Имало ли е « капан » за Кобляков в България?

Разследване на Биволъ разкри съмнителен синхрон на действията на Пещаците и МВР, довели до задържането на Кобляков
Екип на Биволъ

“Слава Богу, че успяхме да спасим Кобляков” – коментира негов български приятел във Facebook след новината за бруталното убийство на Борис Немцов в Москва на метри от Кремъл. Днес Николай Кобляков е сред организаторите на траурен митинг в Париж, на който свободните руснаци изразиха своя гняв срещу путинския мракобесен режим, който връща страната в страшните години на Гулаг, чистките и страха.

Манифестация в Париж след убийството на Борис Немцов

Манифестация в Париж след убийството на Борис Немцов

КОЙ примами Кобляков у нас, за да бъде задържан? Действат ли у нас агенти на путинския режим, които преследват руските дисиденти дори на европейска и натовска територия? Имали ли са те съучастници в МВР, за да щракнат капана в точното време? Разследването на Биволъ установи, че руският дисидент Николай Кобляков е поканен да дойде в България от фирмата “Галакси Груп”, свързана с пловдивските производители на алкохол и цигари известни като “Пещаците”. Той беше арестуван на софийското летище на 29 юли т.г. по ордер на Интерпол издаден от Москва на 1 април 2014 г., но активиран точно в деня на пристигането му в София.

На 27 март 2014 г. Кобляков получава имейл от Юлиан Николов, търговски и инвестиционен директор на « Галакси Пропърти Груп ». Фирмата проявява интерес към концепцията на Кобляков за домове за възрастни и предлага сътрудничество за инвестиционни проекти в България. На 29 март Кобляков отговаря, че е заинтересуван и би посетил България.

Два дни по-късно, на 1 април бюрото на Интерпол в Москва издава международен ордер за издирване на руснака (виж документа). Въпреки наличието на тази бюлетина, Кобляков твърди, че е пътувал безпрепятствено в страни от шенгенското пространство и извън него и никъде не е задържан. Френските власти дори му издават френски паспорт след 1 април 2014 без никакви забележки.

order-koblyakov

Междувременно кореспонденцията на Кобляков с « Галакси Груп » продължава и в началото на юли датите за посещението му в България са уточнени: 29 – 31 юли.

Адвокати на “Пещаците” съветвали Кобляков да не дава гласност

На 29 юли в 16:20 Кобляков каца в София с полет на « Ер Франс ». При преминаване на граничния контрол с френския си паспорт той е задържан.

« Граничните полицаи бяха много любезни » – разказа Кобляков за Биволъ. «

Един от тях ми каза, че ако съм бил пристигнал ден по-рано нямало да ме задържат. Току що били получили ордера за мен. »

Кобляков успява да се свърже с Юлиан Николов, който изпраща адвокати на «Галакси Груп ». Те съветват руснака да не дава гласност на ареста.

Руският дисидент обаче ги отпраща и се обръща за правен съвет и осигуряване на местен адвокат от международна правозащитна организация в Париж. Днес можем само да гадаем какво би се случило, ако ги нямаше гласността и обществената подкрепа за заплашения от екстрадиране в путинска русия руско-френски гражданин.

Този ред от събития повдига основателни подозрения за старателно организиран от Москва план за задържането на руснака именно в България. В такъв дух бяха и изказванията на самия Кобляков, който няколко пъти пред медиите говори за заложен « капан » без да навлиза в подробности. Важно да се уточни как така ордер издаден от Интерпол на 1 април 2014 се активира именно в деня на полета на Кобляков до България, а не преди това. Защо руската бюлетина е била игнорирана от службите на няколко шенгенски държави и дали изобщо те са я получили? Биволъ се опита да отговори на тези ключови въпроси, които да осветлят случилото се с Кобляков, но се сблъска с мълчание на компетентните органи и отказ на коментар от неговите бизнес партньори.

МВР: Дата и час, това са « лични данни »

В първия работен ден на новия служебен министър Йордан Бакалов Биволъ внесе искане за информация по ЗДОИ, за да научи точната дата и час на получаване на ордера от Интерпол в МВР и точната дата и час на въвеждане на данните в системата на « Гранична полиция ». Това беше и първото питане по ЗДОИ за новия вътрешен министър.

Отговорът на Бакалов гласи, че датата и часът били лични данни и не може да бъдат разкрити. Потърсен по телефона за обяснение той обеща да преразгледа решението си и да съобщи поне информацията, която не засяга системата на Интерпол – датата и часът на въвеждане на данните за Кобляков в българската система на « Гранична полиция ». Бакалов обаче се отметна и не отговори на повторното запитване по ЗДОИ. Лъжата му имаше конкретен ефект – докато чакахме « поправителния » изтече срокът за обжалване пред съда на първия отказ. Парадоксално, но месец по-късно Бакалов, започнал мисията си с отказ да отговори на въпрос от голям обществен интерес получи от « Програма Достъп до информация » награда за прозрачност.

Биволъ настоя също пред Бакалов да бъде образувана служебна проверка за случая, но и това искане беше игнорирано от министъра. Самият Кобляков също не е получил отговор на същите въпроси до МВР – разказа неговия адвокат Биляна Писова. Тя е внесла подобно питане от името на Кобляков, но е получила отказ за достъп до информация въпреки по-рано изразеното мнение на МВР, че датата и часът са « лични данни », които той по закон Кобляков има право да узнае.

Паралелно с питането до МВР Биволъ изпрати въпроси за бюлетината от Москва на централната служба на Интерпол в Лион, Франция. Защо тя не е прилагана в страните от шенгенското пространство, Англия и САЩ? Кога е регистрирана в България? Отговор не се получи.

Биволъ потърси за коментар Юлиян Николов с конкретни въпроси относно кореспонденцията с Кобляков, самоличността и действията на адвокатите, които първи са общували с руснака. Юлиян Николов отговори, че ще «съгласува даването на информация » с Николай Кобляков, тъй като тя «засяга търговски взаимоотношения и пряко касае и него ». Последващ отговор така и не се получи.

Междувременно Николай Кобляков получи силна обществена подкрепа в България и прокуратурата дори оттегли иска си за екстрадиция в Русия, признавайки за риска той да не получи там справедлив процес и да стане жертва на репресии. След като съдът го оправда, Кобляков се завърна във Франция, където противно на логиката не беше задържан заради руския международен ордер, който все още не е отменен официално.

Случаят «Кобляков » се вписва в дълга серия от казуси с преследвани по линия на Интерпол руски опозиционери и намери отражение в международната преса. Както писа британския Телеграф, вместо да лови престъпници, Интерпол често се използва като инструмент за репресии срещу инакомислещи.

Имали ли са руските служби съмишленици в България, включително в системата на МВР, за да организират « капан » на Кобляков? Биволъ ще продължи да задава въпроси и към новото ръководство на Вътрешното министерство и ще настоява за служебна проверка на обстоятелствата, довели до задържането на Кобляков именно в България. Въпреки щастливата развръзка за руснака, самият арест на Кобляков позиционира страната ни за пореден път като уязвимо звено на западната система за сигурност, а отказът да се потърси отговорност потвърждава съмненията за « пробив » в службите, вместо да ги разсее.

Кои са « Галакси Пропърти Груп »

Собственици на « Галакси Пропърти Груп » са Антон Щерев и Атанас Петров, известни още като “Пещаците”. Те притежават « Винпром Пещера » и цигарената фабрика в Пловдив, произвеждаща марката « Кингс ». Известни са на широката публика и от аферите с фалшиви бандероли, разкрити от Ваньо Танов /виж тук/, както и с подкупа за бившия зам.-шеф на ГДБОП Иван Иванов, който поискал скъпа ловна пушка и лаптоп, за да осигури чадър над незаконната им дейност /виж тук/.

peshtacite-pushka-laptop

В справка /виж тук/ разпространена до медиите от покойния бивш гл. секретар на МВР Цвятко Цветков се казва, че Пещаците са спонсорирали както БСП (Румен Петков) така и ГЕРБ със значителни суми за избори. В по-ново време се твърди, че Пещаците имали общ бизнес с Делян Пеевски, включително покрай покупката на Булгартабак, но напоследък отношенията им не са цветущи.

Право на отговор на “Галакси Инвестмънт Груп”: 

Биволъ публикува писмото изпратено от “Галакси”, като право на отговор. Поместваме отговора на “Галакси Инвестмънт Груп” в графичен вид и без никакви редакционни манипулации.

IMG_20150307_123724IMG_20150307_123747

По повод на писмото държим да уточним, че сме получили информация за контактите и кореспонденцията на Юлиян Николов с Николай Кобляков и това как са протекли техните връзки от самия Кобляков. Разполагаме с официално изявление на Кобляков пред редактор на медията. Осъществили сме кореспонденция с Юлиян Николов в качеството му на мениджър на “Галакси Груп” на фирмения адрес jnikolov@galaxy-bg.com (виж приложеното факсимиле). Г-н Николов не отрече изложените от Кобляков факти и обеща отговор на отправените му въпроси. Такъв отговор не последва.

 nikolov-galaxy-grup

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

Избрахте да дарите 10.00€ Месечно

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 10.00€ Месечно

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 5.00€

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

лв.
 
The current exchange rate is 1.00 EUR equals 0 BGN.
Възможности за плащане
Информация за Вас

Внимание: с този метод сумата ще е в лева, а не в евро. Можете да изпратите "Данъкъ Биволъ" електронно през Epay.bg или с банков превод. От територията на България можете също да изпратите пари в брой през EasyPay, или да направите превод през банкомат, поддържащ услугата B-Pay.    

Обща сума: 5,00 лв.

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

SMS код BIVOL

За да подкрепите с малка сума нашите разследвания и автори, можете да изпратите SMS на кратък номер. Ще получите с обратен SMS линк към нашия архив.

  • Изпрати 1,2 лв. на номер 1851 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 2,4 лв. на номер 1092 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 4,8 лв. на номер 1094 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 12 лв. с два смс-а на номер 1096 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ

Сумите са с включен ДДС. Моля, имайте предвид, че това е най-неефективният начин да подпомогнете Биволъ, тъй като комисионната на мобилните оператори достига 60%. Ако имате възможност, използвайте някой от другите методи на плащане.

Криптовалути

За да ни изпратите биткойни сканирайте QR кода или използвайте един от двата адреса: Standard: 1EY3iwkPXiby6XFsyCcVPGZPYCGPbPeVcb
Segwit: bc1ql28g7qnvdmenrzhhc7rtk0zk67gg4wd9x9jmmc

 

 

This post is also available in: English

Вижте също / Read Also

%d блогъра харесват това: