Управлява ли се Македония от корумпирани политици, които правят ужасни, незаконни неща?

Или пък обсаденото правителство се бори с опит на опозицията, подкрепяна от мистериозни чужди шпиони, да направи преврат?

Тези две коренно разнопосочни версии на събитията мътят водите в страната през последните седмици. Но тъй като и двете страни отказват да предоставят доказателства или дори конкретна информация за това какво точно правят лошите, не е възможно да се разбере кой казва истината.

Напрежението ескалира тази седмица, след като лидерът на най-голямата опозиционна партия в Македония Зоран Заев беше арестуван по подозрения в заговор за сваляне на правителството с помощта на неназована чужда разузнавателна служба.

Другата страна в ожесточения спор, поддръжниците на Заев, обвиняват управляващата партия, и специално премиера Никола Груевски, че се опитват да прикрият все още поверителна информация, която би могла да разобличи правителството в неправомерни действия.

Междувременно британски и американски представители и представители на ЕС призоваха за пълно и прозрачно разследване.

Драматично прессъобщение, публикувано в събота, 31 януари, от Министерството на вътрешните работи на Македония, съобщи, че властите били в процес на овладяване на това, което те наричат случай на „заплаха за конституционно установения ред и опит за недемократично завземане на властта за първи път след обявяването на независимостта на Македония“.

Полицията арестува 40-годишния Заев, който е лидер на партията Социалдемократически съюз на Македония (СДСМ), заедно с още трима души, за които се твърди, че били замесени в предполагаемата схема.

Официални лица твърдят, че Заев е заговорничил с основния заподозрян, бившият директор на македонските тайните служби, Зоран Верусевски, който е обвинен в шпионаж и подпомагане на предполагаемия преврат. Останалите двама арестувани са съпругата на Верусевски, Соня Верусевски, и длъжностно лице от източната община Струмица, Бранко Палифров, по обвинения, че са помагали на Зоран Верусевски.

Според Министерството на вътрешните работи Верусевски е събирал тайно документи, снимки и други данни свързани с политиката, икономиката и сигурността на Македония, които се опитал да предаде на организация или физическо лице в чужда държава, като Министерството отказва да каже, коя е тази държава.

За съпругата му, служител на Стопанска банка в столицата Скопие, се твърди, че използва служебния си компютър за превод на събраната документация на английски език. За Заев се смята, че е обвинен в участие в провеждащия се заговор по повод на заплахите му да разпространи информацията получена от другите заподозрени чрез шпионаж.

Македония има две основни политически партии – управляващата Вътрешна македонска революционна организация – Демократична партия за македонско национално единство (ВМРО) и СДСМ.

По време на разпадането на Югославия през 1990 г. много бивши страни-членки преминаха от социалистическа идеология към идеята за националистическо възраждане. ВМРО, която подкрепи отделянето от Югославия, спечели мнозинство от местата в първите независими многопартийни избори през 1990 г.

Опозиционната партия СДСМ е наследник на Съюза на комунистите на Македония, която беше на власт по време на социалистическия режим в рамките на Югославия до 1990 г. Оттогава в Македония се редуват периоди на надмощие на ВМРО и СДСМ.

Премиерът Никола Груевски, на 44 години и лидер на ВМРО, заема поста си от 2008 г. Тогава бяха проведени предсрочни избори след като македонският парламент се разпусна в резултат на вето от страна на Гърция, което блокира присъединяването на Македония към НАТО. Решението за предсрочни избори не беше подкрепено от СДСМ, но беше прокарано въпреки бойкота им.

Бедите за Заев започнаха миналата година, когато Груевски го обвини, че се опитвал да го изнудва да предизвика нови извънредни избори по време на срещите им през септември и ноември.

На 22 януари 2015 г. държавното обвинение нареди обиск в частна резиденция на бившия шеф на тайните служби Верусевски, при което бяха иззети два пистолета, четири компютъра и шест мобилни телефона. Четири дни по-късно, на 26 януари, полицията иззе компютъра на Стопанска банка, използван от съпругата на Верусевски. След това, в събота 31 януари, беше обискирана частна резиденция на Бранко Палифров в Струмица.

Когато властите пристигнали, те открили съпругата на Верусевски в дома на Палифров, като се твърди, че тя е хвърлила мобилен телефон през прозореца на хола. Три лаптопа, компютър и 20 мобилни телефона са били конфискувани от полицията.

Докато първите трима заподозрени вече са задържани за срок до 30 дни, Заев бе освободен след като му беше наредено да предаде паспорта си. Той отрича обвиненията, твърдейки, че властите се опитват да му попречат да разкрие доказателства за предполагаеми престъпни сделки на правителството на Груевски.

През октомври миналата година Заев даде интервю за националния канал TV24 News, твърдейки, че е в състояние да докаже корупция и злоупотреба с власт по високите етажи, които според него биха могли да доведат до политическа дестабилизация и да навредят на междуетническите отношения в Македония. След това интервю той направи многобройни публични изявления, като предупреди, че след разкритията му правителството на Груевски ще падне.

Към днешна дата той не а показал никакви доказателства в подкрепа на твърденията си и дори не е посочил в какво точно обвинява правителството.

По време на реч през ноември 2014 г. той заяви следното: „Моята вяра в данните и аргументите, които доказват, че няма свобода и демокрация в Македония за толкова силни, че залагам цялата си политическа надеждност и тази на цялото ръководство на партията ми. Ако не успеем, значи не заслужаваме да водим опозицията“.

Европейският съюз, Британското посолство и посолството на САЩ излязоха с публични изявления, призоваващи за прозрачно разследване, като призоваха македонското правителство да спазва върховенството на закона.

И така, какво наистина се случи? Трудно да се каже без да се видят документите на Заев. Дали той има истински доказателства за корупция на високо равнище или наистина имаме налице случай на външна намеса в суверенните дела, както при руските интервенции в Молдова? Или пък обвиненията повече напомнят на Турция на Ердоган, където управляващата партия обвинява тези, които твърдят, че притежават доказателства за неправомерни действия на правителството в постановка на преврат?

Само прозрачно и безпристрастно разследване може да отговори на тези и на други въпроси. Междувременно Македония изглежда сякаш е завързана на възел.

Превод от английски Биволъ

***

Радваме се, че стигнахте дотук. Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

Можете да се включите с PayPal, банкова карта (Visa или Master Card), Epay.bg, в брой през EasyPay, през банкомат с B-Pay или с банков трансфер. Приемаме и криптовалутен данъкъ в биткойн или друга криптовалута.