Чии мутри обграждат президента и Мая Манолова в Бургас?

Две версии на очевидци и читатели на "Биволъ" за засечените на видеа и снимки яки момчета
Екип на Биволъ

Противоречива е информацията кой е пратил яките гологлави момчета с качулки на срещата на президента Румен Радев, вицепрезидентката Илияна Йотова и лидерката на „Изправи се! Ние идваме!“ Мая Манолова в Бургас. На видеото, с което се сдоби „Биволъ“, се вижда пристигането на Мая Манолова и нейните реплики към околните, докато президентът се здрависва с гражданите. Служителите на НСО и делегацията са напосредствено почти обградени от различни мутри. Два независими източника, читател на „Биволъ“ от Бургас“ и бившият депутат от „Изправи Се!“ Драгомир Ошавков имат свои версии, #КОЙ е пратил мутрите и къде работят някои от заснетите лица. 

Преди дни постинг в официалната страница на “Биволъ” във Фейсбук доведе до реакция на читателите дали и кой би могъл да прати криминални субекти на посрещането на президента в Бургас. Медията ни публикува снимки, направени на место от присъстващи колеги и граждани. Ето коментарът за мутренското сборище около Румен Радев и Илияна Йотова на стената, който предизвика бурните реакции:

Цял взвод мутри с голи глави и маски охраняваха визитата на Радев и Йотова в Бургас на 5-ти Ноември. Въпреки прикритието сред тях бяха разпознати криминално проявени лица, с досиета в Полицията.
Мутрите бяха смесени с гардовете на НСО и дори между тях личеше пълна симбиоза и сътрудничество в нелеката мисия да опазят властимащата двойка от неудобни граждани и въпроси.
Радев държа реч и прокламираше как ще построим “Новата България”, законна, демократична и без мутри, докато мутрите го вардеха околовръст.
Явно някои от тях бяха познати на придружаващите го Мая Манолова от “Изправи се! Ние идваме! /бивша “Мутри Вън”/ и Бачийски – лидер на СЕК, мандатоносител на “ПППП”, защото личеше прикрита комуникация между тях.
На въпрос на възмутена гражданка: “Виждате ли #КОЙ ви охранява?”, Радев заяви, че нямал идея и не било от него мутренското присъствие.
Тогава питаме: #КОЙ нае и плати на криминални и маскирани мутри да охраняват визитата на Радев и Йотова в Бургас, заедно с МВР и НСО и да филтрират достъпа до Президента?
На нас подобна практика на мутренски роти срещу гражданите, ни е до болка позната от всички граждански протести през последните 10 г. 🙁
Разгледайте снимките, но има и заснети много красноречиви видео-репортажи от “мероприятието”.
Изглежда, че това е “Новата България” и “Промяната”, която ни готви мутро-ченгеджийската банда на политическото инжинерство!

Мутри пазят митинга на Радев


Една от присъстващите гражданки, която беше заплашена и изтласквана системно от мутрите, попита президента дали вижда кой го “охранява”. Румен Радев отвръща, че не ги познава тези хора и не им плащал той:

“Не са от мене това”.

Според читатели, жената е активистка на ПП “Възраждане” в Бургас.

„Нали ще се справите?

„Сигурна съм!” 

Такъв разговор провежда Мая Манолова, докато отива към Радев през кордона от гологлави маскирани мъже.  Изглежда, че тя се обръща към един от тях, докато се разминава с него.  Манолова е придружавана плътно от водача на своята партия в Бургас – Живко Табаков, доскоро общински съветник и лидер на партията на Миглена Кунева “България на гражданите”. Табаков е познат като дългогодишен служител и подчинен на несебърските олигарси братя Диневи. „Биволъ“ пубкликува видеото, на което ясно се чува и се вижда дискретната комуникация между създателката на “Мутри Вън!” и окръжаващите я неизвестни субекти.

Не е ясно за какво става дума, но разговорът се случва в присъствието на поне трима яки младежи, на бившия депутат на „Изправи се! Ние идваме!“ адв. Драгомир Ошавков и на зам.-областния управител на Бургас Асен Бонджев, също от квотата на “Изправи се!”.

На всички репортажи и снимки се вижда, че най-плътно до Радев стои новият лидер на Средна Европейска Класа (СЕК) Константин Бачийски, дългогодишен общински съветник от тази бивша коалиционна на ГЕРБ партия. Един от източниците на “Биволъ” свърза точно с този политик въпросните мутри, появили се на срещата на президента с гражданите в Бургас.

Внезапно СЕК, която е създадена и е действала през всички години като частна фирма на местния олигарх Георги Манев, стана мандатоносител на ПП “Продължаваме Промяната” на Кирил Петков и Асен Василев. За няколко часа партията беше “сдадена” от Манев на Бачийски, който в Бургас е известен като възпитаник и креатура на Манев. Легендата, че управлявалата с ГЕРБ в последното правителство на Бойко Борисов СЕК, е просто технически нужна на “Продължаваме промяната”, се оказа неверна.

Структурите на новото политическо образувание са напълно овладени от СЕК и Бачийски, финансират се от червени олигаси около БСП и са в тясното обкръжение на Румен Радев.  Още преди изборите въпросните “нови” властимащи вече активно кадруват и назначават на ръководни места свои протежета чрез служебното правителство на Радев. За едно подобно абсолютно безпринципно и без конкурс назначение в ключовата институция РИОСВ – Бургас “Биволъ” единствен алармира преди броени дни.

Ексгубернатор на Бургас от ерата Орешарски оглави областното РИОСВ в кабинета на Румен Радев

От МОСВ и лично министър Асен Личев отказаха да дадат какъвто и да било отговор по чие предложение и с какви мотиви близък на Пламен Орешарски, Жан Виденов и руските спец.служби е назначен да оглави институцията, отговаряща за едни от най-скандалните поражения срещу природата на България и то без никакво образование и ценз в тази сфера.

Всъщност отказът на нормален отговор на резонно журналистическо запитване, сам по себе си е ясен отговор за интересите и силите, които стоят зад този министър и служебното правителство “Янев – 2”, назначено от Румен Радев.

Ексдепутат: Манолова няма връзка с въпросните мутри 

Според изявление на бившия народен представител от Бургас от „Изправи се! Ние идваме“ адв. Драгомир Ошавков, става дума за мутри, които са изпратени там от лидера на „Средна европейска класа“ (СЕК).

Ексдепутатът, както се вижда, на видеото, придружава Мая Манолова и е точно зад лявото й рамо по време на пристигането на място.

Той изпрати до „Биволъ“ своята версия на случилото се, „едно уточнение“.

Тия маскираните олигофрени от снимките бяха докарани от хората на Константин Бачийски (СЕК), сега мандатоносител на ПП („Продължаваме промяната“ – бел. ред.)“, твърди Драгомир Ошавков.

„Бях там и знам, че нито Мая Манолова, нито Радев/Йотова имаха представа какви са тези младежи и какво правят там. Моите наблюдения бяха, че от НСО бяха изнервени от тяхното присъствие, а от полицията ги следяха отблизо“, писа бившият депутат.

.

Румен Радев, Илияна Йотва и Константин Бачийски (Снимка: Флагман)

Според него е разпитал местните хора откъде са „мутрите“ и кого представляват.

„След това хора запознати със бургаския ъндърграунд ми казаха, че са хора на Димитър Коджейков – бургаска мутра, приближен на Пламен Дишков – Кела. Той пък бил близък с Георги Манев – почетен председател на СЕК – мандатоносител на ПП“, пояснява Ошавков.

Според него въпросните мутри са били пратени заради протеста на представители на ПП „Възраждане“ на Костадин Костадинов.

„Муцуните ги били викнали по искане на СЕК – да пазят мероприятието от провокации на “Възраждане”. Тази “гражданка” на една от снимките е Звезделина Каравелова – кандидат за нар. представител от „Възраждане“ и виден антиваксър“, анализира още Ошавков.

По думите на бившия депутат, тази жена „така или иначе получи своите 5 мин. слава след като се добра до Радев за да се оплаче от от зелените сертификати“.

Ошавков настоява, че „не е имало симбиоза и сътрудничество между полиция, НСО и тия муцуни“:

„И полицията и НСО ги приемаха като източник на заплаха“.

По думите му, на места се вижда, че „полицаи наблюдават отблизо младежите“. „НСО също се държаха, сякаш ги приемаха за заплаха“, свидетелства бившият депутат на „Изправи се!“. Според него Мая Манолова нямала „нищо общо с тази организация и с тези младежи“: „Тя дойде буквално 5 мин. преди президента и разговаря през цялото време с всякакви хора“.

„Бях около нея, не видях да има комуникация с криминално изглеждащи хора“, твърди още Ошавков.

Бившият народен представител е на мнение, че „Продължаваме промяната“

„си вкараха голям автогол като се обвързаха със СЕК“.

„Да пратят бургаски батки за да “пазят” президента от истерични антиваксърки от “Възраждане” е невероятна тъпотия“, смята Драгомир Ошавков.

От видеото обаче запечатало движението и общуването на Манолова, може да се остане с малко по-различни впечатления.

Читател: Работят за „Делта Гард“

Много от читателите на „Биволъ“ споменаха евентуалната връзка на появилите се на срещата в Бургас мутри с охранителната фирма “Делта Гард” на Димитър Спасов Спасов. Фирмата се свързва с мрежата на влияние на структурите на Делян Пеевски, ДПС и ГЕРБ и стана особено известна около скандала “Осемте джуджета”.

По-известният като Митко-Каратиста се смята за собственик на „Делта Гард“, за която многократно сме писали.

 Но не всеки има навика да доказва твърденията си. Наш редовен читател от Бургас, който е запознат с увеселителния сектор там, разпозна поне двама от заснетите на публикуваната от „Биволъ“ снимка във Фейсбук.

Според него поне тези са служители на „Делта Гард“ и обикновено работят по местните дискотеки като охрана.

 Читателят, чието име запазваме в редакцията анонимно заради сигурността му, пише, че познава двама от снимката, публикувана в във Фейсбук страницата на „Биволъ“.

Само преди дни Служебният кабинет отне лиценза на “Делта гард”.

Ако информацията, че нейни мутри са пазили Румен Радев е вярна, то скандалът наистина става изключително голям.

Идентифицираните от читател на “Биволъ” охранители

Момчето с шапката и този с качулката работят в Delta Guard“, пише читателят.

Според читателя ни, той може да обясни и къде ги е видял редовно преди.

„Същите на работят на дискотеката в Бургас Dock 5“, писа източникът ни в Бургас.

Той се надява, че информацията е била полезна, защото възприема „Биволъ“ като „медия, която държи единствено на истината“.

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

При проблеми пишете на support [at] bivol [dot] bg

Вижте също / Read Also