Екозащитници бият камбаната

„Клиентелизъм и мафия“: Еколозите за Асен Личев и кандидат-министрите на БСП и ИТН

Коалицията „За да остане природа в България“ призовава проектокабинета на Кирил Петков да не връща схемите на Тройната коалиция
Николай Марченко
Последвайте:

Екозащитните организации не са доволни от наследството на служебния министър на околната среда и водите Асен Личев, става ясно от коментарите на лидерите им пред „Биволъ“. Миналата седмица коалицията „За да остане природа в България“ официално се обяви срещу каквито и да било опити в бъдещия кабинет на Кирил Петков МОСВ да се оглави от някого от БСП. Пред „Биволъ“ лидерите на екоорганизации Тома Белев, Вера Стаевска и Андрей Ковачев разкритикуваха дейността на Асен Личев. Те предупредиха за евентуални „клиентелистки“ интереси и „вкарването на мафията“ в следващото правителство през квотите на „Продължаваме промяната“, БСП и  „Има такъв народ“ в енергетиката, земеделието, туризма и транспорта.

С две остри прессъобщения от миналата седмица Коалицията от природозащитни организации и граждански групи “За да остане природа в България” възрази срещу идеята Министерството на околната среда и водите (МОСВ) в следващото правителство на Кирил Петков пак да бъде оглавено от министър, излъчен от БСП, както и срещу това ведомството отново да бъде поверено на политик, а не на експерт.

Според екозащитниците спешните проблеми в сектор “Околна среда” не трябва да бъдат поверени на партията на Корнелия Нинова, „генерирала през годините голяма част от тях“. “За да остане природа в България” призова за екоминистър да бъде назначен „човек с доказан експертен опит и принос в природозащитата“.

В противен случай парите за околна среда отново ще бъдат похарчени, но без околна среда да остане.

Това нямало как да се случи с кадър от БСП заради “отчетливата липса на заявени политики и ангажименти по околна среда досега и на секторни експерти в тази партия”, и заради това, че “върху социалистическата партия тежи отговорността за някои от най-тежките наследства за природата на България, оставени от Тройната коалиция”.

Природозащитниците припомниха на „Позитано“ устройствените планове в нарушение на законодателството, презастрояването по Черноморието, опитите природен парк “Странджа” да загуби защитения си статут, легализирането на строежи в национални паркове. Както и порочната практика на замяна на ценни държавни имоти край курорти срещу номинални оценки на гори и ниви във вътрешността на страната – т.нар. „заменки“, ощетили държавата с не по-малко от 1.5 млрд. лв.

Ексгубернатор на Бургас от ерата Орешарски оглави областното РИОСВ в кабинета на Румен Радев

В другото прессъобщение призовават и за прилагане на конкурсния принцип в МОСВ чрез прозрачно назначаване на управленските позиции и ясни критерии за експертиза и опит, както и периодичен преглед и оценка на изпълнението от нееднолично контролно звено. Последното се аргументира със спорни назначения в ключови институции като дирекции на национални паркове – казусите с “Централен Балкан” и РИОСВ – Бургас, за който “Биволъ” също писа.

Природозащитниците предложиха и стратегически действия за опазване на природата в България в 15 области:

  1. Наказателни процедури
  2. Подобряване на управление национална екологична мрежа “Натура 2000”
  3. Стратегически документи за биоразнообразието
  4. Управление и опазване на видове
  5. Обявяване на национални защитени територии
  6. Води – реки, Черно море, влажни зони
  7. Административен капацитет
  8. Климат и природа
  9. Управление на гори
  10. Превантивна дейност
  11. Финансиране на дейности за опазване на природата
  12. Отпадъци и чистота на въздуха, други аспекти околна среда (шум, миризми)
  13. Земеделие и природа
  14. Образование
  15. Градско развитие и природа.

В крайна сметка, в понеделник стана ясно, че БСП няма да има министър на екологията, а Асен Личев не е поканен да остане и в редовния кабинет, какъвто е случаят с колегите му в служебното правителство Стефан Янев ((Министерство на отбраната) Бойко Рашков (МВР) и Николай Денков (Министерство на образованието). А представителят на Демократична България“ (ДБ) и съпредседател на „Зелено Движение“ Борислав Сандов е номинацията за вицепремиер по климата и министър на околната среда и водите.

Но „Биволъ“ провери какво мислят лидерите на екозащитните неправителствени организации, както за излъчения от левицата досегашен служебен министър Асен Личев, така и за кандидат-министрите на БСП, „Има такъв народ“ (ИТН) и „Продължаваме промяната“ (ПП) в паралелните сектори: енергетиката, земеделието, туризма и транспорта.

Копринков от „Дондуков“ и Златев от „Лукойл“

Тома Белев Архив на “Биволъ”

В коментар за „Биволъ“ председателят на Асоциацията на парковете в България Тома Белев разкритикува ключовите назначения в сектора, направени от служебния министър.

„С кадровите назначения имаха явни неуспехи – не само смените в РИОСВ Бургас и Варна, но и например директорът на Национален парк Централен Балкан, а и запазването на някои компрометирани кадри в РИОСВ“, изреди Белев.

В тази връзка екологът споменава смятаният за „кадровик“ на „Дондуков” 2 – секретарят на президента по вътрешна политика и гражданско общество Николай Копринков.

Много често чувам в сектора „Това е решение на Копринков“, което не може да е оправдание за липсата на правилна стратегия за управление на персонала и политиките“.

За Тома Белев назначаването на директорите на структури трябва да се основава на публичен конкурс, за „да не се допусне назначаването на лица с бегла представа за законите, които трябва да прилагат“.

“Последното решение на директора на РИОСВ Бургас, касаещо инвестиция в соларен парк, свързван от обществото с Валентин Златев (бившият изпълнителен директор на „Лукойл България“ – бел. ред.),  е типичен пример“.

Областният на Бургас национализира 42 декара в Слънчев Бряг

Само това назначение, според Белев, е достатъчно за наказателна процедура срещу България по две директиви – за птиците и за хабитатите.

За два месеца нивото на опазване на природата в Централен Балкан спадна катастрофално – никога до сега сме нямали чак такова бракониерство на диви кози, включително с използване на вертолети.

Според него като сериозен проблем остава и съдбата на Оперативна програма „Околна среда“ (ОПОС) и конкретно „незаконното строителство от изминалите години по реките“. 

Той обаче признава, че министър Личев и екипът му все пак са положили усилия да променят някои негативни процеси в МОСВ, успели са да придвижат напред въпроси като този с наказателните  процедури:

„Прекъснаха негативни традиции като необявяване на защитени зони, територии и вековни дървета“.

Някои стъпки са направени в посока ограничаване вноса на отпадъци и рекултивирането на старите сметища, спиране на незаконното строителство по Черноморието, промени в начина на публикуване на решения, увеличаване на бюджета на МОСВ и т.н..

Регулярните срещи с гражданите и създаването на консенсусни групи е нещо, което се надявам и следващият министър да продължи.

„За съжаление тримесечната визия за работа и липсата на парламент не е най-добрата основа за сериозни успехи“, констатира Тома Белев по повод работата на досегашния служебен кабинет.

По повод дискутираното обединение на функциите министър на околната среда и вицепремиер по климата, екологът подчерта, че  и двата ресора са изключително тежки и там са наложителни сериозни реформи.

„Аз се съмнявам да се намери  експерт  у нас, който да поеме управлението  и на двата ресора, и да има необходимата енергия за това, а считам, че в тези сектори познавам всички големи експерти“.

Според него коалиционните формули и споразумения не трябва да водят до неефективни структурни решения. „Защото това вече сме го живели и не е успешно“, обобщи позицията си Тома Белев.

БСП и ИТН, които „ще вкарат мафията“

Андрей Ковачев Снимка: БСТВ

Екоактивистът Андрей Ковачев от „За да остане природа в България“ беше доста остър по отношение на служебния екип в МОСВ.

„Аз мога да кажа, че по-скоро не“, отговори екоактивистът Андрей Ковачев на въпроса на „Биволъ“ дали Асен Личев е защитавал интереса на тези, които се борят за опазване на природата в България.

Той спомена опитите на служебния екоминистър „да прокара лобистки поправки в полза на водни електрически централи, които са страшно незаконни и увреждат страшно природата“.

„Абсолютно неадекватни уволнения на дългогодишни служители, работещи хора“.

Според Ковачев имало е уволнения на ключови служители и ръководители на природни национални паркове като в „Централен Балкан“.

„Това също е тежък удар и е недопустимо такива лобистки и клиентелистки уволнения да се случват без никаква основателна причина“.

Министър Асен Личев пое екологичните разкрития на „Биволъ“

По случая „Кресна“, според него, единствената причина да има напредък са действията на неправителствените организации, но по никакъв начин не и на министър Личев. „Кресна“ е най-старият природозащитен случай в България, който продължава вече 21 години, уточни той.

„И в него искаме да запазим това изключително за биоразнообразието място – Кресненския пролом, като настояваме за изграждане на магистрала извън пролома“.

Но там, твърди Ковачев, „има страшен клиентелистки интерес, като случаят в момента се разглежда от Бернската Конвенция“.

Той определи като „много е странно“, че България, подписала Бернската конвенция на Съвета на Европа (СЕ), престава да плаща своите такси за участие.

 „Понеже тази такса е страшно голяма – е 3,250 евро годишно“.

Ковачев предполага, че министър Личев не смята за нужно да плати тази такса: „Вероятно отмъщавайки, за това, че Бернската Конвенция мониторира България по този случай“.

„Та това е министър Личев – неговата визия като цяло е негативна“.

„Много му благодарим за това, което направи за Черноморските зони, но оттам нататък на България наистина й трябва един природозащитен министър“.

Според него има риск от „много тежки санкции“ от страна на Европейската комисия (ЕК). „Да не забравяме, че по времето на министър Личев се отвори наказателната процедура за това, че не сме обявили адекватно защитените зони, не сме обявили адекватни техни природозащитни цели“, казва Ковачев.

“Биволъ“ призовава Служебното правителство да сигнализира Кьовеши

Тази наказателна процедура по данните му вече е стигнала до Европейския съд. Проблемите, според Андрей Ковачев са наследени от предишното управление на ГЕРБ, но министър Личев имал „възможност да го реши, но не го направи“.

„Той направи един нескопосан документ, в който каза, че ние имаме консенсусна позиция как да решаваме проблема с обявяването на зоните и техните цели, който не ставаше за нищо“.

„С бутонките трябваше да влизаме, за да включат едни параграфи, които да казват, че правилното място за тези цели на зоните са заповедите за обявяване и че те сега не стават“, разкри екоактивистът.

Той посочи, че този един параграф не е помогнал, понеже „целият документ е смешен“: „И, за жалост, и това в момента е фактическото състояние на нещата“.

Като „чист и абсолютен клиентелизъм“ окачестви екозащитникът назначенията на министър Личев в РИОСВ-Бургас и РИОСВ-Варна.

„Някак не става така в едно правителство едната ръка да казва – ето правим нещо, за да се борим срещу корупцията, а другата ръка да крои откровен клиентелизъм“, коментира той.

Според него „не се прави така“, както служебният екоминистър е управлявал в два поредни кабинета ресора си:

„Много ми е жал за този човек, защото той в крайна сметка е в края на своята кариера, но няма да я завърши с положителен знак“

„Биволъ“ попита и за номинациите на министрите на енергетиката и на земеделието в бъдещия коалиционен кабинет, предложени от ПП „Има такъв народ“ (ИТН) на Слави Трифонов.

„Няма как – съвсем очевадно, че в земеделието и енергетиката в момента през ИТН отново се прокарват клиентелистски интереси“

Според него е публична тайна, че лицата на ИТН, които са били в парламентарните комисии в 45-тото и 46-тото Народно събрание (НС) са „защитници на клиентелистки интереси“.

„Примерно, в Министерството на земеделието – на така наречените едри зърнари, на ловното лоби и т.н“.

Андрей Ковачев смята, че клиентелизмът „няма да може да бъде изваден отвсякъде“, защото това правителство е необходимо да се осъществи.

„Въпросът е как да се борим с това нещо. ИТН ще вкарват мафията. Единственият начин, който виждам, е гражданският контрол“.

Според него гражданите трябва да се борят за пълната прозрачност на администрацията в кабинета „Петков“.

„Нищо да не може да става шито-покрито, в буквалния смисъл – всяко писмо, което влиза или излиза от министерствата, всяко взаимоотношение с шефове на отдели да бъде писмено и публично“.

Това означавало всичко да бъде публикувано веднага в електронни регистри,  а „човек да може да го търси по ключови думи и да намира информация“: „Тогава клиентелизмът ще стане много по-труден“, подчерта той.

Тогава нямало как според Ковачев да се случи онова, от което екоорганизациите ги е страх сега: „Като влизат министри, които искат отново да развиват АЕЦ „Белене“ или да напълнят Дунава с водни централи – все практики, които няма как се случат“.

„Отново ще бъдат загубени сума пари по тези простотии“.

Той прогнозира, че транспортното ведомство, което се очаква да бъде оглавено от основателя на „Еконт“ Николай Събев от ПП „Продължаваме промяната“, ще „изяде горещия картоф“, какъвто е Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) – него кабинетът „Петков“ планира да извади от Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ).

По следите на незаконната сеч в Габрово

„Всичките магистрални проекти, които сега би трябвало да бъдат лансирани в нова оперативна програма, са с масивни нарушения, че не би трябвало по никакъв начин да получат пари от Европа“.

Нарушенията били не само по природозащитните директиви, а и на тези за пътна безопасност: „Направи ми впечатление, че тези проекти не бяха дискутирани нито в преговорната група за околна среда, нито в тази за транспорта, което означава, че капацитетът на тези гилдии да решат тези проблеми е никакъв“.

Тук, според него, наследството идва от бившия министър-председател Бойко Борисов, заложил „всички тези бомби“:

„Абсолютно всеки, който влиза в тази сфера, без да е подготвен, е като самоубиец“.

„Те мислят, че сега ще отидат да откраднат едни пари, но ще им се случи точно обратното – ще се взривят  едни тежки мини, заложени от Бойко Борисов“, прогнозира Андрей Ковачев.

„Отстреляни от хеликоптер и обезглавени диви кози…“

Вера Стаевска снимка: Дарик

Вера Стаевска от “Зелени Закони” смята, че със служебния екоминистър са свързани големите притеснения със силно спорните назначения в Национален парк „Централен Балкан“ и в РИОСВ-Бургас. 

“От „Централен Балкан“ е уволнен дългогодишният му директор, който, не, че е светец, но е уволнен под натиска на БСП за това, че е ограничил конкретния свързан с БСП човек за незаконна дейност в Централен Балкан”, коментира Стаевска пред “Биволъ”.

Съответно с новото назначение са започнали скандални случаи, като за пример тя посочи „бракониерския лов“ в Централен Балкан от хеликоптер с отстрел на диви кози.

„И няколко диви кози бяха отстреляни, и са обезглавени брутално“

„Никъде, нито на страницата на МОСВ, нито натази на „Централен Балкан“ ще видите прессъобщение за него, води се разследване, но съмненията са, че ще се потули, тъй като хеликоптерите в България не са много, досега все още не е идентифициран хеликоптерът и пилотът му”, разказа екоактивистката.

„Предполагам, че всички тези назначения, които се случват в министерството, не зависят само от министър Личев, но е факт, че има доста спорни назначения на ключови места”.

Стаевска спомена и закона за измененията на Закона за водите и Наредбата за повърхностните води като „спорното нещо“, на което Асен Личев „даде ход“.

„Те щяха да легализират незаконни ВЕЦ-ове и за момента  са стопирани, но това беше много скандално нещо и доведе до протести по време на служебното правителство“.

По думите на Вера Стаевска, Асен Личев е бил много внимателен да се съобразява с временния характер на правителството: “Не е имало големи фалове”.

Бракониери простреляха царски орел навръх Деня на независимостта

“Хубавото е, което да му признаем на министър Личев, е че имаше диалог с неправителствените организации”.

Тя обясни, че благодарение на регулярни срещи, те се изразили в две конкретни неща, за които смята, че служебният министър имал категоричен принос.

“Едното е това, че издаде едно писмо, с което отменяше писмо на предишен екоминистър, който разрешаваше да се процедират нови строежи в община Царево, въпреки липсата на ОУП”, даде пример Стаевска.

Тя припомни, че след акция на „Зелени закони“ е поискано това писмо да бъде отменено: “И министър Личев се вслуша, което наистина е важно. Не, че се спират досегашните строежи, но поне в бъдеще няма да бъдат одобрявани до приемането на ОУП”, казва активистката.

“Бяха разширени три зони от „НАТУРА 2000 по Черноморието, това също е ключов случай”.

Тя припомни, че в разширени зони са включени три от още незастроените плажове – Пашадере, Карадере и Корал: „Факт е обаче, че докато няма конкретни режими за зоните, които изрично казват, че в тях е забранено строителството, това за момента е малко защита на хартия“, уточни Стаевска.

Raiffeisen и Ревизоро срещу еколозите и Камчийските пясъци

Вера Стаевска припомни, че природата не е „заключена“ само и единствено в МОСВ. Ключови според нея тук за различни аспекти са също и Министерството на земеделието, Агенцията по горите, министерствата на енергетиката и на туризма.

Според нея всички тези постове „трябва да имат много ясно разписани коалиционни приоритети, за да можем да се надяваме на някаква промяна към добро“.

По повод евентуалните назначения на БСП, ИТН и ПП тя коментира:  

„Евентуалните номинации не са с най-добро природозащитно реноме, меко казано“.

И само писмените споразумения биха помогнали „да се избегнат порочни практики в бъдеще. Всички стискаме палци това мнозинство да не носи негативите на някогашната Тройна коалиция“, обобщи позицията си Вера Стаевска.

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

При проблеми пишете на support [at] bivol [dot] bg