Скандално решение на Европрокуратурата

Близък до ГЕРБ европрокурор смачка ТаневаГейт след сигнал на Биволъ

Делегираният прокурор Бойко Калфин е син на ексдепутат от разследваната партия
Последвайте:

След над 9 месеца проверка, делегираният европейски прокурор Бойко Калфин е смачкал делото за скандалното видеоизявление на ексминистъра на земеделието и храните на ГЕРБ Десислава Танева, в което тя моли зеленчукопроизводителите да не повдигат темата с корупцията. Това научи „Биволъ“, след като получи писмо от Офиса на европейския публичен прокурор, подписано от Бойко Калфин. В официалното писмо до медията ни той пише, че “не са събрани достатъчно данни за извършено престъпление от общ характер”. Затова отказва да образува досъдебно производство. Калфин е синът на бившия депутат от ГЕРБ – юриста от Кюстендил Кирил Боянов Калфин. Според номинирания за кандидат за член на Висшия съдебен съвет (ВСС) Бойко Атанасов, проверката очевидно е направена формално, като самият прокурор е трябвало да си направи отвод поради евентуалния конфликт на интереси предвид факта, че баща му е бил депутат от ГЕРБ и колега с проверяваната бивша министърка. “Част от откраднатите парите отиваха в ГЕРБ, друга част отиваха за заплахи, за убийства, за изнудвания, за банкети, за секс, за бой”, заяви пред “Биволъ” секретарят на Асоциацията “Български Пипер” Георги Василев, който е заснет на видеосрещата с Десислава Танева и е дал показания пред ГДНП по случая. Говорителката на Лаура Кьовеши увери „Биволъ“, че Офисът на главния прокурор на ЕС ще коментира казуса с отказаното досъдебно производство “възможно най-скоро”.

Не по-малко от 9 месеца продължи проверката, започната от Офиса на европейския публичен прокурор (EPPO) на Лаура Кодруца Кьовеши на видеозаписа, в който бившата министърка на земеделието, храните и горите в кабинета „Борисов“ Десислава Танева призовава в прав текст за укриване на финансовите измами при реализиране на европейските програми в България.

Хронология на “проверката” по сигнал на “Биволъ”

Десислава Танева (Архив на “Биволъ”)

Припомняме, че скандалният видеозапис от онлайн срещата Десислава Танева бе публикуван от „Биволъ“ на 8 юни 2020 г. Танева: Да излъжем европа, за да не спре парите“, гласеше заглавието на материала (вижте отново видеото). Тогава агроминистърката казва на зеленчукопроизводителите:

“Аз ви предлагам да се придържаме, че нямаме такива измами и всичко е наред, защото иначе и това (финансиране) ще ни спрат. В крайна сметка ние изпълнихме това, което бранша искаше. Но сега да се хвалим какви измамници сме? Утре нали ще кажат, значи не трябва да получавате тази помощ!“

Думите на Десислава Танева се отнасят за схемата за директно подпомагане „Обвързана подкрепа“. Признанието, че схемата е силно компрометирана от множество констатирани измами идва след въпросите на Георги Василев, който е организационен секретар на Асоциацията „Български пипер“ и впоследствие съветник на служебния министър Христо Бозуков.

Записът е най-вероятно от 27 март 2020 г. Тогава е проведен Консултативен съвет по овощарство и зеленчукопроизводство по видеовръзка между МЗХГ и зеленчукопроизводителите. Официално в специализираните в земеделие медии беше съобщено, че Десислава Танева и нейните заместници са представили пред бранша мерки, които възнамеряват да предприемат по отношение на сектор плодове и зеленчуци.

Танева: Да излъжем Европа, за да не спре парите

Впоследствие в предаването „Евродикофф“ по Телевизия Евроком Георги Василев признава, че той е направил скандалния запис по време на видеовръзката с МЗХГ. „Биволъ“ е получил записа анонимно на своя имейл и след съответната проверка за липсата на каквато и да било манипулация, го публикува заедно с придружаваща статия по темата.

ГДНП се сети за „снемане на обяснения“ едва в края на септември 2021 г., след като е й разпоредено от ВКП и Офиса на делегираните прокурори към Европрокуратурата. За наличието на преписка е потвърдено и от Върховна касационна прокуратура (ВКП) пред “Биволъ”. Съответно ВКП завежда проверката, за която на 14 септември 2021 г. официално уведомява Европейската прокуратура, Главна Прокуратура, Специализираната прокуратура (СП) и Софийска градска прокуратура (СГП).

Европрокуратурата и наблюдаващият делегиран прокурор от България към Офиса на ведомството на Лаура Кьовеши в София е завел съответната проверка по казуса през октомври 2021 г. За това става ясно и от писмо на пр. пр. No. I.372 с официални писма до ВКП и ГДНП. Казусът е споменат като „Земеделски субсидии“ и в писмо на ВКП до ГДНП от 22 октомври 2021 г.

На 1 ноември 2021 г. „Биволъ“ даде обяснения, от които става ясно, че записът е постъпил анонимно на редакционния адрес и едва след известно време става ясно, че е направен от един от участниците в дискусията с Десислава Танева.

Европрокурор отказва да започне досъдебно производство

Резултатът от “проверката” идва едва 9 месеца, след като е инициирана. Цели две години обаче са миналия от самия случай и публикацията на “Биволъ” със съответното видео с Десислава Танева. На 27 май 2022 г. “Биволъ” получава по електронна поща официалното постановление на Европрокуратурата, подписано на 20 май 2022 г. от прокурора Бойко Калфин.

В него той пише, че “не са събрани достатъчно данни за извършено престъпление от общ характер”. “След проведено заседание ПК (прокурорската колегия – бел. ред.) е постановила Решение за прекратяване на производството поради липса на относими доказателства, съгласно чл. 39 (1) (ж) от Регламента за Европейската прокуратура”.

Прокурорът, който не си е поискал отвод, знаейки, че баща му е ексдепутат от ГЕРБ обявява следното:

“Твърденията в сигнала не са подкрепени от обективни факти”.

Също така според него и “колегията” нямало нищо нередно в изявленията на Десислава Танева според Наказателния кодекс на Република България.

“Не се установи в резултат на изказването на бившия министър да са извършени престъпления или поне да е започнало извършването на такива, което да изисква разследване, т.е. заявеното предположение остава изолирано и неподкрепено от достатъчно данни по смисъла на чл. 211, вр. с чл. 207, ал. 1 НПК”.

I 372 2021

Според изпратените от Висшия съдебен съвет български делегирани прокурори щети от едно подобно твърдение на ексминистърката нямало, а съответното нямало как и да се разследва поведението й.

“В настоящия случай няма настъпила или очаквана/предполагаема вреда; няма и трансграничен аспект на описаните в сигнала действия”.

Предвид това твърдение, радваме се, че според усещанията на прокурора Калфин за липсата на “трансграничен аспект”, между София и Брюксел едва ли вече нямало никакви граници, тоест България да се намира в Шенгенското пространство, в което не е допускана вече 15 години от членството в ЕС.

Българските европрокурори и гербаджийският син Бойко Калфин не видяли защо би могло да бъде започнато досъдебно производство, след като цели 9 месеца “проверяваха” сигнала на “Биволъ” до Румен Радев и Стефан Янев.

Изложеното в сигнала не намирало “опора” в събраните и приложени материали:

“Липсват данни за извършване на престъпления, поради което образуването на досъдебно производство следва да бъде отказано’.

А преписката трябвало да бъде прекратена, понеже прокурорите видяли всякаква “липса на релевантни доказателства”. Всякакво внимание към казуса от страна на Офиса на Лаура Кьовеши очевидно била излишна, според подчинените й в София. Обяснението се базира на традиционната за българските прокурори отговорка за “липсата” или “недостига” на “доказателства”, без подробна аргументация кои точно доказателства им лиспвали и дали са ги изобщо изискали, потърсили или поне тръгнали да събират.

“Предвид изложеното считам, че не са събрани достатъчно данни за извършено престъпление от общ характер, налагащо намесата на Европейската прокуратура”, оправдава се Бойко Калфин в постановлението.

Също така българските “европрокурори” не пропуснаха възможността да си вържат гащите в чисто правния аспект.

“Постановлението не подлежи на обжалване на осн. чл. 213, ал. 1 НПК”, обобщава българският прокурор, уредил се в EPPO.

Калфин – в обща фирма със съветник на Първанов и с функционер на АБВ

Бойко Калфин и Кирил Калфин (снимка: 4-та Власт)

Бойко Калфин е синът на бившия депутат от ГЕРБ – юриста от Кюстендил Кирил Боянов Калфин (народен представител в 41-во, 42-ро, 43-то и 44-то Народно събрание).

Да се проверят доходите на Бойко Калфин чрез преглеждане на подадените от 2007 г. насам 34 декларации, откакто е прокурор в Кютендил и в София, се оказа мисия невъзможна. Декларациите отпреди 2013 г. са недостъпни онлайн в сайтовете на Сметна палата и КПКОНПИ, а в тези след 2013 г., когато изобщо са подавани, всяка година пише:

“Няма нищо за деклариране”.

Същевременно Бойко Калфин е бил съдружник във фирма “Неоком” ООД, което се вижда от декларацията му пред Сметната палата, показва търсачката на “Биволъ” / BIRD.bg за политическите лица.

Сред съдружниците в “Неоком” са двама бивши политици, свързани с лявото политическо поле. Първият е Иван Йорданов Цеков, който е бил член на ръководния орган на политическата партия “АБВ” на експрезидента Георги Първанов и бившия шеф на МВР Румен Петков. “АБВ” участва в управляващата коалиция като младши коалиционен партньор в обединението “БСП за България”.

“Неоком” ООД (Източник: “Биволъ” / BIRD.bg)

Още един съдружник в “Неоком” е и Георги Владимиров Юруков, осветен от КОМДОС като бивш агент на Държавна сигурност, което се вижда и от досието му в сайта agentibg.com.

“Георги Юруков е дългогодишен общински съветник от БСП през 90-те години на ХХ век, народен представител от БСП в 37-то Народно събрание (1995-1997), 39-то Народно събрание (2001-2005) и 40-то Народно събрание (2005-2009), съветник на президента Георги Първанов по вътрешна политика (2009-2012)”, пише в сайта за политика.

По данни към 30 април 2022 г., още една фирма с участието на Георги Юруков, “Елада Трейдинг Интернешънъл” ООД, има следните дългове към Национална агенция за приходите (НАП), натрупани от юни 2017 г. насам: 3,978 309,39 лв., сочи търсачката на “Биволъ” / BIRD.bg.

“Прокурорът не е искал отвод, защото става дума за колеги на тати”

Бойко Атанасов (Снимка: “Биволъ”)

Пред “Биволъ” номинираният за кандидат за член на Висшия съдебен съвет бивш следовател Бойко Атанасов, коментира, че тази проверка очевидно е направена формално, като самият прокурор е трябвало да си направи отвод поради евентуалния конфликт на интереси предвид факта, че баща му е бил депутат от ГЕРБ и колега с проверяваната бивша министърка.

Като “доста интересно постановление” окачестви Атанасов писанието на делегирания европрокурор:

“От него не става ясно дали са извършени каквито и да било действия по установяване на фактите”.

“Аз не разчитам на някакви действия от Европейската прокуратура, още повече от българските делегирани прокурори и деца на депутати от ГЕРБ, какъвто е случаят с този прокурор, който е отказал да започне досъдебно производство по случая”, иронизира следователят.

Според него подателите на сигналите при такова постановление, могат да си пишат на когото си пожелаят: “И да бъде променено и да бъде преразгледано решението, дори Лаура Кьовеши да го отмени, тя няма на кого да го даде, освен на същите тези делегирани прокурори”.

“Като как представяте, че някой ще направи разследване, при положение, че европейските делегирани прокурори са политически назначения?”.

“Както виждате, синът на депутат от ГЕРБ случайно Ви е отказал да образува досъдебно производство по данни, които сте посочили за извършено престъпление от колеги на баща му…”, пояснява бившият следовател.

Бойко Калфин (Снимка: ИнфоМрежа)

Според него прави впечатление, че Бойко Калфин дори не си е поискал отвод:

“Не е поискал да се отведе даже, защото става въпрос за колеги на тати!”.

“Не разчитам на тези прокурори не само за тази преписка, а за всички преписки, които могат да дойдат и са свързани с предишното управление на Бойко Борисов – заключението може да бъде единствено генерално”, казва още Бойко Атанасов.

Според него причината е в това, че назначаването на българските делегирани прокурори към EPPO е станало “порочно”, от ВСС, “органа, който е създал правила, които са порочни”.

“Европрокуратурата е показала, че (в България – бел. ред.) не функционира, а при начина, по който е създадена, не очаквам изобщо да започне да функционира”.

Според него Европрокуратурата у нас е политически орган, което е станало ясно с назначението за европейски делегиран прокурор на Теодора Георгиева, предложена от предишното правителство на ГЕРБ.

“И последните делегирани прокурори, които са избрани по несъвършени правила, от ВСС, който е доминиран от хората на Борисов и Пеевски. Иван Гешев е един от тях”, коментира още Бойко Атанасов.

Откраднатите субсидии отивали “за управляващите, за заплахи, банкети и секс”

Георги Василев (Снимка: Агроновините)

По казуса от ГДНП бе разпитан и организационният секретар на Асоциацията “Български пипер” Георги Василев, който се появява на записа с Десислава Танева.

“Нищо не ме питаха, и аз като на Вас им обяснявах каква е схемата с тези субсидии, как точно са откраднати парите”, коментира Василев пред “Биволъ”.

“Откраднати са пари на призводителите – стотици милиони по всички програми, в това число тези за подкрепата за зеленчуци и плодовете, и при животните и при плодовете…”.

Според него по време на онлайн срещата със зеленчукопроизводителите той повдига въпроса със субсидиите, а Десислава Танева “си признава, че тя ги е откраднала – тя настъпва мотиката на няколко път”.

“Моят въпрос бе елементарен – защо получихме повече пари, отколкото ни се полагат, как точно става това?”.

Според него в сехамата са били замесени политиците “на всички нива” та “чак до министър-председателя”:

“Всичко се е правило от партия ГЕРБ и част от откраднатите пари отиват в партията, друга част отиват за заплахи, за убийства, за изнудвания, за банкети, за секс, за бой…., какво да Ви обяснявам?”.

Според него и европейските институции са си затваряли очите за източваните средства на ЕС за земеделските производители.OLAF (Европейската служба за борба с измамите – бел. ред.) идва и ме разпитва, разказвам и казват: “Ние го знаем!” Но след като знаете, защо не предприемате нищо?!”, възмущава се Василев.

Според него и структурите на ЕС едва ли не били “замесени в точенето на пари”.

“Властите при нас на всички нива са замесени, и всички чак до най-високите нива в ЕС – ЕК, Комисията по земеделие, когато има пари – има за всички”, твърди браншовикът.

Екипът на Лаура Кьовеши проверява видеото в „Биволъ“ с Десислава Танева

Георги Василев заявява, че с удоволствие би дал показания и на Бойко Калфин, ако го беше викнал за снемане на обяснения. Той недоумява, заедно с нас:

“Защо този прокурор не е разпитал и мен?”.

“Биволъ” поиска официално обяснение от Офиса на европейския публичен прокурор Лаура Кьовеши, като съобщи и за липсата на отвод от страна на Бойко Калфин. “Ще отговорим колкото се може най-скоро”, коментира пред медията ни говорителката на Кьовеши Тине Холлевоет.

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

При проблеми пишете на support [at] bivol [dot] bg

Вижте също / Read Also