Членът на Комитета по външните отношения на руската Държавна Дума и специален представител на президента на РФ за руските граждани в чужбина Александр Бабаков е бил в България през ноември миналата година, въпреки санкциите на Европейския съюз. Бабаков попадна в списъка на санкционираните от ЕС руски политици през септември миналата година.

По-рано тази седмица в немския „Билд“ излезе информация за неназован руски политик, който се престорил на болен, за да влезе в България, но бил отхвърлен. Украински източници спекулираха, че това е близкия до Путин „сив кардинал“ на властта Владислав Сурков.

Високопоставен правителствен източник на Биволъ обаче разкри, че става дума за Александр Бабаков. Той е влязъл в България с френска виза миналия ноември и е престоял само един ден, като не е бил експулсиран, а сам е напуснал страната.

Защо френската виза на Бабаков не е била анулирана и как той се е промъкнал през контрола на „Гранична полиция“ остава мистерия. От френското посолство отговориха, че не знаят нищо за случая. МВР засега не отговаря на зададените въпроси.

Ловим руски дисиденти, пускаме санкционирани политици

Миналия август „Гранична полиция“ чевръсто залови руския дисидент Николай Кобляков. Разследване на Биволъ установи, че той е бил поканен в България от скандални пловдивски бизнесмени известни като „Пещаците“ и профилът му е въведен в системата на издирваните лица на МВР в същия ден, в който се е качил в самолета за София. Тогавашният министър на вътрешните работи Йордан Бакалов отказа информация и проверка за странното взаимодействие между съмнителен бизнес и държавните служби, призвани да пазят границите на шенгенското пространство.

Престоят в България на санкциониран политик с ранга на Бабаков без да бъде притесняван от българските органи има две обяснения: политически чадър за някаква специална мисия или обикновено мърлячество. И двете са достатъчно скандални, за да се потърси обяснение от българските и френските власти, но и от европейското бюро СИРЕНЕ, което контролира шенгенската информационна система.

mastika-mastika

На снимката: български граничари посрещат с почести и духова музика санкциониран руски политик 

Бабаков – „най-бедният депутат“ с дворец в Париж

Разследване на Фонда за борба с корупцията на руския опозиционен деятел Алексей Навални разкри, че депутатът притежава луксозна резиденция близо до Париж, струваща десетки милиони евро. Имотът е придобит чрез специално създадена за целта фирма, контролирана от съпругата и децата на Бабаков. Освен това той притежавал и апартамент в Париж. Тази собственост не е декларирана и рязко контрастира с официално обявените доходи на политика, заради което Навални иронично го нарича „най-бедният депутат“.

Според френския разследващ сайт Mediapart Бабаков е бил ключова фигура за финансирането на френската крайнодясна партия Национален фронт, със заем от руска банка.

Замъкът на Бабаков близо до Париж

Замъкът на Бабаков близо до Париж

***

Радваме се, че стигнахте дотук. Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

Можете да се включите с PayPal, банкова карта (Visa или Master Card), Epay.bg, в брой през EasyPay, през банкомат с B-Pay или с банков трансфер. Приемаме и криптовалутен данъкъ в биткойн или друга криптовалута.

This post is also available in: English