За атаките над медиите у нас

Стоян Тончев представи Биволъ на медийна среща под егидата на ЕК

Казусът на журналиста от Поморие е докладван на председателя на Съвета на Европа
Последвайте:

Многократно заплашваният автор от Поморие Стоян Тончев представи „Биволъ“ на Журналистическата среща на върха под егидата на Европейската комисия (ЕК). Срещата на върха се проведе от Media Freedom Rapid Response (MFRR), в партньорство с European Center for Press and Media Freedom (ECPMF), European Federation of Journalists (EFJ), International Press Institute (IPI), The Interamerican Network of Food Analysis Laboratories (INFAL) и др. Темата на дебата бе свързана с тревожните случаи на полицейско насилие над журналисти в Европа: “Protect or Persecute?: Police Threats to Europes Journalists“. Стоян Тончев разказа за нападенията над себе си и призова за съдействие за независимите медии в България, които са пред изчезване.

На Журналистическата среща на върха говорители бяха: Лариса Рауш, Agence France-Presse (Германия); Стоян Тончев, Liberta.bg / “Биволъ” (България) Амеер Ал Халби, фотограф на свободна практика (Франция); Ренет Шрьодер, председател на European Federation of Journalists/EFJ (Белгия).

„Страна, опасна за разследващите журналисти“

https://twitter.com/MediaFreedomEU/status/1372487959375667201?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1372487959375667201%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_c10&ref_url=https%3A%2F%2Fpublish.twitter.com%2F%3Fquery%3Dhttps3A2F2Ftwitter.com2FMediaFreedomEU2Fstatus2F1372487959375667201widget%3DTweet

 

Председателят на European Federation of Journalists/EFJ (Белгия) Ренет Шрьодер обяви пред Стоян Тончев („Либерта“ / „Биволъ“), че по казуса му е информирано ръководството на Съвета на Европа.

За информация, Вашият случай е докладван на Президента на Съвета на Европа и на Платформата за безопасност на журналистите», обаяви Ренет Шрьодер.

“Страна (България – бел. ред.) за която знаем, че не е лесно място за разследващата журналистика”

Шефът на EFJ припомни при представянето на Стоян Тончев, че България е «известна с олигарсите, с липса на политическа независимост, с проблеми в обществените медии».

“Но Стоян има конкретна история, която да ни разкаже и е много ужасяваща”

 “Заради неговите журналистически разследвания през 2016 г. е преживял опит за убийство, нещо което мисля е станало и през 2020 г.”, припомни още Шрьодер.

Стоян Тончев: Полицията ме изкара луд

Стоян Тончев сподели пред международните участници, че заради журналистическата му дейност и участието му на местните избори в Поморие като кандидат за общински съветник през 2015 г., през 2016 г. срещу него е извършен опит за убийство:

“Бях пребит жестоко от маскирани лица, с изпочупени нос, скули, чене и с комоцио. Едва оживявах след интервенции. Не можех да се храня нормално 3 месеца и се възстановявах от покушението повече от година”.

Авторът на “Биволъ” коментира, че истинските поръчители и извършители на зверския престъпен акт не са открити от българските Прокуратура и Полиция и до този момент:

«А в моя град Поморие имената им са известни!».

Сподели как през 2016 г. става част от екипа на Сайта за разследваща журналистика Bivol.bg. Паралелно с това през 2018 г. създава онлайн медията Liberta.bg.

Журналистът също разказа как в началото на 2020 г.  е поставен под наблюдение, следян е и е направен нов опит за покушение срещу него.

“Вместо да бъде защитен след подаден от мен сигнал на Спешен телефон 112, Полицията и Прокуратура на Република България се опитваха да ме изкарат невменяем, луд”.

Също така е нападнат пред дома му от непознато лице, в присъствието на полицай, който стоя и гледа безучастно.

“Спасиха ме две лица, които ме придружаваха. На случая са свидетели също така мои приятели, роднини и съседи”

След това е измамен от полицаи да излезе от дома си и да отиде в Полицейското управление на Поморие под предлог, че трябвало «да разпознава лица», които са го следяли.

«Вместо това бях отвлечен от полицаи и принудително настанен в Психиатричната клиника в Бургас без да ми е извършен преглед. Бях поставен в изолатор, под видео наблюдения и най-странното е, че не бях сам в стаята. След близо 24 часа престой там, бях освободен да се прибера в моя дом, като заключението на психиатри и психолози е, че съм психически здрав».

Причината за институционалните репресии според журналиста през 2020 г. е разследването за корумпиран висш магистрат на България, който “евентуално получава пари, за да прекратява разследвания и повдигнати обвинения срещу знакови български олигарси и мафиоти”.

“В българската Полиция работят и много съвестни и честни полицаи, но те са мачкани, защото като цяло българската Полиция е една много строго организирана престъпна група (ОПГ)”.

„Медиите в България да взимат директно финансиране от ЕС“

 

Стоян Тончев припомня, че българските полицаи “биеха, обгазяваха и арестуваха български журналисти, както и други протестиращи граждани на демонстрациите в София през 2020 г., на които се искаха оставките на премиера на България Бойко Борисов и на главния прокурор Иван Гешев”.

Той призова Европейският съюз и неговите органи «да бъдат по-строги към България».

“Защото на практика ЕС от 10 години финансира и угоява с парите на европейските данъкоплатци политическата мафия и олигархията в България, а българският народ тъне в мизерия и изчезва. Топим се като нация”

Той също алармира междуанродната общност, че «в България проблемът със свободата на словото е, че цели медии и отделни журналисти масово се автоцензурират поради финансовите си зависимости и обвързаности с властта».

Той предложи на ЕС да бъдат стартирани всички сигнали по случая “Магнитски” в САЩ и да бъдат обявени публично от САЩ съответните лица, срещу които са подадени, както и да им бъдат наложени санкции.

“Те знаят имената им – българският олигарх Делян Пеевски, например”.

“Да влезе по-бързо в съда в Ню Йорк за разглеждане по същество исковата молба по антикорупционня американски закон РИКО”, обяви Стоян Тончев.

Той призова Европейската прокуратура да повдигне обвинения по сигналите, които има, за източването на евросредства в България и временно да бъдат замразени финансово потоците на пари от ЕС към Правителството по оперативни програми. Докато ЕК се организира да приложи “по-строг мониторинг и контрол при харченето и разпределянето на евросредства в България”.

Авторът от “Биволъ” и “Либерта” призова българските журналисти и медии да получават директно пари от ЕС. “За да бъдат свободни, а не правителството или общините да разпределят евросредствата за медии, като така ги опитомяват да им служат и да не разкриват истината за огромната корупция в България и задушената свобода на словото”, категоричен бе Тончев.

https://twitter.com/MediaFreedomEU/status/1372503165896101888?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1372503165896101888%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_c10&ref_url=https%3A%2F%2Fpublish.twitter.com%2F%3Fquery%3Dhttps3A2F2Ftwitter.com2FMediaFreedomEU2Fstatus2F1372503165896101888widget%3DTweet

Журналистът от Поморие изказа признателността към екипа на сайта «Биволъ» за оказаната колегиална подкрепа:

“Искам да изкажа големи благодарности на моя колега Асен Йорданов – директор на Бивол и на доскорошния главен редактор Атанас Чобанов”

Тончев благодари за вниманието към случая му и на международните медийни организации като Media Freedom Rapid Response, European Centre for Press and Media Freedom, International Press Institute, Mapping Media Freedom и Съюза на българските журналисти (СБЖ).

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

При проблеми пишете на support [at] bivol [dot] bg