Ексклузивни документи от Софийска градска прокуратура

Прокуратурата тихомълком прекрати наказателното производство за #Чекмеджегейт срещу Бойко Борисов

Борислав Сарафов лично е надзиравал светкавичното “изпиране” на експремиера от Софийска градска прокуратура, докато Иван Гешев бил на посещение в САЩ

Прокуратурата на Република България тихомълком прекрати едно от най-скандалните наказателни производство за снимките с евровите пачки и златните кюлчета в чекмеджето на експремиера и лидер на ПП “Граждани за европейско развитие на България” (ГЕРБ) Бойко Борисов. Това стана ясно от Постановление на ПРБ, с което се сдоби “Биволъ”, проверявайки съдбата на емблематичното разследване. 

Както става ясно от постановлението (вижте документа долу), Прокуратурата на Република България (ПРБ) е прекратила тихомълком образуваното досъдебно производство за златните кюлчета и пачки с купюри от 500 евро, които бяха снимани в чекмеджето на бившия министър-председател и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов от тайствена персона от женски пол, назована от него с псевдонима “Мата Хари”.

С постановление от 10 май 2023 г. на прокурор на Софийска градска прокуратура (СГП) е прекратено досъдебно производство по преписка 10019/2020 г. по описа на СГП. “Биволъ” запазва в тайна името на наблюдаващия прокурор по делото от съображения за сигурност. Произнасянето е станало под личния надзор на изпълняващия длъжността „главен прокурор на Република България“ Борислав Сарафов, докато неговият началник Иван Гешев е бил в САЩ. 

Мотивите за решението засега остават неясни. Това се случва със светкавична бързина, докато и.д. главен прокурор е директорът на Национална следствена служба (НСлС) – Борислав Сарафов. 

Сарафови станаха милионери. Политици от ГЕРБ им харизали скъпи имоти

Сарафов минава за особено близък до експремиера и заради неадекватните му изявления около опита за атентат срещу Иван Гешев, преди няколко седмици оставката му беше официално поискана от Демократична България, в лицето на ген. Атанас Атанасов.

“Биволъ” разследва и разкри през последните години съмнителни и симулативни сделки, обогатили най-близките роднини на зам.-главния прокурор с имоти за много милиони. Основни “донори” в тези печеливши сделки са играли политици и активисти на ГЕРБ. В публикацията си призовахме за обективно разследване от страна на КПКОНПИ, Прокуратурата на РБ и Инспектората на Висш съдебен съвет (ИВСС) за евентуален конфликт на интереси, пране на пари и имотни облаги на семейството на началника на НСлС.Постановлението на СГП от 10 май 2023 г. (Източник: "Биволъ") 

“Предмет, наподобяващ пистолет” 

Интересна е и терминологията, използвана от СГП, която подробно описва снимките, кюлчетата, пачките, самите чекмеджета, както и многобройните флашки с аудиозаписи, приложени към делото, сред които “Б. Борисов – В. Златев”. 

В документа от 33 стр. пише, че снимките с пачките и кюлчетата са се появили в онлайн медиите “Биволъ”, Афера”, Медиапул и др. през 2020 г. 

В скандалното по абсурдността си постановление пише, че са 

“публикувани общо седем снимки, на които се вижда стая, обзаведена като спалня – с легло и нощно шкафче, върху което е поставен предмет, наподобяващ пистолет и легло, върху което лежи мъж, който прилича на Бойко Борисов”. 

Златните кюлчета.

“Върху две от снимките, в близък план е заснето отворено чекмедже – върху едната снимка се вижда поставени в него банкнот с номинал 500 евро и жълти предмети, които наподобяват златни кюлчета и черен на цвят плик със светли ивици, а на втората снимка в чекмеджето се виждат само банкноти с номинал 500 евро”. 

Още една бележка е важна в постановлението, в което наблюдаващият прокурор от СГП заключва, че прекратява наказателното производство по досъдебно производство поради това че

“деянията – предмет на разследването не представляват престъпления”. 

Интересен детайл е и каква ще е съдбата на самите чекмеджета от спалнята на Борисов, които са били сред веществените доказателства.

“Разрешавам да бъдат върнати на началника на НСО (или оправомощен от него представител на службата два броя нощни шкафчета, идентични (един и същ модел), и двете на цвят “слонова кост”,

постановява наблюдаващият по делото прокурор от СГП.

Очевидно делото е разследвано формално, защото така и не стана ясно #КОЯ е точно мистичната “Мата Хари”. Самият Борисов публично заяви, че знае прекрасно коя е персоната, която тайно е правила снимки в спалнята му. Въпреки номерата на банкнотите и реквизитите на самите кюлчета, по които може да се валидира и техния произход, разследващите не са си направили въобще труда да се задълбочат в тези “подробности”.

#КОЙ поръча бомбата по Гешев?

Както е известно, на 1 май 2023 г. срещу главния прокурор Иван Гешев бе реализирано неуспешно покушение с взривно устройство, което е активирано по маршрута на пътуващия в брониран автомобил държавен обвинител.

Според наши запознати източници целта на мероприятието е била двойна – сериозно предупреждение и публично дискредитиране на главния прокурор, след което да бъде принуден да подаде оставка. “Изтърваната” реплика на Сарафов, че смейството е било в атакувания автомобил, била част от сценария за предупреждението. За да може мишената да си направи съответните изводи в бъдеще време, при по-сериозен взрив, разкриват източниците.

Причината е заявките на Иван Гешев, които е дал преди това да разследва до осъдителни присъди и затвор корупцията по високите етажи на властта в България, както и отказа му да съдейства за прекратяване на образуваните наказателни производства свързани с бившия министър-председател Бойко Борисов за аферата “Барселонагейт”, както и за снимките с пачки евро и златни кюлчета, направени в спалнята на резиденция Бояна и разпратени до медиите. Постановлението на СГП от 10 май 2023 г. (Източник: "Биволъ") 

Да заеме неговия пост е спряган задкулисно заместник-главният прокурор и директор на НСлС Борислав Сарафов, известен в публичното пространство с разкритата от Антикорупционния фонд (АКФ) криминална сага „Осемте джуджета“, имотното забогатяване на неговите роднини и близостта до Бойко Борисов през годините.

Припомняме, че основното обвинение срещу Иван Гешев по време на протестите срещу него през лятото и есента на 2020 г. бяха заради това, че

той е протеже на Борисов и е поставен на този пост, за “опъва чадър” и да покрива всички корупционни сделки и престъпления, които се извършват от управляващата политическа класа и Задкулисието.

В момента, в който Гешев е заявил, че започна да работи и артикулира в прав текст, че ще разкрие големите, знакови корупционни сделки на прехода и че ще се постарае да обвини качествено замесените лица така, че те да влязат в затвора, изведнъж неговото присъствие се оказа абсолютно неудобно за предишните му политически подръжници от ГЕРБ и ДПС и персонално за самия Борисов.

Това обяснява, защо в момента целият състав на Народното събрание работи основно за много бързото, светкавично отстраняване на Иван Гешев. Опасенията са, че вече Главният става опасен,

“защото е извън контрол”, оплакал се най-притесненият политик.

Старото приятелство ръжда не хваща? Бойко Борисов и Иван Гешев в Министерски съвет (Снимка: Архив, “Биволъ”)

Седянката на ПП и “службите са наши”

На брифинга си на 15 май Иван Гешев заяви, че заместникът му Борислав Сарафов се е опитал да спре и другото знаково дело срещу Бойко Борисов. Става дума за “Барселонагейт”, в което екипът на “Биволъ” също има ключова роля, когато преди години публикува записите по сагата ЯневаГейт.

Метреса на Борисов станала държавен служител без конкурс

Гешев разкри, че делото за къщата на експремиера в Барселона всъщност е било на път да бъде блокирано от шефа на НСлС.

“Получих съобщение от мой колега прокурор, който ми написа „Здравей, Иван“, ние сме съученици от много време. „Не знам дали знаеш, но г-н Сарафов ми каза, че трябва да прекратя делото „Барселона гейт“ до петък“. Пита ме дали съм запознат – не бях. Обадих се на наблюдаващия прокурор, който каза, че ще си работи по закона и делото още не е готово“, каза на брифинга си Иван Гешев.

 

На записите, публикувани от Радостин Василев, се чува как Кирил Петков обяснява на приближените си, че Бойко Борисов не е искал към момента да има главен прокурор.  Ключова е фразата в монолога, водена с партията от тандема Петков – Василев, че това правителство (проектокабинетът “Денков – Габриел”) щяло да просъществува докато 

“Борисов се страхува от Гешев”.

“Само ние можем да изперем Борисов” 

На скандалния запи се чува и как ПП обсъждат какво би станало, ако се поиска имунитета на Борисов. Петков обяснява, че лидерът на “Да, България” и съпредседател на ДБ Христо Иванов, който има опит и като министър на правосъдието във втория кабинет “Борисов”, е измислил “механизъм”, който би могъл да забави процеса на даване на имунитета на лидера на ГЕРБ, поискан от ПРБ.

“Ако се въведат практики от ЕС, поне 6 месеца ще се влачи имунитета на Бойко. Ако не са отстранили Гешев като главен прокурор, Борисов няма да иска да ходи на избори”, заявява на записа Асен Василев. 

Следва признанието на Петков, че върви операцията по “изпирането” на Бойко Борисов, което потвърждава подозренията, че експремиерът може да се размине с лишаването от депутатския имунитет. 

“Той не отваря опциите, защото знае, че само ние можем да го изперем”, казва Петков. 

Затова никак не е случайно, че темата с войната между прокурорите е била ключова в преговорите между коалицията на “Продължаваме промяната” – “Демократична България” (ПП – ДБ) и ГЕРБ.    Пресконференцията на Радослав Василев в БТА от 26 май 2023 г. (снимка: Юлиан Савчев)

Какво означава фразата “службите са наши?”, питаха членовете на ПП на записа, направен от депутата от “Продължаваме промяната” Радостин Василев, публикуван в петък, на 26 май 2023 г.

Отговор на съпартийците си даде съпредседателят на “Продължаваме промяната”, ексвицепремиер и бивш министър на финансите Асен Василев, който е сигурен дотам, че може се хвали – уредена е бъдещата смяна на ръководителите на силовите ведомства с ГЕРБ.

“По предложение на министър-председателя парламентът ще утвърди шеф на ДАНС, гл. секретар на МВР, ДАР, НСО, това са наши хора,”, казва Василев и признава в прав текст, че назначенията на ръководителите на българските специални служби се обсъждат с чуждестранни дипломатически мисии:

“Имената са синхронизирани с посолството”. 

От всичко това големият печеливш обаче е не само Бойко Борисов, чийто имунитет ще се пази от ПП – ДБ и ГЕРБ, а ДПС. Депутатът на ДПС Делян Пеевски, който е санкциониран от САЩ по Закона “Магнитски” също нямал интерес многобройните сигнали срещу него, подавани до Иван Гешев и до предшествениците му на поста, да бъдат разследвани по същество. Затова “лобито на ДПС” във ВСС се мотивирало всячески да гласува скоростно за премахването на излезлия извън контрол топ прокурор. По вътрешна информация, “мотивите” стигали до 500 000 лв.

Заглавната снимка: колаж на “Медиапул” 

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

Избрахте да дарите 10.00€ Месечно

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 10.00€ Месечно

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 5.00€

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

лв.
 
The current exchange rate is 1.00 EUR equals 0 BGN.
Възможности за плащане
Информация за Вас

Внимание: с този метод сумата ще е в лева, а не в евро. Можете да изпратите "Данъкъ Биволъ" електронно през Epay.bg или с банков превод. От територията на България можете също да изпратите пари в брой през EasyPay, или да направите превод през банкомат, поддържащ услугата B-Pay.    

Обща сума: 5,00 лв.

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

SMS код BIVOL

За да подкрепите с малка сума нашите разследвания и автори, можете да изпратите SMS на кратък номер. Ще получите с обратен SMS линк към нашия архив.

  • Изпрати 1,2 лв. на номер 1851 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 2,4 лв. на номер 1092 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 4,8 лв. на номер 1094 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 12 лв. с два смс-а на номер 1096 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ

Сумите са с включен ДДС. Моля, имайте предвид, че това е най-неефективният начин да подпомогнете Биволъ, тъй като комисионната на мобилните оператори достига 60%. Ако имате възможност, използвайте някой от другите методи на плащане.

Криптовалути

За да ни изпратите биткойни сканирайте QR кода или използвайте един от двата адреса: Standard: 1EY3iwkPXiby6XFsyCcVPGZPYCGPbPeVcb
Segwit: bc1ql28g7qnvdmenrzhhc7rtk0zk67gg4wd9x9jmmc

 

 

This post is also available in: EnglishRussianFrench

Вижте също / Read Also

%d блогъра харесват това: