Имало ли е кеш от Реджеп Тайип Ердоган?

Първи не само в Турция. По €25 на ръка за гласувалите за ДПС в Молдова

Представител на ГЕРБ в СИК в Гагаузия изведнъж отказа да подпише общата жалба срещу партията на Ахмед Доган
Последвайте:

Поне два сигнала са постъпили в ЦИК от Република Молдова, свързани с купуването на гласове в полза на ПП “Движение за права и свободи” (ДПС) в три секции в Гагаузка Автономия и Консулството на Република България в българския районен център гр. Тараклия. Вторият сигнал е от 16 юли и “Биволъ” разполага със сигнала ексклузивно. Началникът на Главния Инспекторат на Полицията на Република Молдова в гр. Чадър-Лунга (Гагаузка Автономия) потвърди пред медията ни, че върви проверка за изборни нарушения в деня на  парламентарните избори в България по сигнал на секционна избирателна комисия. Говорителят на ЦИК Цветозар Томов потвърди за “Биволъ” наличието на сигнали от Република Молдова и Федерална Република Германия (ФРГ), които следва да бъдат “препратени по компетентност” до МВР и прокуратурата. Същевременно представител на ГЕРБ в СИК в Гагаузия изведнъж отказа да подпише общата жалба срещу партията на Ахмед Доган. 

Още един сигнал от половин страница е на българска гражданка, който е качен на сайта на ЦИК (вижте долу). Поне два други устни сигнала “Биволъ” получи в деня на гласуването на 11 юли, като те касаеха незаконната агитация в Южна Молдова в полза на ДПС, БСП и партия “Подем”. 

Сигнал от неустановена гражданка до ЦИК

Данните на ЦИК за Република Молдова сочат следното: общ брой на намерените в избирателните кутии бюлетини и потвърдените гласове от машинното гласуване – 1 255. Общ брой на действителните гласове – 1 058. От тях за Движение за права и свободи (ДПС) – 518. Това прави 48.96% от общия брой на действителните гласове или 41.27% от общия брой на намерените в избирателните кутии бюлетини. В сайта на ЦИК крайният резултат е 49,1% за ДПС.

ДПС надскочи себе си с от 2 на 500 гласа в Молдова 

Александър Боримечков (БСП)

Най-подробният сигнал е жалбата от 3 стр. (вижте цялото писмо долу), с която “Биволъ” разполага, е подписан от председателя на СИК Александър Боримечков (БСП), Юри Раданов (ИТН) и Дмитрий Калтакчи (председател на Асоциацията на българите по света – клон гр. Тараклия, Република Молдова). 

В него пише, че “бяха регистрирани много случаи на фотографиране на бюлетина в полза на ДПС, с цел получаване на парични средства”. 

“За факт на фотографиране на бюлетина в кабината за гласуване бяха съставени два протокола за нарушение на Изборния кодекс на Република България, в част 2 член 227”, пише в жалбата на СИК – Чадър Лунга. 

“След тези случаи, председателите на изборните секции забраниха влизането в кабината за гласуване със смартфон”. 

Според тях идеята е била в това да се предоставя снимка от смартфон на т.нар. брокери за купуване на гласове.

“Въз основа на тази снимка, всеки, който я е демонстрирал на куратора, като доказателство, че е сложил гласа си за ДПС, получил 500 молдовски леи (50 български лева)”, алармират членовете на СИК.

“Това се е правило наблизо до избирателните секции и беше потвърдено, както от наблюдателите, така и от гласуващите”

Александър Боримечков информира медията ни, че пред Консулството на Република Молдова в българския районен център в Южна Молдова – гр. Тараклия, е имало паркиран автомобил, пред който гласувалите за ДПС са демонстрирали снимките си срещу заплащане на ръка. 

Членовете на СИК алармират, че “никога в историята на българските избори в Молдова не бяха отворени цели три секции в АТО Гагаузия”.

“Очевидно е, че специално, с цел гласуване за ДПС”. 

За незапознатите със ситуацията в Молдова трябва да обясним, че гагаузите в Молдова се ползват с финансово-инвестиционно покровителство на Република Турция, като лично Реджеп Тайип Ердоган е провеждал бизнес-форуми там. Същевременно в деня на гласуването лидерът на АТО Гагаузия (башкан) Ирина Влах е приемала делегация от трима депутати от Парламента на Турция, които са информирали своя президент за срещите в Република Молдова. 

Според членовете на СИК в Чадър Лунга, в този гагаузки град “в списъка за гласуване бяха внесени 51 човек”, с цел да се отвори секция за гласуване. А официално регистрарани са само гласовете на трима.

жалба 1

Жалбата на членовете на СИК в Молдова до МВР, МВнР и ЦИК

“Този факт показва, че хората, които бяха внесени в списъка не знаеха за това или са мъртви души”. 

Същевременно отбелязаният ръст на изборите в полза на ДПС е над 250 пъти. ДПС е първа политическа сила не само в Република Турция на тези избори, но вече и в Република Молдова, където с над 500 гласа събира и около 49%. Това се вижда от данните в сайта на ЦИК на Република България, където ДПС печели в четири споменати в сигналите секции в Молдова. 

В другите две секции (в столицата Кишинев и най-голямото българско село Твардица) водят БСП, които традиционно са идеологически партньори с проруската Партия на Социалистите на Република Молдова (ПСРМ) на бившия президент (2016 – 2020) Игор Додон

Експрезидентът Игор Додон с турския си колега

“Фактът на печелене на гласовете от ДПС се потвърждава и с това, че на миналите избори на 4 април 2021 г. ДПС спечели само 2 гласа в Република Молдова”, пише в сигнала на СИК. Същото пише и в докладвания на заседанието на ЦИК от 15 юли 2021 г.

От Димитър Димитров “за вседение” сигнал на българска гражданка, установила разликата между 2 и 465 гласа за ДПС в секциите в Молдова. 

“Възможен ли е такъв ръст на една политическа партия в чужда страна за няколко месеца”,

питат риторично членовете на СИК-ове в Чадър Лунга и Тараклия в писмото си до ЦИК, МВР и МВнР на Република България. 

“Като се има предвид всичко по-горе, молим Ви да разследвате факта за купуване и продаване на гласове в Република Молдова от партия ДПС в деня на изборите в Народното Събрание на Република България на 11 юли 2021 г.”, обобщават бесарабските българи, ангажирани с изборите. 

Александър Боримечков информира “Биволъ”, че в секцията в гр. Чадър – Лунга лично той е извикал полиция, когато четирима души са снимали със смартфоните си бюлетините, подадени за ДПС.

Същевременно жалбата се е забавила с поне 1 – 2 дни заради представителя на ГЕРБ. Боримечков обясни, че са чакали представителят на ГЕРБ в СИК Степан Карамалак, споменат в черновата като “пълномощен на г-н Христо Христов член на ПП ГЕРБ” да получи разрешение да подпише. В крайния вариант на жалбата с подписите, публикуван от “Биволъ”, обаче имената му и подписът липсват (вижте сравнението долу).

Имало ли е кеш от Реджеп Тайип Ердоган?   Първи не само в Турция. По €25 на ръка за гласувалите за ДПС в МолдоваИмало ли е кеш от Реджеп Тайип Ердоган?   Първи не само в Турция. По €25 на ръка за гласувалите за ДПС в Молдова
Открийте разликите: имената на представителя на ГЕРБ в черновата - вляво и липсата им в изпратената жалба - вдясно (Скрийншотове: "Биволъ")

Снимаш бюлетината, взимаш 25 евро 

След като на мястото се явили полицаи от Генералния инспекторат на полицията в АТО Гагаузия за гр. Чадър Лунга, са им били предадени данните на четиримата граждани, извършили изборното нарушение. 

Четиримата не пожелаха да изчакат полицейската проверка и спешно напуснаха избирателната секция. След като официално е подаден сигнал в полицията, гласовете на четиримата са анулирани от членовете на СИКа. 

“В момента върви разследване, имаше обаждане от полицията за уточняващи данни”, обясни Боримечков пред “Биволъ”.

Комисар Фьодор Тодоров (Снимка: upatogagauzia.md)

Медията ни се свърза с водещ комисар Фьодор Тодоров, който е и.д. Началник на Инспектората на полицията към МВР на Република Молдова в гр. Чадър Лунга. 

Той потвърди наличието на сигнал за купуване на гласове на изборите за Народното събрание на Република България. 

“Да, имаме регистрация (на съответния сигнал – бел. ред.)”, коментира комисар Тодоров пред “Биволъ”. 

“Има обръщение от страна на Комисия, провежда се проверка”.

“Ще проверим сигнала, и вече след това предстои да предприемем законосъобразни действия”, обобщи полицейският шеф. Той отказа да даде повече подробности, тъй като не можел да разгласява оперативни данни. 

Гласовете за ДПС в Кишинев и Тараклия. В българския град, където се плащало пред Консулството, резултатите са много повече, сочат данни на ЦИК (Снимка: "Биволъ")

За наличието на сигнали от Република Молдова потвърди пред “Биволъ” и говорителят на ЦИК Цветозар Томов

“Да, имаше такива сигнали от Молдова”

Според него досега в ЦИК е разгледан само един от сигналите, но след като бъде обсъден на следващото заседание и вторият от членовете на СИК, те ще бъдат “препратени по компетентност” на МВР и Прокуратурата. 

Според него по сигнал на ЦИК вече се проверява фактът за купуване на гласове във Федералната република Германия, където в гр. Долменхорст също е имало подозрение за купуване на гласове. 

“Проверява се изпращане на имейли с искане за отваряне на избирателна секция от едни и същи IP адреси”, обясни Цветозар Томов. 

Според него налице е ситуацията, при която можем да говорим за:

“Изнасяне на схеми за купуване на гласове към секциите в чужбина”.<iframe

 

powered by Advanced iFrame. Get the Pro version on CodeCanyon.

Според него ЦИК трябва да въведе редица “превантивни мерки” за следващите избори тази година, каквито засега са президентските. 

Цветозар Томов се ангажира да предложи “да се ограничи броят на заявления от един и същи IP адрес”. 

Той цитира данни, според който машинното гласуване е намалило поне 2-3 пъти броя на съмнителните секции с контролиран вот. Според него за разлика от 1000 подобни секции в България на предишните избори на 4 април, на 11 юли те вече са били по-малко – около 300.

Говорителят на ЦИК се ангажира да провери сигналите за купуване и продаване на гласове, които са подавани към комисията, включително тези от Република Молдова. 

“Не ни намесвайте!”

Сайтът “Биволъ” се свърза и със съветника на башкана на АТО Гагаузия, член на правителството на Република Молдова, Ирина Влах

Медията ни се опита да разбере дали към офиса на лидерката на автономията в Молдова са постъпвали сигналите за изборни нарушения в секциите там.

Ирина Влах приема депутатите от Турция в деня на съвпадналите като дата избори за парламент в България и Молдова (Снимка: Gagauzia.md)

Андрей Ведутенко обаче реагира остро, обяснявайки, че в Офиса на Башкана на АТО Гагаузия “подобни сигнали не са постъвали”.

“Не се опитвайте да ни замесвате в това нещо!”. 

Според него властите на Гагаузката автономия не участвали в организирането на изборите в България. 

“Единственото участие да се предоставят помещенията за провеждане на изборите”, каза той. 

Ведутенко отказа да коментира не отговарят ли властите в Молдова за сигурността на провежданите избори. 

“Имало ли е някаква заплаха за живота на гласоподавателите, гласували на изборите за парламента на република България?”

Съветникът на гагаузката лидерка също така отказа да коментира съвпадението, при което в деня на изборите, на които изненадващо печели ДПС, Ирина Влах е приела делегация от трима депутати на урския парламент. 

Това доведе до слухове и мълва в гагаузия, че едва ли не тримата депутати от Анкара може да са “докарали кеш” за изборите в България, като доказателства за това към настоящия момент лиспват. 

“Биволъ” изпрати запитвания до партийните централи на ДПС и ГЕРБ. На позвъняванията в офиса на ДПС никой не отговаряше. От ГЕРБ до края на деня не е получен отговор на запитването по електронна поща относно мотивите на представителя на партията на Бойко Борисов в Молдова да подпише жалбата на СИК-овете там срещу ДПС.  

ДПС на посещение при президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган (Снимка: Hurriyet Daily News)

“Биволъ” запита писмено двете централи дали лидерите им Мустафа Карадайъ и Бойко Борисов толерират купуването и продаването на гласове в Република Молдова и дали работят в интерес на Анкара и турския президент в региона, населен предимно с бесарабски българи.

В МВР на Република Молдова регистрираха официално запитването на “Биволъ” до министъра на вътрешните работи Павел Войку с входящ номер, което означава, че официална позиция ще последва в рамките на законосъобразния срок от един месец.

Да направи проверка се ангажира пред “Биволъ” и служебният зам.-министър на външните работи (“Зелено Движение”, Демократична България” Зарица Динкова.

Заглавна снимка: Реджеп Тайип Ердоган и Ирина Влах откриват инвестиционен форум в Гагаузия 

ОБНОВЕНО: 13: 40 на 19.07.2021 г. 

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

Избрахте да дарите 10.00€ Месечно

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 10.00€ Месечно

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 5.00€

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

лв.
 
The current exchange rate is 1.00 EUR equals 0 BGN.
Възможности за плащане
Информация за Вас

Внимание: с този метод сумата ще е в лева, а не в евро. Можете да изпратите "Данъкъ Биволъ" електронно през Epay.bg или с банков превод. От територията на България можете също да изпратите пари в брой през EasyPay, или да направите превод през банкомат, поддържащ услугата B-Pay.    

Обща сума: 5,00 лв.

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

SMS код BIVOL

За да подкрепите с малка сума нашите разследвания и автори, можете да изпратите SMS на кратък номер. Ще получите с обратен SMS линк към нашия архив.

  • Изпрати 1,2 лв. на номер 1851 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 2,4 лв. на номер 1092 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 4,8 лв. на номер 1094 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 12 лв. с два смс-а на номер 1096 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ

Сумите са с включен ДДС. Моля, имайте предвид, че това е най-неефективният начин да подпомогнете Биволъ, тъй като комисионната на мобилните оператори достига 60%. Ако имате възможност, използвайте някой от другите методи на плащане.

Криптовалути

За да ни изпратите биткойни сканирайте QR кода или използвайте един от двата адреса: Standard: 1EY3iwkPXiby6XFsyCcVPGZPYCGPbPeVcb
Segwit: bc1ql28g7qnvdmenrzhhc7rtk0zk67gg4wd9x9jmmc

 

 

%d блогъра харесват това: