, на труда и социалната политика Гълъб Донев и на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров (вижте списъка долу вдясно) са самни “срещу още 4-5 души в управителния съвет”.  

“За да се получи чисто механично мнозинство, трябва да има промени в УС”. 

Скрийншот: “Биволъ”

Ако погледнете списъка с назначените във фонда, няма да Ви учудва защо отказват да напуснат доброволно. През 2018 г. В УС на “13 века България” влизат назначенията на ГЕРБ и дори близките до ДПС лица.

Оказа се, че броят на членове на УС по време на правителството по време на кабинета “Борисов 3” е бил двойно над обикновеното: министърът на културата Боил Банов, министърът на образованието Красимир Вълчев, министърът на здравеопазването Костадин Ангелов, министърът на труда и социалната политика Деница Сачева.

Тогава с решение на Министерския съвет там влизат редица влиятелни личности в своите области: арх. Уляна Малеева – Дамянова – архитект, член на Съюза на архитектите в България, доц. Георги Лозанов – медиен експерт (бивш председател на Националния съвет за радио и телевизия и Съвета за електронни медии), Веселин Тодоров – изпълнителен директор на СИЕЛА (която в момента извива ръце на ЦИК за доставка на машините за гласуване – бел. ред.), Рашко Младенов – актьор, министър на културата в служебното правителство през 2017 г. и доц. Венцислав Велев – съветник на министъра на културата Боил Банов, преподавател в УНИБИТ. 

УСТАВ

Уставът на Фондацията "Колекция Българско Изкуство" (Източник: Търговски регистър)

Славка Иванова: За $1,5 млн. е влогът в КТБ 

Славка Иванова потвърди пред “Биволъ”, че по сметките във фалиралата КТБ все още има средства на “13 века България”. Тя припомни, че заема поста едва от 2018 г. И няма как да носи отговорност за предишните решения на УС на фонда. 

Според нея изпълнителният директор нямал по устав и право да гласува такива въпроси като влогове в банкови институции. Иванова обаче твърди, че вложената през 2012 г. Била за “около $1,5 млн.”. 

“За съжаление, знаете какво се случи с тази банка”. 

Ирина Мутафчиева от “13 века” с тогавашния руски посланик Юрий Исаков – 2015 г. (Снимка: Румен Добрев, “Площад Славейков”)

Според нея сумата била внесена на влог в КТБ “на висока лихва” от тогавашния УС, който през 2012 г. Съветът трябва да е включвал министъра на културата в първия кабинет на ГЕРБ Вежди Рашидов и на образованието – Сергей Игнатов

Рашидов през 2017 г. говори за парите в КТБ, заради които е уволнен от поста на директор предшественикът на Слава Иванова – художникът Греди Асса. Не е ясно обаче защо е виновен художникът, след като в УС е бил и той в качеството си на ресорен министър на културата. 

Тя твърди, че през 2019 и -2020 г. Синдиците на КТБ са првели “два транша от 250 и 300 хил. лв. “ към фонда, като се затруднява да уточни точно сумата, която остава да бъде върната. 

По този начин данните на Иванова сочат, че общият влог от $1,5 млн. е бил за около 2,41 млн. лв., а не за 4 млн. лв., както писаха медиите през 2015 г. Върнатите 550 хил. лв. правят още около $341 хил. Остават още $1,159 млн. или около 1,865 млн. лв. 

Относно сградата по проекта “Родна стряха” Слава Иванова също не вижда как може да носи отговорност, след като по данните й проектът е стартирал още през 1980-те г. 

Кой руши Царския дворец в сърцето на София

Изкуствоведката твърди, че не поддържала отношения и с бившия министър на културата Вежди Рашидов, по чието време става първо и.д., а след това и изпълнителен директор на НХГ. 

“С никого не съм коментирала тази информация, а с г-н Рашидов освен колегиални, все пак сме работили в една и съща среда, отношения нямам”, каза още Слава Иванова

Според нея, в случай, че проверките установят някакви нарушения, щяла да съдейства на министерството и на прокуратурата:

“Разбира се”. 

Проф. Велислав Минеков (снимка: Николай Марченко, “Биволъ”)

Тя също така отрече с “не” дали е работила в неправителствена организация на бизнесмена Васил Божков, което е вярно само наполовина – “Колекция Българско Изкуство” по документи е на Елена Динева.

“Биволъ” изпрати въпроси и към самия Васил Божков относно проверките на фондациите и колекциите му във връзка със Закона “Магнитски”. Емигриралият в Дубай предприемач ги прочете, но не пожела да отговори. 

Заглавна снимка: Светломир Стоянов за “Биволъ” 

Материалът е ОБНОВЕН: В 20:00 ч. на 1.07.2021 г. 

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

Избрахте да дарите 10.00€ Месечно

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 10.00€ Месечно

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 5.00€

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

лв.
 
The current exchange rate is 1.00 EUR equals 0 BGN.
Възможности за плащане
Информация за Вас

Внимание: с този метод сумата ще е в лева, а не в евро. Можете да изпратите "Данъкъ Биволъ" електронно през Epay.bg или с банков превод. От територията на България можете също да изпратите пари в брой през EasyPay, или да направите превод през банкомат, поддържащ услугата B-Pay.    

Обща сума: 5,00 лв.

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

SMS код BIVOL

За да подкрепите с малка сума нашите разследвания и автори, можете да изпратите SMS на кратък номер. Ще получите с обратен SMS линк към нашия архив.

 • Изпрати 1,2 лв. на номер 1851 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
 • Изпрати 2,4 лв. на номер 1092 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
 • Изпрати 4,8 лв. на номер 1094 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
 • Изпрати 12 лв. с два смс-а на номер 1096 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ

Сумите са с включен ДДС. Моля, имайте предвид, че това е най-неефективният начин да подпомогнете Биволъ, тъй като комисионната на мобилните оператори достига 60%. Ако имате възможност, използвайте някой от другите методи на плащане.

Криптовалути

За да ни изпратите биткойни сканирайте QR кода или използвайте един от двата адреса: Standard: 1EY3iwkPXiby6XFsyCcVPGZPYCGPbPeVcb
Segwit: bc1ql28g7qnvdmenrzhhc7rtk0zk67gg4wd9x9jmmc

 

 

%d блогъра харесват това: