Икономическа полиция в Сливен е започнала проверка по сигнала на Биволъ за незаконен добива на радиоактивни инертни материали от табаните на урановите рудници в горския фонд на Държавното горско стопанство в Твърдица. Проверката е разпределена след сигнал до ВКП.

През септември ви разказахме, че със санкцията на инж. Пейчо Върбанов десетки хиляди тонове радиоактивен чакъл и скална маса са били добити и използвани незаконно в строителството. Фирмата, която ги добива е „Екоседиментс“ ООД, свързвана с небезизвестния сливенския бизнесмен Йосиф Йосифов –  Йоско. Върбанов, който е бил явочник на ДС с псевдонима „Гора“ е известен с близките си отношения с всяка власт.

Пейчо Върбанов – явочник „Гора“ е близък с всяка власт

През 2009 г. прокуратурата е прекратила образуваното разследване за незаконната дейност, с мотива, че липсват достатъчно доказателства за привличане като виновни длъжностни лица за престъпление от общ характер. Установените нарушения на РИОСВ са определени само като административни нарушения.

Близки до разследването източници на Биволъ съобщиха, че се проверява за нередности по няколко направления. Разследващите търсят информация за последния констативен протокол издаден от Юсеин Шакиров и Георги Дончев за изсичането на около 13 декара борова гора в близост до табаните на урановите рудници и добива на скална маса от оголените площи. Въпросният протокол би трябвало да се съхранява от Ганчо Петров. По време на съставянето на този документ именно Петров е бил директор на РУГ Сливен. След като документът е заведен при Петров следите му се губят.

В момента Ганчо Петров е експерт в Югоизточното горско предприятие. Директорът Пейчо Върбанов го назначи на позицията, след като Петров беше освободен от поста директор на РУГ Сливен. Името на Ганчо Петров е свързва със скандална заменка. Докато е директор на Държавното горско стопанство в Нова Загора, заместникът на Петров одобрява семейството му да замени гора в района на Твърдица за апетитна поляна на брега на яз. Жребчево. Заменката е сред 153-те, обявени от Европейската комисия за форма на нерегламентирана държавна помощ.

Разследващите проверяват още дали отделите от фонда на държавното лесничейство Твърдица от които се добивани инертните материали не са били фиктивно завишени. Изследва се и обемът на добитите инертни материали. Подозренията са, че е добита в пъти повече скална маса от платените кубици.

***

Радваме се, че стигнахте дотук. Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

Можете да се включите с PayPal, банкова карта (Visa или Master Card), Epay.bg, в брой през EasyPay, през банкомат с B-Pay или с банков трансфер. Приемаме и криптовалутен данъкъ в биткойн или друга криптовалута.

This post is also available in: English