Милчо Киряков, който е кум на зам. председателя на ДПС Йордан Цонев (известен с прозвището си Данчо Ментата) и е смятан за неговата дясна ръка в бизнеса, е имал кредитна карта в КТБ с лимит 9779 евро при преференциална лихва от 9%. Стандартните лихви за този финансов продукт в КТБ са много по-високи – 15 или 17% показват данните, с които Биволъ разполага.

Лихвата на Киряков е по-изгодна дори от тази по кредитната карта на Ахмед Доган, която е 10%. Доган обаче има много по-висок лимит – 78233 евро. На 10% лихва е и енергийният бос Богомил Манчев, чиято кредитна карта е по договор от 2004 г. с лимит 39116 евро.

Скандалният бивш прокурор Роман Василев е на следващото стъпало с 12% лихва за кредитна карта с лимит 30 000 лева. По-неизгодни условия е получил бившия следовател Петьо Петров, известен като Петьо Еврото. Неговата карта е по договор от 2005 г. с лимит 9779 евро при лихва 15%.

Като цяло лихвите под 15% са рядкост сред немногобройните клиенти на банката с карти Visa. Със стандартна лихва от 17% е картата на майката на Делян ПеевскиИрена Кръстева. Дори картите издавани на служителите и на ръководството на КТБ не са преференциални. Пластиките на Цветан Василев, с най-висок лимит от 195000 евро, и на неговата дъщеря Радосвета са със 17% лихва.

Както писа в. Капитал, който пръв разкри информацията за кредитните карти на Ахмед Доган, Емел Етем и магистратите, само 67 души са имали кредитни карти от КТБ. Прокуратурата обаче отказа да се занимава с картите на Доган и Етем, които те не са декларирали.

Киряков – кумът с фирмите и земите

Разследване на Медияпул от 2006 г. уличава фирмата „Трансстрой-Бургас„, чийто председател на Съвета на директорите e Милчо Киряков, в злоупотреби с обществени поръчки. Фирмата усвоила в аванс 14.123 млн. лв. от МРРБ за брегоукрепване, като 5 от 6 договора не са били завършени към момента на журналистическата проверка. Тогава Киряков се обръща към редакцията с право за отговор чрез… Йордан Цонев. “Изрично подчертаваме, че към момента няма политици, собственици на акции в дружеството. Няма и политически лица, които по някакъв начин да осъществяват намеса или контрол върху работата на дружеството” се казва в отговора на „Трансстрой“.

Милчо Киряков е основно действащо лице в огромна далавера със земи, разкрита от прокуратурата, но останала без наказание заради изтекла давност. Целият мащаб на присвоените и заграбени имоти е наистина потресаващ и достига над 700 дка земи непосредствено покрай бреговата ивица на Парк Странджа.

Схемата минава през адвокати, които изготвят фалшиви пълномощни от името на наследници и завеждат дела за реституиране на земи от тяхно име. Подправени са и емлячните регистри. След като адвокатите реституират земите, те веднага са продадени на фирми и лица свързани с тъста на Йордан ЦоневГеорги Якимов, Милчо Киряков и арх. Калин Тихолов, с когото Киряков има бизнес партньорство. Тихолов е и автор на ОУП на Царево, предвиждащ масово застрояване на защитеното крайбрежие, където попадат въпросните земи.

Свидетели разказаха пред Биволъ и за други схеми, чрез които наследници са били измамени. Например, К.Б. собственик на 18 декара точно над плажа до устието на Велека в Синеморец получава имота си още през 2003 г., но среща пречки в общината да бъде въведен във владение. Той е потърсен от Георги Якимов, тъст на Йордан Цонев. Якимов го убеждава, че трябва да прехвърли половината от имота си, за да се уреди въвеждането във владение. Собственикът подписва пълномощно, с което целият имот е продаден на Милчо Киряков.

Голямата част от заграбените с измама терени край Варвара, Синеморец и Резово остават във владение на фирми, управлявани от Киряков и Тихолов, но има и изключения. Разследване на Биволъ показа документално, че лично съпругата на Йордан Цонев Пролетина се е облажила със заграбен с измама терен на брега в Резово.

Според прокуратурата земите са оценени на стотици милиони евро. Заради изтеклата давност сливенската прокуратура прекратява досъдебното производство срещу бургаските адвокати, доказано фалшифицирали подписи върху граждански документи. От постановлението на прокуратурата става ясно, че тя въобще не е изследвала в чий интерес са действали адвокатите, а това е очевидно от сделките със земите веднага след като те са реституирани – в интерес на Киряков, Тихолов и Цонев. И до момента не е ясно какво се случва със следствието за престъпление по чл. 308 от НК за фалшифициране на емлячните регистри, които са официален държавен документ и давността все още не е изтекла.

***

Радваме се, че стигнахте дотук. Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

Можете да се включите с PayPal, банкова карта (Visa или Master Card), Epay.bg, в брой през EasyPay, през банкомат с B-Pay или с банков трансфер. Приемаме и криптовалутен данъкъ в биткойн или друга криптовалута.

This post is also available in: English