Седем български и двама руски граждани, които живеят в България, са задържани неправомерно в полицията в Белград. Това съобщиха за БИВОЛЪ от Българската Фалун дафа асоциация. Инцидентът в Сърбия е станал снощи (13.12) преди 23 часа българско време. Те са задържани от хостел Big Hostel, където са били отседнали, заедно с още граждани на други държави.

Никой от задържаните лица не е издирван или осъждан. Всички са практикуващ системата Фалун Гонг и активисти за спазването на човешки права. Повод за посещението на сънародниците ни в Белград е предстоящата Трета среща на правителствените ръководители на държавите от Централна и Източна Европа и Китай, която ще се проведе на 16 декември тази година. Първоначалната идея е българите да се присъединят към сръбските Фалун Гонг практикуващи в мирен протест срещу геноцида в Китай над последователите на това учение. Властите в Сърбия обаче, устно, уведомяват активистите, без посочване на причина, че им е забранено да провеждат мирни демонстрации. Така доброволците от няколко държави, които са пристигнали вчера в Белград, са се отказали да провеждат каквито и да било събития, след отказа на полицията в Белград. От българската фалун дафа асоциация съобщават, че са се свързали с посолството ни в Белград. От там ги уведомяват, че мисията ни може да реагиара едва след 9 часа сутринта.

За последно Сърбия влезе активно в информационния обмен у нас през октомври. Тогава адвокатът на банкера Цветан Василев – Константин Симеонов обяви, че „Нещата с евентуалната екстрадиция на Цветан Василев са доникъде. Не е ясно кога сръбският съд ще гледа делото по искането на българските власти“. Когато сръбските власти имат пред себе си не банкери, а активисти на човешките права явно са склонни да реагират мигновено. За сега не са ясни мотивите, с които сънародниците ни, които все пак са и европейски граждани, са били задържани в Сърбия.

––

Системата Фалун Дафа е известна с името Фалун Гонг. Тя е метод за личностно усъвършенстване, базиран на древните будистки и даоски традиции за постигане на физическа и духовна хармония. Системата се базира върху принципите Истинност, Доброта и  Търпение. Практиката се изразява в пет медитативни упражнения. Изключителната популярност на Фалун Гонг в Китай и над 100-те милиона последователи предизвикват вниманието на лидера на Китайската комунистическата партия – Цзян Цзъмин, през 1999 г. Той нарежда пълното й унищожение с всички средства. Вече 15 години последователите на Фалун Дафа в Китай са затваряни в трудови лагери без съд и присъда, психиатрични клиники, затвори, центрове за задържане, и върху тях се използват редица методи за изтезания, включително насилствено отнемане на органи.
През декември 2013 г., Европейският парламент прие резолюция, която осъди насилственото отнемане на органи от практикуващи Фалун Гонг в Китай. Документът препоръчва страните-членки на Европейският съюз публично да осъдят злоупотребите с органи за трансплантация в Китай и да осведомят за това своите граждани, пътуващи до КНР. Подобна резолюция се придвижва за гласуване и в Конгреса на САЩ.


Намирате ли тази статия за полезна?
Подкрепете ни, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

Можете да се включите с PayPal, банкова карта (Visa или Master Card), Epay.bg, в брой през EasyPay, през банкомат с B-Pay или с банков трансфер. Приемаме и криптовалутен данъкъ в биткойн или друга криптовалута.

Аз поддържам Биволъ >>

This post is also available in: English