Горски шеф летял до Германия – пратил служебния си “Туарег” да го посрещне и развежда там

Луксозното возило разкарвало "рекламни материали"
by Екип на Биволъ

Шефът на Югоизточното горско предприятие Пейчо Върбанов пътувал със самолет до Дортмунд на изложение, но няколко дни по-рано командировал служебния си джип да го чака на летището и да го развежда из Германия – разкрива разследване на Биволъ.

Случката е стара, от богатите години на Тройната коалиция, но е старателно прикрита през годините и излиза документално чак сега. Този факт показва колко устойчиво се е вкопал в поста си Върбанов, известен още като агент на ДС с псевдоним “Гора”.

На 29.01.2007 г. по данни на МЗХ инж. Пейчо Върбанов пътува с тогавашния министър на земеделието Нихат Кабил на ловно изложение в Дортмунд – Германия. Служебният му VW Tuareg (с “мутренския” регистрационен номер СН 0001 НН) потегля за Дортмунд по земя няколко дни по-рано.

Бившата секретарка на Върбанов – Нина Велева твърди, че колата и личният шофьор на агент « Гора” са пътували до Германия за негов личен комфорт. Той използвал служебната командировка, за да гостува на Меглена Плугчиева-Александрова, с която били близки приятели. По това време Плугчиева е посланик в Германия.

Биволъ се срещна с Върбанов на 23 12 2014 пред МЗХ. Питахме го защо го е чакал служебният му VW Tuareg на летището в Германия, при условие, че той летял с правителствена делегация.

Върбанов: А колата е била на зелена седмица с други хора, когато ме е чакала на летището

БИВОЛЪ: Защо го изпратихте, защо го командировахте?


Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да подкрепите Биволъ с малка сума. Въведете желаната сума в полето и реквизитите на Вашата банкова карта или използвайте бутона Apple Pay/G-Pay от Вашия мобилен телефон Плащането се извършва през системата Stripe и Биволъ не съхранява номера на Вашата карта.:

Подкрепа за Биволъ

Support Bivol
Or enter your payment details below
Или станете наш редовен спомоществовател с „Данъкъ Биволъ“

Върбанов: Той си е командирован с други хора там, то си е командирован от министъра. Аз не мога да командировам.

След този коментар агент “Гора” бързо отпътува в актуалното си служебно возило – Toyota Land cruiser – V8 последно поколение. Само за справка цената и започва от 179 900 лв.

Всъщност служебният VW Tuareg е командирован в Дортмунд не от Нихат Кабил, а от Илия Симеонов. Последният през 2007 г. е директор на Изпълнителната агенция по горите – ИАГ. В пресата Симеонов е наричан фаворит на ДПС, сочен е за близък приятел на Върбанов.

Инспектората на МЗХ проверява това пътуване по сигнал през 2009 г. Инспекторите установяват, че служебната кола е командирована със заповед номер 8 от 15.01.2007 на Илия Симеонов. Мотивът за пътешествието до Дортмунд е “превоз на рекламни материали”, а колата пътува до Германия на разноски на Държавното ловно стопанство “Тунджа – Ямбол” Защо директорът на въпросното стопанство Константин Недев плаща за пренос на рекламни материали на кола собственост на РУГ Сливeн, а не на “Тунджа Ямбол” не е ясно.

През 2009 г. проверяващите от МЗХ не виждат нищо нередно един VW Tuareg да пропътува хиляди километри, за да достави рекламни материали. Илия Симеонов обясни пред Биволъ, че такава била практиката тогава: Да се разнасят рекламни материали с луксозни джипове. Явно докато e бил директор на ИАГ Симеонов не е знаел за съществуването на дипломатическата поща, по която се пренасят рекламни материали за изложения, особено ако са посетени от министри. Не е бил информиран и за услугите на куриерски фирми, които излиза в пъти по-евтино.

Това не е първият скандален случай с агент “Гора”, разследван от Биволъ. Преди време съобщихме, че с благословията на Пейчо Върбанов мутренски фирми са добивали и продавали радиоактивни инертни материали. Случаят се разследва от прокуратурата.  Въпреки скандалите обаче Върбанов остава несменяем, а като се има предвид и демонстративната му близост му с Бойко Борисов едва ли някой ще го притесни и при сегашното правителство.

***

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук.

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

Включете се с ЕДНОКРАТЕН ДАНЪК (през PayPal, банкова карта, Epay/банков превод), или станете един от нашите редовни, МЕСЕЧНИ ДАНЪКОПЛАТЦИ (през PayPal или банкова карта), или със СМС от България или чужбина

Научете повече за Данъкъ Биволъ тук.

This post is also available in: English

Вижте също / Read Also