Домът на Иларион Драгостинов – български възрожденец и апостол от Сливенския революционен окръг е разрушен. Държавата, която е собственик, няма пари да го възстанови. Публикация на стената на Биволъ в социалната мрежа Facebook обаче предизвика силен обществен отзвук. Граждани предложиха инициативен комитет, който да събере нужните 300 000 лв. (500 000 според Министерството на културата) за реставрацията на историческия обект.

Биволъ публикува своя репортерска снимка от мястото с жителя на Велико Търново Стефан Стоянов, който изразява своето възмущение от безхаберието на институциите. От всички водачи на Априлското въстание в България само 4-ма са паднали в бой с османския поробител по време на престрелка. Иларион Драгостинов загива в Сливенския балкан, а неговите наследници даряват родната му къща на държавата, за да стане музей за патриотично възпитание на българските поколения.

Стефан Стоянов обяснява, че е разговарял с министри, зам. министри и чиновници от Министерството на културата, получил е обещания къщата да стане музей, но нищо не е последвало.

„Моля Ви, приятели от Фейсбук, запалете по една свещ за Иларион Драгостинов, защото той е зачитал историята си и е искал държавата му да има бъдеще!“ – призовава Стоянов в своя коментар. Призивът ни беше чут. Публикацията за родната къща на апостола Иларион Драгостиновсъбра около 5500 харесвания и беше споделена над 1860 пъти до този момент.

Screen shot 2014-10-23 at 08.52.42

Параграф 22 в Министерството на културата: решение имало с европейски пари, но няма как да стане

Биволъ изпрати запитване до Министерството на културата за казуса и получи отговор, че домът на Иларион Драгостинов е в изключително лошо състояние, но пари за реставрацията му няма. Общият фонд за реставрация и консервация на недвижими ценности, включително археологически разкопки, е 500 000 лв. при общ бюджет на Министерството на културата от 118 млн. лв. – поясняват от министерството.

Министерството направило опит да кандидатства по европейски програми и се сблъскало с Параграф 22. Европа финансира само обекти, които имат статут да предоставят «културна услуга» и имат «културно предназначение». Домът нямал такъв статут. От друга страна нямало как да му се смени статута, защото не бил в добро състояние. Тук е нужно да се направи пояснението, че допреди няколко години къщата е била цяла и с покрив, но е рухнала поради тоталната незаинтересованост и липсата на каквато и да е грижа от страна на стопанина си – т.е. културното ведомство.

Биволъ предлага едно просто решение – средствата да бъдат осигурени от всички парламентарни партии, които се представят за «служебни патриоти». Вместо общи приказки за бъдещи за часове по родолюбие и физическо в училище, „европейски развиващите се“ и патриотите да дадат партийни /т.е.държавни/ средства за едно реално и родолюбивото дело и да положат малко физически труд като личен пример. Така ще има някаква полза и от тяхното включване в преразпределението на средствата на данъкоплатците за партийни субсидии и заплати на депутати. Нали кметът на Велико Търново, е от ГЕРБ и е съсед на светите руини в Арбанаси, но в същото време не само е допуснал, но и нехае години наред за този позор под прозорците си! Само преди месец пред очите на една майка с дете са се срутили и последните й останки. Държим да уточним, че тук не става въпрос само за един физически, метериален субект, за една къща. Но със съдбата на тази къща се измерва дали ще запазим паметта завещана ни от предците, за да я предадем на потомците си.

И вместо кухи уговорки за някакво патриотарско родолюбие, в училище да се наблегне на неподправената по идеологически причини след 1945 г., истинска история и на класическото обучение. Защото учениците днес дори не подозират, че «патриот» /πατριώτης/е чужда, гръцка дума в българския език. Именно затова и великият ни поет Ботев е осмял горко онези, които се кичат с такова звание чрез безсмъртните си стихове:

„Патриот е — душа дава

за наука, за свобода;

но не свойта душа, братя,

а душата на народа!“

***

Радваме се, че стигнахте дотук. Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

Можете да се включите с PayPal, банкова карта (Visa или Master Card), Epay.bg, в брой през EasyPay, през банкомат с B-Pay или с банков трансфер. Приемаме и криптовалутен данъкъ в биткойн или друга криптовалута.


Widget not in any sidebars

This post is also available in: English