И залудо ли го галиха три папи по главата!?

Напоследък хич не е лесно да си ГЕРБерски лидер. Ти им предлагаш на тепсия експертизата си, стабилността си, богатия си опит на водач в кризи, те не те сеферят за червива слива. Разконспирираш ги пред хората как четирима от тях дърпали конците на изборните машини, то пък се оказва, че партията на тия въпросните четирима губи гласове. Отгоре на всичко те обвиняват (при това с доказателства) за милиарди кражби, леко-полеко разриват калинките, с които си напълнил всяка държавна структура, ограничават ти достъпа до баницата…

И външнополитическите ти връзки с „моя приятел“ еди кой си зачезват. Довчерашният „мой приятел“ вече не те целува и прегръща, а дипломатично държи да си останете само приятели. Човек ще си каже, че като не си премиер, вече не си нужен и затова те игнорират. Даже и напъните на медиите, верните ти инструменти за пропаганда, не дават резултат, въпреки че изпращаш ариергарда на професионалните си клакьори да плещят врели-некипели по тях. Прочутата ти харизма май се е изпарила яко дим и все по-малко хора ти вярват. Особено от тия, дето имат капка акъл в главата.

И на най-милото, на родата ти посягат. Вярно, не директно, но го правят съвсем умишлено. Реваншизъм в най-чист вид. За да се отмести вниманието от това, че твой дядо уж бил убит от комунистите, тия пишман носители на промяната изтъпанват за председател на Народното събрание някакъв адвокат, още с жълто покрай устата, чийто прадядо не щеш ли наистина бил убит от комунистите. Ама доказано, документирано. Не като твоя случай, на принципа „гарантирано от ГЕРБ“.

Всъщност, случаят с новия председател на Народното събрание заслужава по-специално внимание, защото е своеобразен връх на гнусната очерняща кампания срещу ГЕРБ и нейния лидер. На първо място, назначаването на 34-годишен юрист, владеещ два неруски чужди езика, е явно посегателство срещу доскоро установените традиции. Какво им беше на Цецка Цачева и Цвета Караянчева, че да ги заменяме с тяхна диаметрална противоположност – млад, образован и възпитан човек? Още повече, че тоя Никола Минчев, подобно на Цецка и Цвета, не е бил публична личност но, за разлика от тях, дори не е от ГЕРБ. Нима не е запазена марка на предишните управляващи да вадят анонимници от ръкава си и да ги поставят на ключови държавни постове? Защо новите гледат да ги засенчат?

Оставете другото, а Никола Минчев дори изглежда има ценз за заеманата от него позиция. Което обаче няма никакво значение. Прекалено млад е, значи не става и толкоз! Какво им разбират главите на тия с жълто покрай човките от политика? Не трябва ли да докажат верността си пред партийния лидер, преди да се издигат в йерархията? Ето, да вземем за пример младите на ГЕРБ. Георг, Биков, Дилов-син (е, той не е първа младост, но също е много активен в бръщолевенто) си откачиха ченетата на полето на безочливата пропаганда, за да се легитимират като истински верни на вожда. А тоя Минчев го издигнаха ей така, от нищото. Това ако не е политическо късогледство, ей пък на!

И това е само малка част от началото. Колко им трябва на тия политически новобранци да повдигнат чаршафа и да изгрее Мата Хари в целия си блясък, да отворят широко чекмеджетата, да разровят из барселонските недвижими собствености? Едно и две да бяха, за да се заметат, ама не са… Засега козирката на Каскета варди някаква сянка, но и това изглежда е до време. По всичко си личи, че и него са го нарочили. Не само оттука, а и от Европейската прокуратура, което вече си е повод за сериозно притеснение.

Добре, че поне засега ГЕРБерите задържат местната власт на доста места, а и калинките им по администрацията, министерства, агенции, агенцийки и един Господ знае какви службици изглеждат неизчерпаеми. Иначе хептен щяха да я втасат, начело с лидера си.

Били млади, били завършили престижни университети, били се доказали професионално, знаели езици, искали промяна… Абе, чакайте малко бе, момчета, не стават току-така тия работи в България! По традиция тук трябва на предишните управляващи да се даде възможност за достойно оттегляне. Или поне за изнизване тихомълком. Без разследвания, съдилища и, не дай си Боже, компанията на бай Ставри. Кръгла маса, исторически компромис, някакво малко парче от баницата… Така се прави. Докато посъберат силици и минат в контраатака. А вие какво?

Александър Йорданов беше написал във Фейсбук, че както сте се юрнали, нищо чудно да направите и нов Народен съд. Добре, че законите на ЕС ви спират, а и вие някак като че ли не сте такива хора. Гледате приветливо, усмихвате се, не заплашвате, не сочите с пръст, вечно повтаряте, че всичко трябвало да е законно. Но знае ли човек? Както също така проникновено беше запитал риторично същият този Ал Йо.

Ще се изясни докъде ще я докараме с тая работа. Че и без Народен съд май нещата лека-полека отиват на търсене на отговорност не на шега…

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

При проблеми пишете на support [at] bivol [dot] bg

Latest posts by Стоян Николов - Торлака (see all)