Сделките са за поне 56 млн. лв.

Държавният резерв търгува ударно с горива с фирми около Маджо

Шефът на резерва уверява "Биволъ", че сделките били законосъобразни
Николай Марченко
Последвайте:

Агенцията за държавния резерв и военновременни запаси търгува горива с една определена фирмa, която може да бъдe афилирана с лицето Младен Михалев – Маджо. Такива сигнали получи “Биволъ” от поне три независими източника. Председателят на агенцията Николай Василев увери медията ни, че не разполага с информация дали някои от фирмите са свързани с криминално – проявени лица. Василев твърди, че не е получавал такива сигнали. В. “Сега” съобщи за първата сделка със свързана с Маджо фирма през юли 2021 г., а през ноември председателят на агенцията бе сменен. Поне една от споменатите като близка до Михалев фирми все още реализира сделки с агенцията. Същата е бенефициент от държавни поръчки и европроекти за над…425 млн. лв. Това означава, че споменатият от премиера Кирил Петков като фигурант на прословутия списък за главния прокурор Младен Михалев остава тесен партньор с държавата в сделките за доставка на горива за нуждите на резерва. 

Редица сделки за продажба и покупка на горива от Агенцията за държавен резерв са реализирани през юли 2021, декември 2021 и януари 2022 г. За поне три от тях сайтът “Биволъ” има сигнали, че фирмите могат да бъдат свързани с Младен Михалев – Маджо. Заедно с останалите държавни поръчки и европроекти, само една от замесените компании е получила договори за доставки на горива за около половин милиард лева.

Служител на държавния резерв сигнализира “Биволъ” 

Един от сигналите е от дългогодишен служител на държавния резерв, поискал анонимност. Той припомни, че новият премиер Кирил Петков наскоро на няколко пъти е споменал името на Маджо.

“В последните дни, станахме свидетели на упреци, от страна на министър-председателя, относно списъка с с престъпни лица”, припомня сигналоподателят.

“Като доста споменавано лице беше това на Младен Михалев – Маджо”.

Според източника ни, фирма, която може да е свързана с Михалев, е извършила поредна сделка с резерва.

“Искам да ви информирам, че само няколко дни, преди официалното изявление и хвърляне на публично обвинение, фирмата на господин Михалев сключи сделка с държавния резерв на стойност над 70,000,000 лева, на цена доста под пазарната – а именно над 150 лева на 1 000 литра”, гласи сигналът.

Източник: Агенцията за обществените поръчки / Скрийншот: “Биволъ”

Според източника, сделката е била за количество над 33 хил. тона, и това по думите му

 “оставя печалба между 4 и 5 милиона лева”.

“В период на енергийна криза, и когато цените за крайните потребители стават непосилни, именно обвиненият от премиера е единствен участник и без да печели конкуренция”, твърди служителят на държавния резерв.

Сигналоподателят пита дали е възможно, Кирил Петков “да не знае за държавна сделка с изключително големи размери”.

Панамските документи: Маджо «ужилил» банка с милиони

“Как се получава така, че никоя друга компания не е допусната до търга и защо?”

“Каква е била себестойността на това гориво, и дали то не е могло да спомогне за намаляване на цените за крайните потребители?”, пита още служителят. Дали не би било редно горивата от резерва да се продават на нтези ниски цени и на вътрешния пазар, с цел облекчаване на ценовия скок в някои от секторите на икономиката и социалната сфера.

Горива от офшорка за почти половин милиард? 

Писмо на Н.Василев до Министерството на икономиката и индустрията Снимка и източник: “Биволъ”

На 16 декември 2021 г. е сключен договор с номер 1212/16.12.2021 за закупуване на над 9 хил. т дизелово гориво за 15 033 398,72 лв. от фирма “Бент ойл” АД, става ясно от служебното писмо на председателя на агенцията Николай Василев до Министерството на икономиката и индустрията, ръководено от лидерката на БСП Корнелия Нинова (вижте снимката на документа).

Вестник “СЕГА” алармира през лятото на 2021 г. за държавната поръчка от 12  януари 2021 г., по която са сключени три договора с „Бент ойл“ (за 10 610, 13 428 и 11 012 тона на стойност 12,5, 15,4 млн. и 13,1 млн. лв. ). Ако се добави и сделката от декември 2021, става дума за най-малко 56 млн. лв.

“Бент ойл” (Източник, скрийншот: “Биволъ” / Bird.bg)

Справката на “Биволъ” в Търговския регистър и търсачката на медията ни сочи, че акционерното дружество “Бент ойл” е на

вписаната като “едноличен собственик на капитала” офшорна фирма,

регистрирана в Британските вирджински острови (БВО) – “ДИЙНЪРИ ИНТЕРНЕШЪНЪЛ ЛИМИТИД”.

Като членовете на борда на директорите са посочени: Димитър Иванов Радев и Бисер Георгиев Евстатиев. Радев е вписан и като “собственик” на дружеството, чийто начален капитал от 2 млн. лв. е на офшорката от БВО.

Според “Сега” вписаният като номинален собственик на „Бент ойл“ Димитър Радев. фигурира като

“представител на лице, упражняващо контрол”, в професионален футболен клуб „Славия“

“Фарма” – Дупница (Източник: “Биволъ” / Bird.bg)

и е свързван с Младен Михалев – Маджо.

Преди години Радев бе в управлението на фармацевтичната компания „Фарма“ в Дупница, в която

действителен собственик на основната част от капитала е съпругата на Младен Михалев

Елена Михалева.

Справката на “Биволъ” в търсачката показа, че Димитър Радев наистина е бил в борда на дружеството на Елена Благоева Михалева “Фарма” – Дупница. “Фарма” за последните две години е получила поне 305 хил. лв. коронасубсидии, установи медията ни.

Самият Радев фигурира и като управител на “Асет Иншурънс”, чието наименование е съзвучно с “Интернешънъл Асет Банк”.

Регистририте показват, че “Бент ойл” е изпълнила цели 669 държавни поръчки за…над 424,8 млн. лв. (424 852 063,77 лв.).А по оперативните програми е подизпълнител за още над 1 млн. евро – обща стойност на получените средства на ЕС са по 39 проекта: 2 172 080 157 лв. 

Държавните поръчки на “Бент ойл” Източник: “Биволъ” / Bird.bg

Сред клиентите на фирмата са не само многобройните български общини и десетки държавни предприятия, но и…Висшият съдебен съвет (ВСС) и Главна дирекция “Изпълнение на наказанията” към Министерство на правосъдието. 

А също така: Държавното предприятие “Национална железопътна инфраструктура”, Държавно предприятие “Транспортно строителство и възстановяване” , Регионална дирекция по горите – Велико Търново, Агенция за социално подпомагане, Водоснабдяване и канализация ООД – Русе, Държавно предприятие – Североизточно държавно предприятие – Шумен, Регионална здравна инспекция – Силистра, “Столичен електротранспорт” ЕАД – “Трансенерго и Релсов път “, “АЕЦ Козлодуй” ЕАД, Водоснабдяване и канализация ЕООД – Пловдив, Югозападно държавно предприятие – Благоевград, БДЖ – Пътнически превози ЕООД, БДЖ – Товарни превози ЕОО, “Булгартрансгаз” ЕАД, Северноцентрално държавно предприятие – Габрово и десетки други държавни и общински институции и дружества.

Държавата продала плажа Тауклиман на ортак на Маджо

Шефът на резерва към “Биволъ”: Нямам информация за връзка с Маджо 

Николай Василев. Снимка: “България он еър”

Назначеният от служебния кабинет на Стефан Янев (на 12 ноември 2021 г.) за председател на Агенцията за държавен резерв Николай Василев е бивш шеф на 5-то Районно в София.

“Биволъ” поиска позицията на Василев относно сделките с горива, които според източниците и проучването ни ощетяват бюджета.

По думите на Василев всички сделки били “законосъобразни” и се извършвали по пазарни цени през Софийската стокова борса.

“Агенцията не е полиция и няма капацитет да извършва проверки на фирми и връзката с криминално-проявени лица”, твърди настоящият шеф на резерва и бивш топ полицай.

Според него фирмите всеки месец подавали декларации за собственост към агенцията.

[06SOFIA647] НАЙ-ПОПУЛЯРНИЯТ ПОЛИТИК В БЪЛГАРИЯ: ГОЛЕМИ НАДЕЖДИ, СЕНЧЕСТИ ВРЪЗКИ

Той коментира и дали е редно при риск от война в Украйна, която може да заплаши националната ни сигурност, да се продават горива в много големи количества от държавния резерв.

“Нормално е, защото на горивата им изтича срока за годност”, твърди Николай Василев.

“Аз не разполагам с такава информация”,

уверява шефът на резерва относно евентуалната връзка на фирмите като “Бент ойл” с лица от списъка на Кирил Петков.

Василев също така отрича служителите на агенцията му или службите да са подавали сигнали или друга информация относно евентуално нередовни дружества, с които се сключват договори за изкупуване или за продажба на горива.

Банките « гнили ябълки » вече и в телевизионен ефир

Николай Василев бе категоричен, че ако му бъде подаден официален сигнал, то

щял “задължително” да нареди проверка на договорите, 

които се сключват с доставчиците на агенцията.

Надяваме се г-н Василев да използва опита си от МВР в работата с организираната престъпност, за да сезира контролните органи по материала ни, след като поне една от осветените вече фирми продължава да е ключов търговски партньор на агенцията.

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

Избрахте да дарите 10.00€ Месечно

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 10.00€ Месечно

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 5.00€

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

лв.
 
The current exchange rate is 1.00 EUR equals 0 BGN.
Възможности за плащане
Информация за Вас

Внимание: с този метод сумата ще е в лева, а не в евро. Можете да изпратите "Данъкъ Биволъ" електронно през Epay.bg или с банков превод. От територията на България можете също да изпратите пари в брой през EasyPay, или да направите превод през банкомат, поддържащ услугата B-Pay.    

Обща сума: 5,00 лв.

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

SMS код BIVOL

За да подкрепите с малка сума нашите разследвания и автори, можете да изпратите SMS на кратък номер. Ще получите с обратен SMS линк към нашия архив.

  • Изпрати 1,2 лв. на номер 1851 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 2,4 лв. на номер 1092 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 4,8 лв. на номер 1094 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 12 лв. с два смс-а на номер 1096 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ

Сумите са с включен ДДС. Моля, имайте предвид, че това е най-неефективният начин да подпомогнете Биволъ, тъй като комисионната на мобилните оператори достига 60%. Ако имате възможност, използвайте някой от другите методи на плащане.

Криптовалути

За да ни изпратите биткойни сканирайте QR кода или използвайте един от двата адреса: Standard: 1EY3iwkPXiby6XFsyCcVPGZPYCGPbPeVcb
Segwit: bc1ql28g7qnvdmenrzhhc7rtk0zk67gg4wd9x9jmmc

 

 

Вижте също / Read Also

%d