Тефтерите със списъци на посетители в сградата на КТБ и лично при Цветан Василев, които изтекоха в медиите, са иззети от прокуратурата, а в следствените действия е участвала следовател Роза Царева. Биволъ потвърди тази информация от два независими източника в прокуратурата.

В тетрадката на КТБ от 13.06.2014 е записана следовател Цанева, която отива във фирмата « Фина С ». Точно в този ден сградата на Цар Борис III 159 беше обсадена от прокурори и следователи, които обискираха фирми свързани с Цветан Василев.

В българското следствие обаче не работи следовател с име Цанева. Според източниците става въпрос за банална грешка и следователката, влязла в сградата е именно Роза Царева.

Впоследствие е отворена нова тетрадка за същия ден, в която името на следователката е заличено, показа сравнението между част 3 и част 4 на изтеклите документи.

До момента няма официален отговор от прокуратурата на въпросите изпратени от Биволъ още в петък. Попитахме дали тефтерите са иззети, дали те имат качеството на веществени доказателствени средства и дали Роза Царева е присъствала на обиските във фирми свързани с Цветан Василев.

Следовател Роза Царева работи под ръководството на следовател Илияна Кирилова в отдел на Софийското следствие, където доскоро шеф беше Петър Петров – Петьо Еврото.  В момента Кирилова неофициално движи „завещаните“ от Еврото дела.

Роза Царева се е занимавала и с изчезналите тефтери на шефа на Комисията за конфликт на интереси Филип Златанов. Това стана ясно от думите на вещото лице Валери Костадинов пред БНТ. И досега не е ясно, защо Царева е дала тефтерите на външен експерт, а не е използвала ресурса на НИКК.

Преди време адвокатът на Цветан Цветанов Менко Менков се възмути публично, че един и същ следовател Роза Царева се занимава със знакови дела в държавата – на Цветан Цветанов, Богомил Манчев и бившия шеф на ГДБОП Станимир Флоров. Той изрази съмнение в случайния подбор на следователите в Софийската следствена служба.

***

Радваме се, че стигнахте дотук. Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

Можете да се включите с PayPal, банкова карта (Visa или Master Card), Epay.bg, в брой през EasyPay, през банкомат с B-Pay или с банков трансфер. Приемаме и криптовалутен данъкъ в биткойн или друга криптовалута.

This post is also available in: English