Изпълняващата длъжността подуправител на БНБ, ръководещ управление „Банков надзор“ Нели Кордовска е изтеглила спестяванията си от Корпоративна търговска банка ден преди да постави банката под специален надзор – пише финансовият журналист Мирослав Иванов в блога „Финансови смислици“. Той подкрепя твърденията си с разпечатка от КТБ. Биволъ препечатва статията с позволението на автора. Интересен въпрос е къде Кордовска е преместила парите си и дали не са в друга поднадзорна банка, където според източници на Биволъ също може да бъде уличена в конфликт на интереси.

Документи от банката показват, че Кордовска е изтеглила на каса над 64 хил. евро на 19 юни 2014 г. Това е само ден преди БНБ да постави банката под специален надзор.

По това време Кордовска вече е изпълняваща длъжността подуправител на БНБ, ръководещ управление „Банков надзор“ тъй като титулярът по това време Цветан Гунев е отстранен от длъжност.

С други думи, един ден преди да реши да спре всички операции в КТБ, Кордовска се е наредила на опашка на касата на банката и е изтеглила всичките си спестявания.

При това е доста спорно да се каже дали операцията се е случила в рамките на обичайното работно време на банката или специално за Кордовска касата е била приключена с удължено работно време.

Ако това не е пример за конфликт на интереси и за използване на служебно положение за търговия с вътрешна информация, какво ли трябва да е?

Същата Кордовска, след като е спасила собствените си спестявания от банката, в продължение на шест месеца остави хиляди депозанти в КТБ без достъп до личните им сметки.

Същата Кордовска, която в продължение на шест месеца отхвърля като несериозни всички предложения за спасяване на КТБ от акционери, инвеститори и държава.

Същата Кордовска, която е и член на Управителния съвет на Фонда за гарантиране на влоговете и като такъв ще има правото да определи синдик в КТБ.

А това значи, че веднъж спасила собствените си спестявания, тя ще може косвено да повлияе на изпълнението на активите на банката.

Всъщност поведението на Кордовска показва нагледно прогнилата система за банков надзор в България. Система, която се влияе единствено от собствената си „добавената стойност“.

Но това поведение на Кордовска някак си е логично да доведе до интерес от прокуратурата. Звучи утопично, но все пак да попитам:

–         Ще прояви ли прокуратурата интерес към Нели Кордовска в поне същия обем, както към предшествника й Цветан Гунев?

–         Започнало ли е някакво разследване на дейността на Кордовска в посока на конфликт на интереси?

–         Ако не е, планират ли подизпълнителите на Цацаров някакви действия в тази посока?

От блога „Финансови смислици

***

Радваме се, че стигнахте дотук. Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

Можете да се включите с PayPal, банкова карта (Visa или Master Card), Epay.bg, в брой през EasyPay, през банкомат с B-Pay или с банков трансфер. Приемаме и криптовалутен данъкъ в биткойн или друга криптовалута.

This post is also available in: English