"Отстрелването" на природата в България

Бракониери простреляха царски орел навръх Деня на независимостта

Преди дни са убити десетки защитени птици и бозайници, отровен е черен лешояд
Николай Марченко
Последвайте:

Очевидно независимостта на България все още не е достатъчна като историческа предпоставка за някои български граждани, които унищожават природата с цел финансови печалби и спортен интерес. Навръх Деня на независимостта поредно престъпление срещу българската природа, най-голямото богатство на нашата страна, е констатирано и документирано от природозащитниците. Става дума за прострелян от алчните бракониери царски орел, защитен вид птица. Една от най-редките и емблематични птици в света – царският орел, е прострелян край гр. Ямбол, алармираха “Биволъ” от Българско дружество за защита на птиците (БДЗП) – BirdLife България и “Зелени Балкани” точно навръх Деня на независимостта.

Снимка: БДЗП

Престъплението идва на фона на “отстрелването” на независимостта на България от алчните политици, които не спират да употребяват държавата и нейните ресурси в предизборната си борба за власт, за която използват всички средства.

Екипът на “Биволъ” е категоричен, че докато политическите формации и правителствата (редовни и служебни) у нас позволяват безнаказаните престъпления срещу природата, независимостта на България ще остава само на хартия – ще има нказателни процедури от Европейската комисия (ЕК), ще има прилагане на санкциите подобно на тези по Закона “Магнитски”.

Има риск и от замразяване на европейските фондове поради неспазването на екологичните норми като ТЕЦ-овете на държавата и топ олигарсите, обгазяващи региона. Както и е налице риск за получаване на грантове от организациите като Световната банка (СБ) и Международния валутен фонд (МВФ), където двама български топ политици преди дни “светнаха” (скандалът с псевдорейтинга Doing Business на протежетата на експремиера и “ловец Nr.1” Бойко БорисовКристалина Георгиева и Симеон Дянков) като продажен слугинаж на водещия икономически конкурент на съюзните САЩ и ЕС и главен замърсител на въздуха в света – Китайската Народна Република (КНР).

“Орелът е жертва на бракониери” 

Според експерти на неправителствената организация (НПО) орелът е намерен в нива близо до Ямбол в тежко състояние: “На 20 септември 2021 г. екип на БДЗП открива птицата, благодарение на поставения й GPS/GSM предавател, в безпомощно състояние”.

Снимка: БДЗП

“След като тези дни ви съобщихме за задържан бракониер, убил десетки защитени птици и бозайници, за отровен черен лешояд до Крумовград, сега ви информираме и за прострелян световно застрашен царски орел близо до
Ямбол”, поясни в обръщението си към медиите отговорникът “Комуникации” към БДЗП Йорданка Горанова.

“Птицата е намерена от наш екип в безпомощно състояние”.

“И веднага е транспортирана до Спасителния център на Зелени Балкани в Стара Загора”.

“След преглед се установява, че царският орел е жертва на бракониери, прострелян с ловно оръжие, а доказателството за това са откритите, вследствие рентгенография, 16 сачми в тялото му”, пояснява Йорданка Горанова.

Прессъобщението на БДЗП гласи, че орелът е настанен в Спасителния център за диви животни на Зелени Балкани. “След преглед от ветеринарните лекари на Центъра се установява, че:

царският орел несъмнено е жертва на бракониери, прострелян с ловно оръжие

Той е бил “със счупено лява крило, а доказателството за това са откритите, вследствие рентгенография, 16 сачми в тялото му”.

От НПО-то поясняват, че простреляният царски орел е млада птица, маркирана от БДЗП с GPS/GSM предавател това лято в гнездо в района на гр. Елхово: “Предавателите дават възможност да се получава информация в реално време за точните географски координати на местоположението на птиците и да се следи тяхното състояние”.

“Данните от сателитната и GPS/GSM телеметрия разкриват важна информация за вида, включително и за заплахите, които застрашават популацията му”, гласи прессъобщението на БДЗП.

“Конкретният случай е пример за една от най-сериозните заплахи – незаконният острел”

Според ветеринарните специалисти на Спасителния център, където птицата се лекува, състоянието й “продължава да бъде критично”: “След направената рентгенография сачми са установени из цялото тяло, включително в областта на крайните прешлени на гръбнака, където могат до доведат до трайно обездвижване на орела”.

Снимка: БДЗП

Природозащитниците сезираха Прокуратурата

От природозащитната организация съобщават, че сигнал за случая е подаден до всички отговорни институции, включително и до прокуратурата:

“От където се надяваме съвсем скоро да образуват досъдебно производство”.

Царският орел е световно застрашен вид и неговото преследване попада под разпоредбите на Наказателния кодекс (НК), който предвижда наказание лишаване от свобода до 5 години и глоба от 5 000 до 20 000 лв., припомнят от БДЗП.

НПО-то обръща вниманието на факта, че едва преди няколко дни е бил задържан от полицията бракониер, убил десетки застрашени от изчезване птици и бозайници:

“В момента тече разследване по случая”.

За последните няколко години има още три случая на простреляни царски орли, известни, благодарение на предавателите, обобщават от БДЗП.

Природозащитниците припомнят, че царският орел е “един от най-емблематичните видове на българската природа, почитан от предците ни като свещена птица, която прогонва градоносните облаци и спасява реколтата”.

Снимка: БДЗП

“В последните години, благодарение на дългогодишни и целенасочени природозащитни усилия, броят на гнездата му в България се увеличи до 46”:

“Загубата дори само на една птица се отразява пагубно на цялата популация”.

“Стрелбата по такъв вид е действие, насочено не само срещу усилията по опазването му, природата и вида, но и срещу морала и традициите на народа ни”, категорични са от БДЗП в съобщението си до медиите.

“Биволъ” ще продължи да се солидаризира с природозащитните организации и НПО-та като БДЗП и “Зелени Балкани” – те са единствените ни партньори в борбата за опазването на българската природа, най-важния ресурс на нашата тотално зависима (от мафията и корупционерите) държава.

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

При проблеми пишете на support [at] bivol [dot] bg

Вижте също / Read Also