Международният кинофестивал в Кьолн'2022

„Биволъ“ и „Капитал“ с принос за новия филм за Ружа Игнатова

Това е международно признание за двете български медии, казва разследващият журналист Асен Йорданов
Николай Марченко
Последвайте:

Сайтът за разследваща журналистика „Биволъ“ и вестник „Капитал“ са единствените български медии, които са били привлечени като официални партньори на създателите на документалния филм за криптокралицата Ружа Игнатова. Миналата седмица Die Kryptoqueen – The One Coin Scam е представен на Кьолнския Филмов Фестивал‘2022 наред с премиерата на едноименния сериал Die Kryptoqueen. Документалният филм е заснет от водещите разследващи журналисти на обществената германска телевизия WDR (Westdeutscher Rundfunk Köln, Кьолн) Йохан фон Мирбах и световноизвестния баварски вестник Suddeutsche Zeitung (Мюнхен) Филип Боферман. В събота, на 22 октомври 2022 г. продукцията отпразнува премиера на филмовия фестивал в Кьолн в категорията TOP TEN TV. Основателят на „Биволъ“ Асен Йорданов бе официално поканен на премиерата на поредицата на кинофестивала в Кьолн. Журналистът смята, че фактът поканени да са само „Биволъ“ и „Капитал“ е международно признание за работата на двете български медии.

Ружа Игнатова (Снимка: International Film Festival Cologne’2022)

Сериал и документален филм за „криптокралицата“ 

Продукцията на WDR/ARD „КРИПТОКРАЛИЦАТА – сериалът“ ще бъде излъчван ексклузивно от 5 ноември 2022 г. на сайта на телевизията в раздел „Mediathek“. Сериалът е своеобразно разследване в четири части с многобройните разкази на свидетели, които за първи път говорят публично, скицирайки образа на тайнствената Ружа Игнатова – българо-германката, извършила най-крупната интернет измама досега. Днес тя е най-издирваната жена в световен мащаб.

Като допълнение към сериала, на 28 ноември 2022 г., в 23:20 ARD е излъчен деветдесетминутният филм „КРИПТОКРАЛИЦАТА – голямата измама OneCoin“. Икономическото „криминале“ ще бъде показано и по ARTE на 1 ноември от 22:40 часа.

Сериалът и докумнеталният филм скицират безпрецедентната история на успеха на Игнатова, пропадането ѝ и внезапното ѝ изчезване. Ружа Игнатова успява да измами с мнимата криптовалута OneCoin над три милиона инвеститора и да избяга с няколко милиарда евро. Тя изчезва безследно преди пет години, на 25 октомври 2017 г. и днес оглавява списъците за издирване на ФБР.

Извършената от нея измама и изчезналите милиарди не са разследвани до край, а жертвите още очакват обезщетение. Сериалът „КРИПТОКРАЛИЦАТА“ показва как Игнатова успява да избяга, кой ѝ помага да изчезне, а парите да бъдат изпрани. Следи от измамата се намират по цялото Земно кълбо.

Досиетата FinCen: Изчезналата кралица

Кариерата на Ружа започва обещаващо. През юли 2014 г. новата криптовалута влиза в оръщение и за момент изглежда, че е само въпрос на време да надмине биткойн. OneCoin трябва да изглежда разбираема, лесна и сигурна за употреба – криптовалутата за всеки. Ружа Игнатова е царица на саморекламата, семинарите ѝ напомнят религиозни церемонии – самата тя се стилизира като смесица от Стив Джобс и Робин Худ, винаги в блестяща рокля и с червено червило.

По време на масовите си представления обещава на възторжените си почители да сломи властта на банките и да замени досегашната финансова система с прозрачна и демократична такава, докато всъщност създава една от най-големите системи за измама за всички времена – прикрита като криптовалута финансова пирамида, чрез която поне пет милиарда евро потъват в джобовете на съмнителни лица, дърпащи конците зад кулисите. След разкритието през 2017 г. Ружа Игнатова изчезва.

„КРИПТОКРАЛИЦАТА – сериалът“ е копродукция на a&o Filmproduktion Köln с WDR, в сътрудничество с ARTE. Автори са Йохан фон Мирбах и журналистът Филип Боверман от „Зюддойче цайтунг“, режисьор Йохан фон Мирбах, редактори Кристиане Хинц и Юта Круг от WDR. В допълнение към този сериал по истиски криминален случай, документалният филм „КРИПТОКРАЛИЦАТА – голямата OneCoin измама“ се фокусира върху анатомията на престъплението и неговото място в света на измамите.

Досиетата FinCen: България е високорискова държава, в която лесно се перат пари

Две български медии са допринесли за продукцията

Документалният сериал е заснет „с българско участие“, представено от „Биволъ“ и „Капитал“, споделя разследващият журналист Асен Йорданов, който е бил сред поканените на Международния филмов фестивал в Кьолн в края на октомври 2022 г.

„Нито една друга медия от България не е поканена“, пояснява Асен Йорданов.

Според журналиста, има шанс сериалът и документалната поредица да продължат. „Ще работим с колегите от WRD/ARD и „Зюддойче Цайтунг“. Участието ни по тяхна покана ни вдигат още по-високо на междуанродно ниво“, смята разследващият журналист от „Биволъ“.

Авторите на “Криптокралицата” (Снимка: International Film Festival Cologne’2022)

Асен Йорданов припомни за информацията на „Биволъ“ от юли 2021 г., свързани с разследването ни на дейността на Ружа Игнатова. „Въпреки че е обявена за престъпна, фирмата на Ружа легално прави нови зарибявки и хваща нови жертви в България“, пояснява основателят на разследващата медия.

„Това трябва да се каже също – под носа на всички власти, Министерството на финансите и МВР!“, казва Йорданов.

Вижте повече подробности за българската следа в продукцията от Германия в интервюто на директора на „Биволъ“ Асен Йорданов“ – във видеоподкаста „Контракоментар с Асен Генов“.

Журналистът на в. “Капитал” Николай Стоянов е автор и на една от не толкова много книги за Ружа Игнатова, превърнала се в бестселър – “Уанкойн: жената, която измами света”. Очаквайте в “Биволъ” нови подробности относно схемата на Ружа Игнатова, чието разследване продължава.

Създадената от българи криптовалута Rhea замразила парите на инвеститорите

Вижте какво споделят авторите на „Криптoкралицата“

През ноември по ARD, с участието и под ръководството на WDR стартират едновеременно два многообещаващи документални high end сериала – „КРИПТОКРАЛИЦАТА“ за най-издирваната жена на света и „СПЕЦИАЛЕН ОТРЯД РЕПЕРБАН 65“ за специалния полицейски отряд за борба с организираната престъпност на прочутата хамбургска улица „Репербан“.

Как се съчетават true crime и журналсистическата етика? Как се съчетават интерсния и напрегнат разказ с детайлното разследване и достоверността при толкова силна конкуренция в документалния жанр? Те ли са ключът към бъдещето и какви са преимуществата им пред стриймърите? Какво е значението на документалните сериали от типа high end за стратегията на ARD-Mediathek и за достигане до по-млади целеви групи?

Вижте какво споделят Кристиян Бец (продуцент и автор на „СПЕЦИАЛЕН ОТРЯД РЕПЕРБАН 65“, Gebrüder Beetz Filmproduktion, Берлин),  Йохан фон Мирбах (автор и режисьор на „КРИПТОКРАЛИЦАТА“, Кьолн), Филип Боверман (съвтор на“ КРИПТОКРАЛИЦАТА“ и редактор от Зюддойче цайтунг, Мюнхен),  Кристиане Хинц (участвала в редакцията и отговаряща за двата сериала, ръководител на програмна група „Документални филми“, WDR, Кьолн), Йонас Шлатербек (шеф на отдел „Съдържание“ на ARD Online и ръководител на отдел „Програмно планиране“ на ARD).

Постерът на “Криптокралицата” (Снимка: WDR)

DIE KRYPTOQUEEN – DIE SERIE | Film Festival Cologne

„КРИПТОРКАЛИЦАТА“ разказва за най-голямата измама в историята на интернет, извършена от тайнствената Ружа Игнатова. Сериалът от жанра true crime разказва историята на нейния безпрецедентен успех, пропадане и известните около изчезването ѝ факти. Българо-германката успява да измами с мнимата криптовалута OneCoin повече от три милиона инвеститора и да открадне няколко милиарда евро, като изчезва преди пет години. Днес тя е в списъците с най-интензивно издирваните престъпници в цял свят.

режисьор: Йохан фон Мирбах

сценаристи: Йохан фон Мирбах, Филип Боверман, Нико Шлегел

продуценти: Роберт Тасо Пюц

главен редактор: Кристиане Хинц, Юта Круг (WDR)

кинематография: Тил Филрозе, Беате Шерер, Мартин Гаш, редактор: Нико Шлегел

редактор: Нико Шлегел

озвучаване: Петер Шрьодер

международни продажби: Java Films

*Снимки: International Film Festival – Cologne 

**Преводач от немски: Мила Вангелова (Берлин) 

***Заглавна снимка: Асен Йорданов с авторите на филма – журналистите Йохан фон Мирбах и Филип Боверман 

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

Избрахте да дарите 10.00€ Месечно

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 10.00€ Месечно

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 5.00€

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

лв.
 
The current exchange rate is 1.00 EUR equals 0 BGN.
Възможности за плащане
Информация за Вас

Внимание: с този метод сумата ще е в лева, а не в евро. Можете да изпратите "Данъкъ Биволъ" електронно през Epay.bg или с банков превод. От територията на България можете също да изпратите пари в брой през EasyPay, или да направите превод през банкомат, поддържащ услугата B-Pay.    

Обща сума: 5,00 лв.

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

SMS код BIVOL

За да подкрепите с малка сума нашите разследвания и автори, можете да изпратите SMS на кратък номер. Ще получите с обратен SMS линк към нашия архив.

  • Изпрати 1,2 лв. на номер 1851 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 2,4 лв. на номер 1092 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 4,8 лв. на номер 1094 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 12 лв. с два смс-а на номер 1096 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ

Сумите са с включен ДДС. Моля, имайте предвид, че това е най-неефективният начин да подпомогнете Биволъ, тъй като комисионната на мобилните оператори достига 60%. Ако имате възможност, използвайте някой от другите методи на плащане.

Криптовалути

За да ни изпратите биткойни сканирайте QR кода или използвайте един от двата адреса: Standard: 1EY3iwkPXiby6XFsyCcVPGZPYCGPbPeVcb
Segwit: bc1ql28g7qnvdmenrzhhc7rtk0zk67gg4wd9x9jmmc

 

 

Вижте също / Read Also

%d