Главният секретар на МВР на софра със съден за финансови престъпления

Светлозар Лазаров, Арбен Хавальов и адвокатът му празнуват в руски ресторант
by Екип на Биволъ

Главният секретар на МВР Светослав Лазаров се оказа особено близък със скандалния бизнесмен Арбен Хавальов, осъден на първа инстанция за ДДС измами, използване на фалшива самоличност и уличен за незаконно придобито имущество. На снимки, публикувани във Facebook профила на Хавальов на 10 декември миналата година, Лазаров и той са се снимали на празнична софра в руския ресторант « Петър Първи » на Позитано. Снимките вероятно не са от 2014, а от по-ранен период. Изглежда са правени на някакво колективно мероприятие. На тях личи и видният активист и кандидат депутат на ПП “Глас народен” Николай Йочколовски. Последният е бил и доверен адвокат на Арбен Хавальов (виж тук) и присъства на същата маса сред компанията.

lazarov-havalyov-advokat

« Да ни е жив и здрав Главния секретар на МВР. Наздраве! » е емоционалният коментар на Хавальов под една от снимките.

Хавальов е близък до ДПС бизнесмен и се свързва с прословутите “обръчи от фирми”. Името му нашумя през 2008 г., когато стана ясно, че той и сестра му са формални собственици на супер-луксозния и скъп комплекс в Рибарица “Каза Домини”. Той е известен като тамошния сарай на Ахмед Доган. Срещу Хавальов и съдружниците му тогава започна крупно разследване за ДДС измами, по което той беше осъден на първа инстанция на три години условно. Тогава от Комисията за незаконно придобито имущество запорират имотите на Хавальов. (виж тук) За признати данъчни злоупотреби за около половин милион лева Хавальов е осъден да плати глоба от само 10 000 лв. Типично българско правосъдие! Впоследствие Апелативният съд в София отменя дори и тази символична присъда и върна делото на прокуратурата. Там то потъна за четири години и едва миналата година е внесено отново в съда, но вече всички пернишки магистрати се отвеждат. Така делото стига до Върховният касационен съд, който през ноември решава процесът да се гледа от Софийския окръжен съд.

От 2010 г. всички дружества с участието на Хавальов са прекратили дейността си, показва справка в Търговския регистър. “Бизнесменът” обаче не изглежда да е във финансова нужда. В социалната мрежа той афишира албуми със снимки от Малдивите, Катар и други дестинации, които е посещавал през последните 2 години.

Името на сегашния главен секретар на МВР Светлозар Лазаров беше замесено и в отношения и с други знакови фигури на ъндърграунда. Преди около година се завъртя информацията, че той е бил шофьор на изчезналия наркобос от ВИС 2 – Методи Методиев-Илиенски (Мето Илиенски). Лазаров отрече и каза, че това се отнасяло за друг Главен секретар на МВР.

P.S. Няколко минути след публикацията на Биволъ публичният достъп до снимките в профила на Хавальов беше ограничен. Ето как изглеждаха те. Кликнете на снимката, за да я увеличите.

Главният секретар на МВР на софра със съден за финансови престъпленияГлавният секретар на МВР на софра със съден за финансови престъпления

***

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук. Dear Friends, glad to see you finished reading the article.

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find this article usefull, you can support our efforts to keep doing independent investigative reporting.

Платете Данъкъ Биволъ! / Pay Bivol Tax!

Въведете сума по избор и номера на Вашата кредитна или дебитна карта. Изберете дали да ни подкрепите еднократно или всеки месец:

Подкрепа за Биволъ

Support Bivol
Or enter your payment details below

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Ако използвате Apple Pay или G-Pay и виждате съответния бутон, можете да кликнете директно на него, без да въвеждате номер на картата. Bivol is not keeping track of your card number. We relay on Stripe for card, Apple Pay and G-Pay processing.

Можете също да се включите с ЕДНОКРАТЕН ДАНЪК през PayPal или Epay/банков превод или със СМС, или да станете един от нашите редовни, МЕСЕЧНИ ДАНЪКОПЛАТЦИ Научете повече за Данъкъ Биволъ тук.

You can also support us with ONE TIME TAX through PayPal, or become one of our regular, MONTHLY TAXPAYERS .

This post is also available in: English

Вижте също / Read Also