Рекорден брой участници в третото издание на националния литературен конкурс на „Алеф”

По темата “Изкуството е сцена, която размива всички различия или приносът на българските евреи в културата на страната” писаха ученици 90 от 20 населени места в България    

 90 ученици изпратиха творбите си за литературния конкурс на Център за еврейско-българско сътрудничество „Алеф”.  Третото издание на националната надпревара бе на тема “Изкуството е сцена, която размива всички различия или приносът на българските евреи в културата на страната”.

Конкурсът бе обявен в началото на декември 2015 година. Темата предизвика обясним интерес сред младите хора от цяла България. Пристигнаха есета от 20 населени места в България, сред които София, Русе, Монтана, Видин, Разград, Ботевград, Плевен, Перник, Тервел, Кърджали, Кюстендил, Ямбол, Айтос.

Това е трети поред ученически конкурс, който Център „Алеф” организира, за да стимулира интереса на младежите към събития и личности от българската история, които дават отражения в настоящето и бъдещето. Словесното състезание се утвърждава с всяка изминала година.  В първия конкурс през 2013 година се включиха близо 40 ученици, които размишляваха върху темата „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена”. Във второто издание участниците, които писаха за „Евреи и българи – два народа, една родина, една любов”,  надхвърлиха 60. Темата на третия конкурс предизвика интереса на 90 средношколци, които обогатиха своите знания и чрез богатата виртуална библиотека в сайта на  организаторите /www.alef-bg.org/. Освен подробни данни за творци от еврейски произход, оставили значима следа в българската култура, учениците имаха възможността да се докоснат и до някои от емблематичните им творби и да получат своето вдъхновение от тях. Широка гама от картини, музикални произведения, откъси от филми, литературни творби на български автори от еврейски произход бяха на разположение на младите хора в единствената по рода си  виртуална библиотека. Те направиха своите открития за мисията на изкуството и неговата наднационалност, откриха и преоткриха и самите творци.

Ученическите произведения вече да в ръцете на журито. Михайлина Павлова- главен редактор на вестник „Еврейски вести” и журналист в БНР, Румен Леонидов – поет и издател и Асен Йорданов – журналист  и  директор на сайта Бивол.бг ще се запознаят с младежките творби и ще направят класирането.

Победителите ще бъдат оповестени на тържествена церемония  в средата на май. Авторът на творбата, класирала се на първо място, ще получи парична премия от 250 лв. За второто място наградата е 200 лв., а за третото – 150 лв. Най-интересната разработка ще  бъде публикувана във водещи български медии. Предвидени са и допълнителни поощрителни материални награди. Тази година организаторите поднасят  и един специален подарък – разходка по море и посещение на остров Света Анастасия.

Авторите на двадесет творби, отличени от журито, ще бъдат поканени на заключителната церемония на 12 май на разноски на Център „Алеф”. Те ще попият от непосредствената атмосфера на тържественото събитие, ще се срещнат с хора на изкуството, за някои от които са писали, ще създадат нови приятелства, ще съхранят емоцията от морето и романтиката на Бургас… Така за тях участието в конкурса ще се превърне в незаличим спомен и стимул за бъдещо творчество.

***

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук. Dear Friends, glad to see you finished reading the article.

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find this article usefull, you can support our efforts to keep doing independent investigative reporting.

Платете Данъкъ Биволъ! / Pay Bivol Tax!

Въведете сума по избор и номера на Вашата кредитна или дебитна карта. Изберете дали да ни подкрепите еднократно или всеки месец:

Подкрепа за Биволъ

Support Bivol
Or enter your payment details below

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Ако използвате Apple Pay или G-Pay и виждате съответния бутон, можете да кликнете директно на него, без да въвеждате номер на картата. Bivol is not keeping track of your card number. We relay on Stripe for card, Apple Pay and G-Pay processing.

Можете също да се включите с ЕДНОКРАТЕН ДАНЪК през PayPal или Epay/банков превод или със СМС, или да станете един от нашите редовни, МЕСЕЧНИ ДАНЪКОПЛАТЦИ Научете повече за Данъкъ Биволъ тук.

You can also support us with ONE TIME TAX through PayPal, or become one of our regular, MONTHLY TAXPAYERS .

Вижте също / Read Also