Проект стимулира гражданска активност сред украинските бежанци в България

Евгения Джорджева

 

Проектът „Виртуален хайд парк „Гласът на младите” – стимулиране на гражданска активност сред  украински младежи –  бежанци в България” стартира в началото на м. септември 2022 г.  Проектът се изпълнява от Сдружение с нестопанска цел „Хоризонти” с финансовата подкрепа на Исландия, Лихтенщайн и Норвегия в рамките на Фонд Активни граждани по линия на Финансовия механизъм на ЕИП.

Виртуален хайд парк „Гласът на младите” е своеобразна практическа програма за стимулиране на прякото участие на младите украинци в изработването на публични политики.  Проучванията сочат, че украинските бежанци са в безпрецедентна ситуация,  започват нов живот в нова среда, в която трудно могат да  планират бъдещето си. Чрез целенасочени дейности проектът цели да им помогне да се социализират и да се приобщят към българското общество. На украинските бежанци със статут за временна закрила ще бъде предложена подкрепяща среда и платформа за пряко участие в обществения живот. Усилията основно са насочени към младите, които са предимно в интернет пространството, там ще се развият и дейностите на проекта. . Стремежът  обаче ще е към промяна – от безцелно общуване с приятели към активно участие в създаването на собствената им обществена среда.

Проектът е с продължителност  6 месеца и ще приключи в края на м. март 2023 г.  Ще бъде създадено дигитално пространство за свободно споделяне на проблеми и начините за тяхното решаване, за пряк контакт с местните институции.

Виртуалният хайд парк „Гласът на младите” ще се проведе в 6 сесии, след предварително оповестен линк за конферентна връзка във фейсбук страницата на проекта. Достъпът ще е свободен, очаква се украинските бежанци да споделят открито своите проблеми в българското общество и своята гледна точка за причините за тяхното неразрешаване. Сесиите на хайд парка ще се проведат от м. декември 2022 г. до м. февруари 2023 г.

Темите и проблемите, които украинските бежанци ще поставят, ще бъдат обсъждани в следващата дейност на проекта – Наставническа програма”Обучение на медиатори”.  Проектът разглежда ролята на медиаторите като посредници между украинските граждани, получили временна закрила в България и местните институции, бизнеса и гражданските организации. Целта на обучението ще е да бъдат усвоени знания за българското общество и българските закони, правата и задълженията на бежанците,  начините за стимулиране на желание за интеграция и мобилизиране  на общността, как се организират застъпнически кампании  като форма на социална подкрепа.  В рамките на програмата, чрез уебинари и присъствен семинар ще бъде обучена пилотна група от 11 млади украински бежанци. които ще се превърнат в своеобразни инфлуенсъри, ще  провокират своите сънародници към „включване” в българското общество, към критично мислене и активна гражданска позиция. В края на наставническата програма медиаторите, заедно със своите ментори ще създадат подкаст в 9 епизода, в които със съдействието на представители на държавни и местни институции ще бъдат разисквани теми и проблеми, поставени от участниците във виртуалния хайд парк „Гласът на младите”.

 

Този документ е създаден с финансовата подкрепа на Исландия, Лихтенщайн и Норвегия в рамките на Фонд Активни граждани по линия на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство.

Цялата отговорност за съдържанието на документа се носи от СНЦ «Хоризонти» и при никакви обстоятелства не може да се приема, че този документ отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Фонд Активни граждани България.           

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

При проблеми пишете на support [at] bivol [dot] bg