Излезе от печат сборникът „Ще ви разкажа за моя спасител”

Евгения Джорджева

Излезе от печат сборникът „Ще ви разкажа за моя спасител” с творби, получили награди и номинации на Международния литературен ученически конкурс „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена”, организиран от Център за еврейско-българско сътрудничество „Алеф”. Сборникът съдържа 30 разказа на млади автори от България, Словакия, Израел, Германия и Полша – забележителна колекция от истории, уловили цялата тревожност на времето от средата на 20 век, Втората световна война и Холокоста. За да отговорят на темата и критериите на конкурса, младите разказвачи изписват и обобщават човешки характери и драми, възходи и падения, нищят и събират истории, в които действителното и въображаемото са напълно равностойни  – светът рязко се е променил, нищо не е както преди, на някои  бъдещето е отказано, за други – то е въпрос на морал и съвест.

През 2021 година литературният конкурс на Център „Алеф” за първи път излезе отвъд границите на България и бе обявен като международен. По темата „Ще ви разкажа за моя спасител” разкази написаха 180 ученици от пет страни. Две комисии – за български и чуждестранни автори оцениха творбите и излъчиха най-добрите, събрани в едноименния сборник.

Изданието съдържа 256 илюстровани страници. То представя литературния конкурс от неговото възникване през 2013 г. досега, като поставя фокус върху последното, осмо издание, оценката на журито и на всички, помогнали за реализирането на голямата идея паметта да бъде съхранена и младежите вдъхновени за бъдещи литературни изяви –  дипломати, представители на държавната и местната власт, на образователните структури.  Публикувани са и впечатления на финалисти, присъствали на церемонията по награждаването в Бургас през юни т.г., която неизменно, след всяко издание на конкурса, оставя незабравими спомени, създава нови приятелства и възпламенява желание за следващи творчески успехи.

Сборникът „Ще ви разкажа за моя спасител” е четвъртото поред книжно издание на Център „Алеф”, което събира отличени в различните издания на конкурса творби.  През 2019  и 2020 година излязоха сборниците с разкази от първите седем издания на конкурса: „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена”, Да обичаш, въпреки…” и „Аз съм един от тях – българските праведници на света”, които Министерството на образованието определи като уникално учебно помагало за изучаването на история и литератури и го включи в националната кампания  „Час по достойнство”. Център „Алеф” се надява и последното му издание – „Ще ви разкажа за моя спасител” да се превърне в настолна книга, ценен помощник и допълнение към българския литературен и исторически архив.

Сборникът „Ще ви разкажа за моя спасител” е издаден с финансовата подкрепа на Община Бургас.

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

При проблеми пишете на support [at] bivol [dot] bg

Вижте също / Read Also