От редакционната поща:

КТБ – корпоративната технология на банкрута

В разграбването активите на банката интересите са общи
Екип на Биволъ
На редакционната поща на Биволъ бе получено писмо от ощетени от фалита на КТБ граждани. В него се описва една реална схема с конкретни факти и субекти за източване на капиталите, чрез необезпечени кредити на свързани лица, манипулация и спекулация с финансови и тъговски инструменти и последващо разграбване на активи. Решихме да публикуваме този текст, тъй като нашата проверка показа, че обстоятелствата са автентични и могат да бъдат доказателствено установени. Схемата е пример-извадка от начините и практиките за управление на банковите ресурси. Крайният резултат е известен на обществото и той може да се дефинира, като “корпоративна технология на банкрута.”

Уважаеми журналисти от Биволъ,

Следим всички ваши разследвания и сме убедени, че единствено във вашата медия може да бъде публикувано едно автентично изложение на конкретни сделки и обвързаности. Те разкриват по неопровержим начин практики как бяха източени голяма част от парите на КТБ и как всъщност беше акумулирана финансовата неадекватност на капитала на фалиралата банка.

Това, което знаем и за което има достоверни документи и доказателствен материал говори, че разграбването няма първа или втора серия, то е непрекъснато.

Примери откриваме на много места, но толкова брутална схема може да се случи само в условията на безконтролна власт.

Няма “първично” и “вторично” разграбване на КТБ

На 12.12.2007 г. известният инвестиционен фонд “Хедж Инвестмънт” ЕАД капитализира закупената от него месец по рано фирма “Синектик” ЕООД с 8 780 000 лв. Така минималният изискуем капитал от 5000 лв. се увеличава изведнъж до “космически” мащаби за България и “Синектик” се превръща в мощен инвестиционен субект. Бекграундът на фирмата до този момент е особено интересен. Тя е регистрирана в средата на 2005 г.  Няколко месеца по-късно сменя своя собственик с лицето Виктория Георгиева Иванова и закупува собствеността от “ТЦ-ИМЕ” на “Билдинг Рисорт” ЕООД. Тази фирма притежава хотелска база “Василико” на първа линия в Царево. “Билдинг” е в списъка на длъжниците на КТБ с 14 379 402 лв. към момента. “ТЦ-ИМЕ” фигурира там със 181 278 024 лв., а “Хедж Инвестмънт” със 101 125 396 лв. От тези факти се изяснява генетиката на придобиването, активирането и финансирането на незначителната “Синектик” ЕООД с милиони от банката. Важно е да се уточни, че едва десетина дена след сделката с “ТЦ-ИМЕ” “Синектик” на свой ред продава придобитата “Билдинг Ресорт” на “Ареском” ЕООД – друг кредитополучател от КТБ с 31 557 727 лв. Няколко месеца по-късно, на 13.09.2006 г. Цветан Радоев Василев прехвърля на “Синектик” ЕООД капитала на “Аквафинанс” ЕООД и го превръща в едноличен собственик на това свое дружество. На свой ред “Аквафинанс” е собственик на фирма “Хелт енд Уелнес” АД, която също е крупен длъжник на КТБ със сумата от 29 342 306 лв. Свързващо звено между тези дружества е бившето доверено лице на собственика на КТБ и настоящ “защитен свидетел” на Цацаров – Бисер Лазов. Лазов е бивш управител на “Синектик”, настоящ собственик на “Аквафинанс” и член на Борда на директорите на “Хедж инвестмънт”. Една наистина достойна за респект схема на взаимообвързани с КТБ фирми, които са захранени със стотици милиони от портфейла на банката. Пари, които едва ли ще бъдат върнати някога.

На 20.12.2011 г. “Хедж Инвестмънт България” ЕАД продава на “Бромак” ЕООД 100% от капитала си в “Синектик” с номинал от 8 785 000 лв. за 9 800 000 лв., т.е. реализира печалба от над 1 млн. лв. “Бромак” ЕООД е 100% собственост на Цветан Радоев Василев.

Договор между “Хедж Инвестмънт” и “Бромак” за дяловете на “Синектик”

На 29.12.2011 г., т.е. едва след 6 работни дни между Дядо Коледа и Дядо Мраз, контролираната от КТБ “Евробилд проект” ЕООД взема решение да изкупи от Василев пряснопридобитото дружество Синектик, но вече за цена от 6 450 000 евро. Това означава, че незнайно как “Синектик” е поскъпнало драстично само за часове, а “Бромак” ЕООД реализира чиста печалба от врътката в размер на около 3 млн. лв. подарък за Новата 2012 г. Договорът е финализиран 3 месеца по-късно окончателно. Има подробност в начина на плащане, която буди основателно удовление. 4 700 000 евро са заплатени по сметка на “Бромак” в КТБ, още на 29.12.2011 г, т.е. в самия ден на Решението на “Евробилд”. Остатъкът от 1 700 000 евро са изплатени допълнително “в дена на подписване на договора”, което означава “в кеш”. Новият собственик “Евробилд проект” на свой ред е длъжник на КТБ с 9 374 000 лв.

 

Решение на “Евробилд проект” за изкупуване на “Синектик” от “Бромак”. 4 700 000 евро са платени още в същия ден, преди подписване на Договора.

Дотук изследвахме изкуственото надуване с реални пари от банката на една фирма – касичка, която служи за обогатяване и подготвена да се превърне в тежко оръжие за рейдърство /превземане на бизнес/.

“Синектик” – оръжие за рейдърство и Бисер Лазов

Едноличният собственик “Евробилд” инсталира за свой управител в “Синектик” Бисер Андонов Лазов на 28.07.2014 г., т.е. по времето когато КТБ вече е поставена под специален надзор от БНБ. Тогава Бисер Андонов Лазов вече е със статут на “защитен свидетел” на прокуратурата по образуваната проверка за източването на КТБ. На 8.10. Бисер Лазов е сменен от Георги Петков Георгиев /известен с нелицеприятен псевдоним Г..а и обвързан с кредита от 31 471 927 лв. към КТБ отпуснат на “Интерхотели” АД/, заедно с безизвестния Стоян Ангелов Стоянов. Тази ситуация трае едва един месец и на 14.11. Бисер Лазов е върнат отново като управител на “Синектик”. Трябва да се отбележи, че дни преди това КТБ е официално обявена в несъстоятелност от БНБ. Каква е задачата на Бисер Лазов в управлението на тази фирма?

Освен щедро финансирана от “Хедж Инвестмънт” и участваща в придобиването на корпоративни активи,  “Синектик” ЕООД е използвана за превземане на работещи бизнеси, срещу кредитиране от КТБ. Още от самото начало тя придобива капитал от две фирми в енергийния отрасъл. Условията са били с револвиране на кредитите от страна на КТБ да бъде увеличавано и дялото участие на “Синектик”, което достига до 50% от капитала им. По този начин се осъществява типично “рейдърство” по отношение на газовите фирми: „Мета модул“ ООД, и „Си Ен Джи Марица“ ООД. Собствеността на 50 % от дяловете на първата, в размер 1 203 хил. лв. и 50 % от дяловете на втората, съответно в размер на 1 353 хил. лв. се координира неизменно през годините от Бисер Лазов. Тук става въпрос за реални активи и реален капитал.

Бисер Лазов, в качеството си на управител на “Синектик” ЕООД, прехвърля на 28.11.2014 г. /2 седмици след възстановяването си/ дяловото участие в двете газови дружества на “Газ Трейдинг 2002” ЕООД. Фирмата е собственост на Велин Николов Георгиев. Но плащания от „Газ Трейдинг 2002“ ЕООД към „Синектик“ ЕООД за прехвърлените дялове на двете предприятия не са извършени. Това се установява от ГФО на „Газ Трейдинг 2002“ ЕООД за 2014, 2015 и 2016 год.  Всички фирми, кретитополучатели на КТБ, замесени в описаната схема /освен “Газ трейдинг” и “Бромак”/ са преустановили подаването на ГФО в Търговския регистър от 2012 г. насам. Това е бягство от публичност и индикатор за предстоящата криза.

Според договорите за покупко-продажбата на дяловете срокът за плащане е 28.12.2014 г. Той не е спазен, но няма никакви възражения и претенции от страна на продавача “Синектик”. На практика тази особеност на сделката означава едно единствено нещо, а именно, че дяловете в тези дружества са практически подарени на Велин Георгиев. Бисер Лазов напуска отново “Синектик” на 13.03.2015 г., но фирмата – чекмедже вече е напълно изпразнена от активи. Нейната съдба е предизвестена и тя става собственост на сръбската “Ботса ДОО”. Колко логично.

Вземай парите и бягай!

Велин Георгиев е известен като “оранжерийния бос” от Югозападна България. Той е обвързан със собствеността на няколко дружества длъжници на КТБ: “В&ВГД Оранжерии” ООД с 54 857 060 лв. където е управител и държи около 2/3 от собствеността чрез фирма на жена си “ВГД-Комерс” ЕООД/, ЕТ “Орхидея” – Велин Георгиев с близо 1 млн.лв. кредит. Когато получава активите в двете газови фирми от Бисер Лазов, Георгиев прехвърля собствеността на “Газ Трейдинг” ЕООД на племенника си Радослав Георгиев от с. Катунци.  Радослав на свой ред продава дяловете от едната фирма, конкретно “Метамодул” ООД на другия съдружник Антон Илиев, който се явява купувач с личната му фирма “Модул Инвест” ЕООД. Какво се случва с „Метамодул“ ООД? Според последния Годишен финансов отчет на „Метамодул“ ООД за 2016 год. е отразен собствен капитал от 2 406 хил. лева.

Дълготрайните материални активите на фирмата са в размер на 3 151 хил. лв.

Натрупаната загуба, към 2016 год. е в размер на 15 517 хил. лв. Като прибавим към тях необслужвания кредит към КТБ, в размер на 19 409 хил. лв., общия размер на пасива нараства в размер на 34 926 хил. лв. Всеки здраво мислещ човек ще заключи, че е налице корпоративна смърт. Но в България нещата не следват нормалната бизнес логика. На 26.01.2016 год. „Модул инвест“ ЕООД, собственост на Антон Илиев купува от „Газ трейдинг 2002“ ЕООД, както посочихме, собственост на Радослав Георгиев, от с. Катунци 50-те му процента от капитала на „Метамодел“ ООД за 1 203 хил. лева!? Това е тази същата „Метамодул“ ООД с активи по баланс от 3 151 хил. лв. и пасив от…. близо 35 млн.лв.

Няма икономическа логика, няма философска логика, няма пример в света да продадеш задължение от близо 35 милиона и да получиш срещу него 1 203 000 лв.

Това обаче се оказва възможно за никому неизвестния финансов корифей от с. Катунци, който заслужава като експерт да бъде привлечен в МВФ.

“Газ трейдинг” продава за 1 203 000 лв. реални пари 50% от дяловете на фирма с пасив от 35 млн.лв. основно към КТБ.

Питаме се с какво Велин Георгиев е убедил Антон Илиев, управител на „Метамодул“ ООД да консолидира дяловете на отдавна източената и задлъжняла „Метамодул“ ООД, та да притежава чрез своите еднолични дружества „Експрес модул“ ЕООД – 50 % и „Модул инвест“ ЕООД 50 % от нея, т.е. да придобие цялата собственост? Хипотезата е, че става въпрос за купуване на спокойствие против рейдърски рекет. Заедно с това газовия бизнесмен получава опцията да разполага с цялото запорирано от синдиците на КТБ оборудване на “Метамодул”, което отдава сам на себе си. В същото време от фалиралата “Метамодул” са прехвърлени всички клиентски договори на чистата от кредити “Експрес модул”, също негова собственост. Така тя успява да генерира достатъчно приходи, за да успее да изкупи на безценица ползваните от нея активи и оборудване, продавани от ЧСИ-та, обслужващи КТБ. Резултатът е, че раздадените многомилионни кредити остават непокрити, те никога няма да бъдат върнати, а придобитите с тях активи са обезценени и остават практически пак във владение на хората, формирали загубите на банката. Ярък пример на сложна схема за последващо източване.

Другата фирма “Си Ен Джи Марица” ООД е подложена на брутално рейдърство от страна Велин Георгиев. Във връзка с този случай лично Цветан Василев е написал в блога си:

..Неизвестно защо в “доклада”* отсъстват нееднократно изнасяните в пресата и свеждани до знанието на Прокуратурата случаи на кражба на имущество, чието придобиване е финансирано от банката. Главни действащи лица в тях са основният свидетел на Прокуратурата Бисер Лазов и неговата крадлива групичка. Сред най-скандалните от тях са ………………….кражбата на 50% от двете газоразпределителни компании Си Ен Джи Марица и Метамодул, с помощта на фирми на друг длъжник на банката – Велин Георгиев (Оранжерии Петрич). 

  • Доклада на синдиците на КТБ

Признанието на банкера е ясно и точно, той директно определя далаверата като “кражба”. Но то не дава обяснение как така Велин Георгиев публично се хвали, че пие до зори “с Цецо” в Белград. Една от неговите фирми, напоследък прехвърлени на трети лица, като “Агро ин 2001” ЕООД купува 2 апартамента от дъщерята на Василев – Радосвета в Царево /152 м2/ и св.св. Константин и Елена /360 м2/ заедно с прилежащите идеални части от терените през месеците април и май 2015 г., т.е. половин година след фалита на КТБ. Имотите в момента са запорирани от КОНПИ. В същото време съществуват данни, как въпросният Велин Георгиев твърди пред трети лица, че е дал пари на Бисер Лазов, които не са отразени никъде в официални счетоводни документи, т.е. ако това е верно, може да се предположи или корупция, или тежко нарушение на данъчното законодателство от страна на “защитеното” от прокуратурата лице. #КОЙ обаче ще провери това?? Изводът е, че ако умишлено е нарушен финансовият интерес на “Синектик” ЕООД, това реално влошава финансовото състояние на “Евробилд проект”, който от своя страна не може да върне парите на КТБ.

От цялата сложно измислена схема за усвояване на парите и активите на КТБ кристализира един въпрос с възможен твърде шокиращ отговор: Възможно ли е играч като Георгиев, в преразпределението на наследството на КТБ, да бъде скрита “пресечна точка” между интересите на шумно декларираните като “непримирими” врагове лагери около Цветан Василев и Бисер Лазов /респективно Делян Пеевски/!?

Читатели на Биволъ, ощетени от фалита на КТБ

 

От редакцията:

Биволъ дава право на мнение на всички засегнати в текста страни, ако те изявят желание. Запазваме си правото да продължим да следим темата и нейните развития във времето.

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

Избрахте да дарите 10.00€ Месечно

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 10.00€ Месечно

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 5.00€

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

лв.
 
The current exchange rate is 1.00 EUR equals 0 BGN.
Възможности за плащане
Информация за Вас

Внимание: с този метод сумата ще е в лева, а не в евро. Можете да изпратите "Данъкъ Биволъ" електронно през Epay.bg или с банков превод. От територията на България можете също да изпратите пари в брой през EasyPay, или да направите превод през банкомат, поддържащ услугата B-Pay.    

Обща сума: 5,00 лв.

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

SMS код BIVOL

За да подкрепите с малка сума нашите разследвания и автори, можете да изпратите SMS на кратък номер. Ще получите с обратен SMS линк към нашия архив.

  • Изпрати 1,2 лв. на номер 1851 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 2,4 лв. на номер 1092 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 4,8 лв. на номер 1094 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 12 лв. с два смс-а на номер 1096 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ

Сумите са с включен ДДС. Моля, имайте предвид, че това е най-неефективният начин да подпомогнете Биволъ, тъй като комисионната на мобилните оператори достига 60%. Ако имате възможност, използвайте някой от другите методи на плащане.

Криптовалути

За да ни изпратите биткойни сканирайте QR кода или използвайте един от двата адреса: Standard: 1EY3iwkPXiby6XFsyCcVPGZPYCGPbPeVcb
Segwit: bc1ql28g7qnvdmenrzhhc7rtk0zk67gg4wd9x9jmmc

 

 

This post is also available in: English

Вижте също / Read Also

%d блогъра харесват това: