Прокурор за бой се стяга

Каскета най-после реши да се появи отново и да отправи гръмко обвинение. Откакто Бойко не е на власт, „инструментът в ръцете на Господ“ поразреди медийните си изяви и зае изчаквателна позиция, за да анализира ситуацията и да знае как да процедира по-нататък.

Този път Гешев насочи тежките си слова не срещу някои клет производител на безакцизна ракия, компоти или детски пюрета, а се прицели далеч по-високо. „Води се война срещу прокуратурата. Имам дългогодишен стаж само в правоохранителните органи. И за пръв път виждам такъв безпрецедентен, неправомерен натиск върху редови прокурори и то дами. Днес са те, утре ще са съдиите, вдругиден ще сте вие или някой обикновен гражданин, позицията на който, не съответства или не се харесва на някого“.

От това изказване става ясно не само, че главният прокурор вижда в МВР основна, при това некавалерска, заплаха срещу неравната борба на българското обвинение с престъпността, но и има провиденчески способности. Един вид Прокуратурата е последният рубеж на пътя на МВР и ако тя „падне“, следва саморазправа с съдии и обикновени граждани.

Сега, няма как да отречем на Гешев едно. Въпреки че успехите му в борбата с престъпността се свеждат до акции срещу кокошкари и кръгова отбрана на всичко, което е свързано с ГЕРБ, главният прокурор умее да си служи с тежки думи и драматични метафори.

Повод за изказването му за въпросната война беше брифинг на прокуратурата от неделя сутринта, на който говорителят на Софийската градска прокуратура Десислава Петрова обвини шефа на ГДБОП Калин Стоянов, че притискал и заплашвал прокурорите по делото за източването и прането на милиони по делото за автомагистрала „Хемус“. Стоянов бил заплашвал разследващите прокурори, че ще им бъде търсена отговорност, защото не се съгласили на сделка с единствения обвиняем по казуса „Хемус“ Борислав Колев.

От своя страна Калин Стоянов категорично отрече подобни твърдения, а служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков заяви в прав текст, че прокуратурата умишлено саботира работата по делото, защото се опитва да защити „отговорни фактори в управлението на страната до април тази година“… Рашков също изрази съмнение, че Гешев и „нереформирана прокуратура би могла да изведе едно подобно разследване с национално значение до успешен край“.

Не искам да вземам страна в спора, ама лично на мен думите на Рашков ми звучат далеч по-логично. Най-малкото, защото са конкретни, а пък и Каскета години наред не успя да открие нищо притеснително около „Хемус“, при положение, че по това време някакви хора са изнасяли десетки милиони в чували и сакове.

Всъщност, като се замислим, една война срещу прокуратура, която е устроена по сталински модел, хич не звучи зле. Докога държавното обвинение ще протака, ще скалъпва обвинения, които падат с лекота в съда или направо ще прекратява разследвания срещу силните на деня и ще се опитва да замита следите им?

Гешев се закани и да информира за случващото се председателят на Народното събрание, президентът, премиерът, Европейската комисия и чуждите посолства у нас. Би следвало да им каже нещо сорта на „От ГДБОП искат да се сключи споразумение с ключов свидетел, за да даде повече информация за цялата схема и за другите участници в нея“, но той, разбира се, ще го представи много по-драматично и ще се опита да изкара, че той и подчинените му са жертва на репресия. Само че българските, а в много по-голяма степен европейските институции отдавна са наясно за случващото се в родната прокуратура.

От десетилетия наред тя е чисто и просто бухалка в ръцете на официализираната мафия и изпълнява поръчки. Прикрива когото трябва, упражнява натиск върху когото трябва, затваря си очите за знакови престъпления и държи всички опити за налагане на нормално правосъдие в омагьосан кръг. А главният прокурор е инструмент в ръцете на Господ само на приказки. В действителност си е просто инструмент за прикриване на пипалата на октопода.
Гешев вижда, че през последните месеци ситуацията в България се променя. Не толкова категорично, колкото ни се иска, но се променя. И то в никакъв случай не в негова полза и в полза на предишния режим, който той така яростно и безогледно защитаваше. От Европейската прокуратура сигналите също са еднозначни и не са в негова полза. Затова и му остава само едно.

По примера на бойния си другар Борисов Каскета ще се опита да се изкара жертва. На някакви въображаеми лоши, които се опитват да му попречат да защитава българските граждани. Истината обаче е съвсем друга. Българските граждани и правовият ред в държавата имат нужда от защита именно от такива като бившия премиер и (за съжаление) настоящия главен прокурор. И съвсем естествен цивилизационен избор за всеки гражданин с будно съзнание е да е съюзник на тези, които искат да разкрият престъпленията, които единият е извършил, а другият се е опитал и се опитва да покрие.

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

При проблеми пишете на support [at] bivol [dot] bg

Latest posts by Стоян Николов - Торлака (see all)

Вижте също / Read Also