Capture_2014-09-07_a_12.08.02

Нито една от скандалните заменки на Тройната коалиция няма отразена забрана за промяна на предназначението в Кадастъра. Това показа проверка на Биволъ на всички известни 192 заменки на земи от горския фонд.

Единствено за 78 горски имота заменени от Община Смолян в района на с. Мугла има вписване „Съгласно Закона за Горите; Без промяна на предназначението“.

Проблемът е, че без това вписване общинските и държавни органи могат да издадат документи за промяна на предназначението и строителни разрешителни, като се оправдаят с липсата на данни за ограничения. Такъв сценарий вече беше отигран с дюните в Несебър и на други места, както разкри Биволъ в скандала Дюнигейт.

Подробна проверка на имотите от заменките показа, че някои от тях вече са препродадени повече от веднъж, разчленени са или окрупнение и са ипотекирани. След като Европейската комисия окончателно обяви заменките за непозволена държавна помощ се очаква собствениците да предприемат действия, за да затруднят развалянето на сделките и доплащанията, които Държавата е длъжна да им поиска.

Ако МРР не нареди спешно да бъдат отразени ограниченията в Кадастъра има опасност крайната сметка да бъде платена от данъкоплатците, тъй като България я грози многомилиардна глоба.

Пълен пас за заменките при две правителства

Преди да дойде на власт Бойко Борисов правеше гръмки изявления за заменките и обещаваше възмездие.

„Победим ли, обещавам ви възмездие за тези, които крадоха, които със заменки взеха хиляди декари земи…“

(Борисов на предизборен митинг на 20 юни 2009 г. в Хасково).

Въпреки заканите управлението на ГЕРБ не направи нищо повече, освен да гласува мораториум върху промяната на предназначението на заменените земи. Нито една от скандалните сделки не беше развалена и така се стигна до предупреждението за санкция от Европейската комисия.

Сега обаче се оказва, че е оставен удобен „пропуск“ и вратичка за заобикаляне на ограниченията, като те просто не са вписвани в Кадастъра. Това едва ли е случайно. По времето на ГЕРБ в горите на практика управляваше един от най-видните заменкаджии – Емил Димитров, а както разкри Биволъ, знакови бизнесмени близки до ГЕРБ са ползвали облаги от заменените терени.

Справочна система „Заменкигейт“

За целите на разследването „Заменкигейт“ Биволъ изготви информационна система, обобщаваща данните за всички заменки на гори за периода 2003 – 2009. За това време са заменени 33 050 815 кв.м. държавни гори в най-атрактивните морски и планински курорти. Те са оценени „скромно“ на близо 154 милиона лева или средно 4,66 лева на квадратен метър.

Справочната система е в процес на разработка като целта е да предлага допълнителна информация за всеки отделен имот: номер на имота, собствениците на фирмите заявили заменката, оценката на имотите, съдбата на имотите след заменката (препродавания, разчленявания, ипотеки), промяната на предназначението преди забраната в края на 2009 г. и дали в Кадастъра е отбелязана забраната за промяна на предназначението.

Тази база данни ще обхване на по-късен етап и всички заменки на държавни земеделски земи, както и заменките на общините, където мащабът на обществената щета все още не е известен в пълнота.

Изготвянето на базата данни изисква значителен финансов ресурс поради нуждата от чести и подробни консултации в системата ИКАР, които са платени. За да подпомогнете работата ни можете да направите малко дарение тук.

***

Радваме се, че стигнахте дотук. Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

Можете да се включите с PayPal, банкова карта (Visa или Master Card), Epay.bg, в брой през EasyPay, през банкомат с B-Pay или с банков трансфер. Приемаме и криптовалутен данъкъ в биткойн или друга криптовалута.

This post is also available in: English