Казусът с арестуваното и експулсирано бебе става международен

Съдии цензурират медии под предлога на пандемията

Валя Ахчиева сезира ВСС за съдебен произвол и Цензура
Биволъ

Разследващата журналистка Валя Ахчиева е сезирала ВСС за съдебен произвол на недопустима цензура под предлог на извънредното положение при пандемия. Тя изпрати в редакцията своя сигнал до представляващия ВСС магистрат Боян Магдалинчев. Журналистката е поискала официално достъп до дело, свързано с нейно разследване за арестуване на майка и пеленаче от Гранична полиция на Летище София преди 2 месеца. Детенцето, което е сукалче, е държано заключено с майката в продължение на седмица в килия с решетки, без право да напускат помещението и дори без нужните консумативи и храна. Мотивът за чудовищното отношение на българските власти е бил, че майката Катя Амие е ливанска гражданка, въпреки, че бебето Руейда е родено в България и е със статут на български гражданин. Впоследствие се оказва, че Катя не е била никога ливанска гражданка, а е имала статут на бежанец в България, заедно със семейството си още от 2001-ва г., т.е. преди 20 г. Жената е в България още от най-ранна детска възраст, завършила е начално училище и гимназия в родината ни, която счита и за своя втора родина. Тя е живяла цял живот тук, има жилище и всичките й приятели и средата, с която общува, са в България.

По неясни причини и без предупреждение, по препоръка на ДАНС, статутът на бежанец е бил отнет от младата майка, докато тя е била на посещение с детето си в Холандия. По неофициална информация, отнемането на бежанския статут е свързано с лични мотиви на служители от спец.службите, след отказ на палестинката Катя Амие да бъде вербувана от тях, като агент-информатор. Случаят е описан подробно в разследването на Ахчиева, публикувано в Еуроактив /виж тук/

В цялата афера е намесена и кметицата на Район “Красно село” в София Росина Станиславова, която стана популярна с повдигнатите й обвинения за корупция с евросредства. Партията, издигнала Станиславова за кмет, ДБ, оттегли политическото си доверие от нея. Кметицата е заличила ЕГН-то на бебето, което е родено в България и неговото законно българско гражданство. Цялата тази сага изглежда, като един лош абсурд, но зад който явно стоят сериозни и добре навързани неофициални интереси, свързани с МВР и ДАНС.

Заради огромния стрес, който е преживяла с невръстната си рожба и драстичното нарушаване на основни човешки права, Амие завежда няколко дела срещу произвола на Гранична полиция, които я затварят като животно с кърмачето дни наред, без никаква възможност да общува с близките си. Ето как описва скандалния случай колежката в сигнала си до ВСС:

На втори януари 2021-ва година, с полет от Нидерландия, в София пристигнаха младата майка Катя Амие и нейното 12-месечно бебе Руейда Катя Амие. Майката Катя е със статут на бежанец още от 2001-ва година, когато пристигнала заедно с родителите си и братята си в България. А едногодишната и дъщеря Руейда е родена в София с българско гражданство по рождение.

Но, вместо майката и бебето да си отидат в техния дом в София, те бяха изолирани на летище София в една стая с решетки. „Гранична полиция” отне българските им документи и майка и бебе останаха заключени там. Те не бяха допуснати на територията на България.

На третия ден от престоя им в стаята с решетките, аз бях сигнализирана за бебе в беда. И разследването ни „Бебе в килия” отприщи вълна от човешка солидарност към майката и бебето. А след 6-дневен престой на летището, майката Катя Амие и бебето Руейда бяха върнати обратно с полет до Нидерландия, откъдето бяха пристигнали.

Властите на Нидерландия ги допуснаха на тяхна територия, въпреки че бяха без документи, тъй като им бяха иззети от българските гранични власти. В момента, майката и бебето живеят вече два месеца в една европейска държава, на база адресната регистрация на техни роднини. Майка и бебе са в хуманитарна криза по време на пандемия. Затова защото те са без документи и нямат достъп до здравни и социални грижи по време на пандемия. А те са и без право на ефективна защита пред българските власти, тъй като не са допуснати до територията на България.

Майката и бебето са принудително поставени в хуманитарна криза по време на пандемия. Те са с отнети документи и без достъп до здравни и социални грижи. Също така са и без право на ефективна защита пред българските власти, тъй като не са допуснати до територията на България.

На едно от делата, които майката води срещу полицията, Ахчиева заявява официално воля да присъства в качеството си на журналист, отворил темата и следящ случая. Това е регламентирано от общите правила, приети от съда в условията на пандемия. Вместо това, обаче по еднолично решение на съдийката от Административен съд – София град /АССГ/ Красимира Проданова, репортерката не е допусната да присъства дори в откритото съдебното заседание. Подобно действие на председател на съдебен състав е абсолютно недопустимо, спрямо българското законодателство и дори спрямо приетите от съда норми за работа в извънредни условия на пандемия. По разкази на нейни колеги, Проданова е работила първоначално в системата на МВР, откъдето е дошла на работа в съдебната система.

Съдия Красимира Проданова, снимка: личен профил Фейсбук

Съдът скри цензурата зад завесата на пандемията, недопускайки един журналист в открито съдебно заседание. Правата ми на журналист бяха нарушени. Административен съд София-град се заключи за журналисти по казуса с майката и бебето. И обществото да не научи истината,

пише Ахчиева в сигнала си до ВСС. Тя настоява за незабавна проверка от страна на Инспектората на ВСС за съдийския произвол и за причините съдебния председател да скрие заседанието от обществото. До момента от Боян Магдалинчев или ВСС няма абсолютно никакъв отговор. Странно защо, но Министерството на правосъдието също отказва всякаква информация с неясния аргумент, че ставало въпрос за лични данни. Всички тези институционални действия по покриване на случая с младата майка и нейното невръстно бебе, хвърля сериозни съмнения за тяхната законност и обществена целесъобразност. Майката с детето са върнати в Холандия без никакви обяснения. Фактът, че Катя Амие практически е прогонена далеч от страната, без право да се върне, независимо, че е прекарала целия си съзнателен живот у нас, сам по себе си е силно притеснителен. Ако предположим, че в казуса с арестуваните и оставени без документи майка и бебе, прозират задкулисни мотиви, то самото поведение на представители на изпълнителната и съдебна власти, е недопустимо.

Действията на съдия Красимира Проданова и АССГ, които използват предтекст на пандемични ограничения, за погазването на закони и наредби, с цел налагане на груба медийна цензура, е опасен прецедент. Ако той бъде оставен без реакция, в бъдеще би могъл да рецидивира в тежки поражения върхи фундаментални демократични ценности и основни принципи в и без това силно ерозиралата българска демокрация. Поради тази причина Биволъ ще отнесе въпроса с бруталното ограничаване на журналистически и човешки права до авторитетни международни организации, следящи за злоупотреби с ценностите на демократичното общество и свободата на медиите в условията на световната пандемия, използвана като алиби за тяхното погазване.

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

Избрахте да дарите 10.00€ Месечно

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 10.00€ Месечно

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 5.00€

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

лв.
 
The current exchange rate is 1.00 EUR equals 0 BGN.
Възможности за плащане
Информация за Вас

Внимание: с този метод сумата ще е в лева, а не в евро. Можете да изпратите "Данъкъ Биволъ" електронно през Epay.bg или с банков превод. От територията на България можете също да изпратите пари в брой през EasyPay, или да направите превод през банкомат, поддържащ услугата B-Pay.    

Обща сума: 5,00 лв.

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

SMS код BIVOL

За да подкрепите с малка сума нашите разследвания и автори, можете да изпратите SMS на кратък номер. Ще получите с обратен SMS линк към нашия архив.

  • Изпрати 1,2 лв. на номер 1851 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 2,4 лв. на номер 1092 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 4,8 лв. на номер 1094 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 12 лв. с два смс-а на номер 1096 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ

Сумите са с включен ДДС. Моля, имайте предвид, че това е най-неефективният начин да подпомогнете Биволъ, тъй като комисионната на мобилните оператори достига 60%. Ако имате възможност, използвайте някой от другите методи на плащане.

Криптовалути

За да ни изпратите биткойни сканирайте QR кода или използвайте един от двата адреса: Standard: 1EY3iwkPXiby6XFsyCcVPGZPYCGPbPeVcb
Segwit: bc1ql28g7qnvdmenrzhhc7rtk0zk67gg4wd9x9jmmc

 

 

Вижте също / Read Also

%d