Рекорден брой участници и международно присъствие в четвъртото издание на националния литературен конкурс на „Алеф”

В надпреварата за голямата награда – участие в международен конгрес за млади лидери в Израел, се включиха 161 ученици
by Евгения Джорджева

Рекорден бой участници се включиха в четвъртия литературен конкурс на Центъра за еврейско-българско сътрудничество „Алеф”. 161 ученици от 41 населени места изпратиха своите есета на тема:  „Шимон Перес и неговият принос в измеренията на общочовешкия хуманизъм”. Тази година за първи път словесната надпревара излиза отвъд пределите на страната. Своето есе, написано на български език, изпрати и Радица Божилова от Босилеград, Сърбия.

Център „Алеф” обяви конкурса на 1 ноември  2016 г. и предложи на учениците шест фрагмента от изказвания на носителя на Нобелова награда за мир Шимон Перес, на базата на които учениците да изградят своите литературни творби. За да им помогне, „Алеф” разшири виртуалната библиотека в сайта си, като я обогати с десетки материали за израелския държавник.

„Алеф” организира литературния конкурс за ученици от VIII до XII клас от 2013 г., за да стимулира интереса на младежите към събития и личности от историята, които дават отражения в настоящето и бъдещето. Темата на всяко издание е различна – посветена на актуални събития и годишнини. През тази година тя е своеобразен израз на признание и уважение към големия израелски държавник и радетел за мир и разбирателство Шимон Перес.

В годините литературното състезание се нареди сред най-престижните и популярни ученически конкурси. Участниците в него се множат с всяко следващо издание. В инициативата за популяризирането му сред гимназистите вече се включват и много от регионалните управления по образование в страната.

Сега в ръцете на журито са 165 ученически творби – някои от участниците са изпратили повече от едно есе. Трудната задача да ги оценят имат Михайлина Павлова – главен редактор на вестник „Еврейски вести” и журналист в БНР, Румен Леонидов – поет и издател и Асен Йорданов – журналист  и  директор на сайта Бивол.бг.

Победителят ще бъде награден с участие в едноседмичен международен конгрес за млади лидери в младежкото село Хакфар Хайарок в израелския град Рамат ХаШарон. Присъствието му на конференцията е осигурено от фондация „Роналд Лаудер”. Конференцията ще се проведе между 11 и 18 август 2017 г. и в нея ще бъдат включени младежи от цял свят на възраст от 15 до 17 години. Тази година темата е „Околна среда – Световната водна криза” . Младежите ще представят традициите и културата на своите страни, усилията, които те полагат за опазване на природата, ще изградят приятелство помежду си. Представителят на България – победител в литературния конкурс на „Алеф”, ще се включи с презентация за страната ни. Присъствието му ще бъде високо оценено, ако на гала вечерта той бъде с българска национална носия, съобщават организаторите на конгреса. Цялото пребиваване в Израел на наградения участник в конкурса – пътни разходи, медицинска застраховка, храна и нощувки, ще бъде за сметка на Център „Алеф”.

По традиция първата литературна разработка ще бъде публикувана във водещи български медии. Авторите на творбите, класирали се на второ и трето място, ще получат парични премии – съответно 200 и 150 лева.

Резултатите от конкурса ще бъдат оповестени на тържествена церемония в края на април в Бургас. Да присъстват на нея, на разноски на „Алеф”, ще бъдат поканени и авторите на първите 20 творби, отличени от журито. За тях участието в конкурса ще се превърне в незаличим спомен и стимул за бъдещо творчество. В Бургас те ще могат да изживеят и една истинска приказка с организираната от  Център „Алеф”  екскурзия до единствения български Замък „Влюбен във вятъра” край Созопол.

 

Центърът за еврейско – българско сътрудничество „АлеФ” бе учреден в Бургас през 2013 г. Неговата основна цел е да  проучва и популяризира дълбоките културно-исторически връзки между българи и евреи, да дава добри примери за тяхната интеграция и да възпитава у младите дух на толерантност и единение. Една от първите инициативи на „Алеф” бе обявяването на литературния конкурс „Който спаси едни човешки живот, спасява цяла вселена”.

 

***

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук. Dear Friends, glad to see you finished reading the article.

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find this article usefull, you can support our efforts to keep doing independent investigative reporting.

Платете Данъкъ Биволъ! / Pay Bivol Tax!

Въведете сума по избор и номера на Вашата кредитна или дебитна карта. Изберете дали да ни подкрепите еднократно или всеки месец:

Подкрепа за Биволъ

Support Bivol
Or enter your payment details below

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Ако използвате Apple Pay или G-Pay и виждате съответния бутон, можете да кликнете директно на него, без да въвеждате номер на картата. Bivol is not keeping track of your card number. We relay on Stripe for card, Apple Pay and G-Pay processing.

Можете също да се включите с ЕДНОКРАТЕН ДАНЪК през PayPal или Epay/банков превод или със СМС, или да станете един от нашите редовни, МЕСЕЧНИ ДАНЪКОПЛАТЦИ Научете повече за Данъкъ Биволъ тук.

You can also support us with ONE TIME TAX through PayPal, or become one of our regular, MONTHLY TAXPAYERS .

Вижте също / Read Also